Budgetskema

Det ultimative overblik til dig, der gerne vil starte en opsparing

Caroline Sølver 16-06-2018

Sidder du midt på måneden og undrer dig over, hvor dine penge er blevet af?

Jovist, du husker at have købt et par kopper kaffe her og der, og nå ja, en øl eller to til fredagsbaren med dine venner, og så var der vist også lige den der t-shirt fra H&M, der røg med hjem. Men hvor er resten henne?

Dine penge lader til at være forsvundet som dug for solen. Og det er ikke den første måned, du sidder med den følelse.

Tænker du, at du måske med lidt planlægning kunne bruge dine penge på en mere gennemtænkt måde? Og måske endda finde plads i budgettet til at starte en opsparing, så du kunne bruge penge på de ting, du drømmer om? Indskud til en lejlighed, en fed rejse, en dyr taske…

Måske er det på tide med en oprydning i din økonomi. For faktisk kræver det ikke det store at komme i gang med at spare op.

Her guider vi dig til, hvordan du starter en opsparingskonto og får tjek på økonomien. Inden du ser dig om, er du typen, der har en sådan en tjekket pose penge sparet sammen på din konto!

Hvad er en opsparing

Hvad er en opsparing

Lad os starte med ‘the basics’.

En opsparing er en sum penge fra din indkomst, altså din løn eller din SU, som du ikke bruger på husleje, regninger, mad og så videre. Men som du i stedet lægger til side med målet om at spare op.

Opsparingen kan du bruge, som du vil, men mange ser den som en sikkerhed. Hvis de pludselig løber ind i noget uforudset, såsom en regning, så kan de tage pengene fra opsparingskontoen og slippe for at lave overtræk på lønkontoen.

Du bestemmer selv hvor mange penge, du vil lægge til side til din opsparing.

Derfor er det en god ide at have en opsparing

Derfor skal du have en opsparing

Måske er der en del af dig, der tænker, at du ikke behøver at spare penge op. Du nyder livet og lever for de penge, du tjener måned for måned. Og det er selvfølgelig helt okay. Men leger du alligevel med tanken om at starte en opsparing, er der masser af gode argumenter, der taler for.

Forestil dig at du pludselig bliver ramt af en uforudset udgift. Det kan være en elregning, der er højere end forventet, din cykel der punkterer, eller det kan være, at du bliver kvitteret med en bøde, fordi du har glemt dine cykellygter en dag. I sådanne tilfælde er en opsparing guld værd.

Men det stopper ikke her. Din gode ven spørger, om I ikke skal planlægge en ferie sammen. Det lyder som en drøm, og der er intet, du hellere vil. Men din økonomi sætter en stopper for ferieplanen, og det er da en skam. Her ville det være oplagt, at du havde en konto med nogle opsparede penge, der kunne hjælpe med at gøre drømme (og ferieplaner!) til virkelighed.

‘Yes, you get it’. Der er masser af gode grunde til at starte en opsparing og måder, du kan bruge den på.

Sådan starter du en opsparingskonto

Sådan starter du en opsparing

Hjælpen er nær! Og faktisk kræver det næsten intet at komme i gang med at spare op.

Måske kan du på din netbank åbne en ny konto, som du giver titlen ‘opsparing’. Eller du kan ringe til din bank og bede dem om hjælp.

Så snart du har åbnet en ny konto, kan du starte din opsparing. Du kan sætte det op, så der automatisk bliver overført et fast beløb hver måned, når du får udbetalt løn eller SU. Men du kan også overføre penge, alt efter hvor meget du føler, du har råd til at lægge til side til din opsparing. Valget er dit!

Opsparing med god rente

Er opsparing en god ide

Når du nu har fat i din bank, kan du passende få lidt ekstra ud af situationen ved at oprette en opsparingskonto, der giver lidt renter i afkast.

Hvor høj renten er, afhænger af din bank, hvor mange penge du sparer op, og om du ‘låser’ pengene fast.

I denne situation kan din bankrådgiver rådgive dig, så du kommer i gang med en opsparing, der giver et fornuftigt afkast.

Hvordan laver du en opsparing

Sådan laver du en opsparing

Nu har du startet en konto til din opsparing, der bare står og venter på, at du fylder nogle penge på den. Og ja, hvordan er det så liiiiige, at du begynder på det?

Den oplagte måde at starte en opsparing på er, at du kigger din indkomst og dit forbrug efter i sømmene. Det kan du for eksempel gøre med Spiirs app. Her kan du hurtigt få et billede af, hvor mange penge du bruger, og hvor mange penge, du egentlig har lyst til at bruge. Måske finder du ud af, at du futter mange penge af på fast food hver måned, og at det egentlig slet ikke gør dig glad. Så kan du i stedet bruge (nogle af) pengene på en opsparing.

Når du har tegnet et billede af, hvor dine penge ryger hen, kan du planlægge, hvor meget du ønsker at spare op. Og husk! Det behøver slet ikke at være kæmpe-beløb, du overfører til din opsparing. Du kender ordsproget; mange bække små. Hvis du kan overføre bare 50 kroner til din opsparingskonto om måneden, så har du hurtigt en opsparing på et par hundrede kroner, hvilket er bedre end ingenting ;-)

Er en opsparing en god investering?

Derfor er opsparing en rigtig god ide

Selvom du kan få en opsparingskonto med en rente, så gør disse renter dig altså ikke til millionær. Renten på opsparingskontoen kan give et par hundrede kroner om året i afkast, men ikke noget banebrydende. En opsparing kan dog gå hen at blive en god investering, hvis du er lidt risikovillig og investerer pengene. Det er dog en anden snak.

Det en opsparing dog kan være en god investering for, er dit liv og din hverdag. Det kan nemlig være en rar hjælp i en travl hverdag, hvor du måske bruger lidt flere penge, end du har planlagt, eller hvor du pludselig skal bruge ekstra penge til en uventet regning. Med en opsparing ved du at du altid har lidt ‘stacks’, du kan tage fra. Et slags økonomisk pusterum!

Gode råd til opsparing

Her er gode ideer til en opsparing

Din opsparing er godt i gang. Du har oprettet en opsparingskonto, og du er måske gået i gang med at gennemgå din økonomi og dit forbrug for at skabe et billede af, hvor meget du egentlig kan og vil spare op. Men at spare penge op kræver også arbejde fremover. Her er nogle gåde råd til en succesfuld opsparing.

  1. Hav et mål i sigte for din opsparing.
    Det bliver nemmere at spare op, hvis du har et mål i sigte. Drømmer du om en en ny, dyr cykel? Eller en stor rejse til næste sommer? Eller om at spare op til din egen lejlighed? Med et mål kan du huske dig selv på, hvorfor det er, du sparer op.

  2. Start i det små.
    Det kræver lidt tilvænning at skulle bruge en del af dine penge på en opsparing. Derfor kan du gøre dig selv en tjeneste ved at starte i det små i stedet for at ændre dine pengevaner drastisk fra den ene dag til den anden. Bare det at overføre 50 kroner til din opsparing er en start!

  3. Klap dig selv på skulderen!
    Det er en del sjovere at bruge penge på fest og ballade end på at være ansvarlig og lægge dem til side. ‘We know’. Husk derfor at klappe dig selv på skulderen, når du rent faktisk formår at sætte lidt til side til din opsparingskonto. For det er flot klaret. Og husk, at hvis det glipper med opsparingen en måned, så er ingen skade sket, for den løber ingen steder. ‘Life goes on!’ ;-)

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.