Studieliv

Den studerendes opsparing: 8 ting, du kan få brug for i løbet af din studietid

Karen Johanne Iversen 16-10-2018

Husleje. Netflix. Studieforsikring. Mobil. Et par indkøbsposer fra Netto. Fødselsdagsgave til mor. En tur i tandlægestolen. Og en Big mac på vej hjem fra byen lørdag nat. Hov… hvor blev pengene af?💸

Går du som studerende rundt med en følelse af, at der ikke skal ret mange uplanlagte køb til at vælte SU-budgettet? Så er der heldigvis hjælp at hente.

Hjælpen hedder en opsparing. En opsparing til alt det, du i løbet af din studietid kan få brug for at punge ud til. Hvis du hver måned lægger et lille beløb til side, vil du sagtens finde råd til alt det, du kan få brug for i løbet af din studietid. Og vi snakker så små beløb, at du næppe kan mærke forskel i studiebudgettet. Tjek!

Her får du otte oplagte ting, du med fordel kan spare op til som studerende👇

1. Damn you, depositum

depositum Når du fjerner navnet fra postkassen hos mor og far og rykker ind på værelset i studiebyen, er flytningen ikke ‘free of charge’. Du skal nemlig udover møbler, husleje, og strøm også betale for et depositum og eventuel forudbetalt husleje, når du flytter ind.

Depositummet for et værelse i en lejlighed koster typisk mellem 5.000-15.000 kroner, og du kan med fordel begynde at spare pengene op i dit sabbatår, eller året før du starter studie.

2. Vise ord… både de trykte og digitale

bøger Visdom er ikke gratis, desværre 😞

På de fleste videregående uddannelser og erhvervsuddannelser skal du selv punge ud for studiebøger. Til gengæld er de også dine, og du kan derfor tegne, skrive og strege lige så tosset i dem, som du vil.

Nogle studier tilbyder bogpakker til hvert semester/modul til én samlet pris. Nogle stikker dig en pensumliste, og så må du selv ud og anskaffe dig bøgerne. Og i nogle tilfælde kan du købe bøgerne som e-bøger.

Bogpriserne varierer meget fra studie til studie til alt fra 500-3.000 kroner per modul/semester. Forhør dig hos din underviser eller studerende fra tidligere årgange om hvor meget, du skal regne med at lægge til side til bøger.

3. Bøvl med bisserne?

tandlæge Døjer du enten med tandlægeskræk eller frygten for, hvad regningen bliver, når du forlader tandlægen efter et eftersyn? No wonder!

Ofte er det også i 20-års alderen, at dine visdomstænder bryder frem og kan volde dig tandpine og bøvl, hvis du ikke får dem fjernet. Avs. Både for din mund og for din pengepung.

Et klassisk tandeftersyn, inklusiv tandrensning, koster typisk et sted mellem 300-600 kroner, en plastfyldning omkring 800-1.300 kroner og en operativ fjernelse af visdomstand inklusiv bedøvelse omkring 2.500-3.500 kroner. Heldigvis kan du score en solid rabat på tandlægeregningen, hvis du er medlem af Sygesikring Danmark.

Kan du undvære en enkelt big tasty menu hver måned, så læg i stedet de 75 kroner til side og vupti: efter et år har du 900 kroner, du kan ‘snolde op’ hos tandlægen.

4. Fra mig til dig <3

fra mig til dig Julen er for de fleste studerende langt fra lig med julebag, pakkeleg og afslapning, da mange studerende skal til eksamen i december og januar. Det betyder, at de fleste med et studiejob har mindre tid til at arbejde, og dermed tjener færre pesos til julegaverne.

Dine nærmeste vil med garanti sagtens kunne forstå, at gavebudgettet er lille, mens du studerer. Men vil du alligevel gå på julegaveindkøb uden at komme hjem med overtræk?

Hvis du kan undvære en enkelt to-go kaffe hver måned, så læg i stedet de 50 kroner til side, og hov: du har på et år foræret dig selv 600 kroner, som du kan købe julegaver for.

Pssst.. er du rigtig overskudsagtig, lægger du det samme til side, bare til fødselsdagsgaver.

5. Sommerhus, skiferie eller studietur?

studietur

Med livet som studerende medfølger helt automatisk et netværk af studiekammerater 👯

Har uddannelsen eller vennegruppen arrangeret en tur, som du nødigt vil gå glip af, men har du svært ved at finde de par tusind kroner i budgettet, det koster at komme afsted?

Hvis du allerede i god tid ved, hvornår den årlige sommerhus-, ski-, eller studietur finder sted, kan du med fordel dele prisen op i mindre beløb, som du hver måned smider til side.

Nu kan du med god samvittighed gå ombord i øl, sne, hygge, god mad og hyggestunder med studievennerne 🤗

6. You’re not getting any younger

Briller Du er indtil nu fløjet gennem mange år på skolebænken uden en eneste skavank. Lucky you! Men vi er desværre nødt til at sige det: du bliver ikke yngre 👵🏼

Kan du mærke, at ryggen driller efter mange timer på studiet, eller bliver bogstaverne i bøgerne mindre og mindre tydelige og efterlader dig med en grum hovedpine?

Hvis du får brug for briller eller en tur til kiropraktor i ny og næ, må du selv hoste op med moneter. Kan du undvære en buket tulipaner og to pakker tyggegummi hver måned, så læg i stedet de 100 kroner til side hver måned.

Nu er der råd til at få knækket ryggen hver tredje måned eller til at starte en fin brilleopsparing 🤓

7. Praktikforløb eller udlandsophold? ‘Bye bye’ studiejob

studiejob Skal du i løbet af din studietid vinke midlertidigt farvel til undervisning på skolen og i stedet følge et praktikforløb i en virksomhed eller på udlandsophold? Glæd dig 🎉

I begge tilfælde betyder det desværre, at der bliver mindre tid til at tjene penge på studiejobbet. Heldigvis ved du ofte i god tid, om du skal i praktik eller på udlandsophold, og du kan derfor sagtens nå at få skrabet lidt penge sammen til en bytur, takeaway, et stykke tøj og andre fornøjelser, hvis du sætter ind i god tid.

8. Intet studie uden computer… og andre uforudsete udgifter

computer Er computeren brændt sammen? Cyklen stjålet eller punkteret? Telefonen smadret?

Ottende og sidste ting, du som studerende kan blive glad for at spare op til, er de uforudsete udgifter, der kan komme, når du mindst venter dem.

Vil du komme udgifterne i forkøbet, er det derfor en god ide at lægge lidt penge til side hver måned. For det er slet ikke dumt at have en ‘forsigtigheds-opsparing’ som studerende med dertilhørende svingende indkomst.

Bare en halvtredser hver måned vil gøre underværker, når du står med håret i postkassen og skal bruge en ny cykel, eller hvis du skal betale selvrisikoen fra forsikringen for at få en ny.

Opsparing er ikke et ‘must’

Sparer du op i løbet af din studietid, vil du med sikkerhed sove trygt om natten, fordi du har råd til alle de udgifter, der venter dig.

Men har du ikke et studiejob, eller prioriterer du i stedet at bruge dine penge ‘nu og her’, i stedet for altid at skulle være et skridt foran i din økonomi? Det forstår vi godt!

Det kan nemlig være ‘overkill’ og alt for praktisk, hvis du har en stor, fed opsparing stående og samtidig skal leve af havregrød og pasta med ketter hver dag. Spar derfor kun op til det du kan og har lyst til. Pengene er dine, og du bestemmer selv, hvordan du bruger dem.

Til gengæld håber vi, at du har fået øjnene op for, at selv små beløb hist og pist over tid vil vokse og give dig råd til både tandlægebesøg, uforudsete udgifter, julegaver og studiebøger 🤗

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.