Studieliv

6 geniale smutveje: Sådan får du råd til studieturen

Caroline Sølver 16-08-2018

Studieturen står for døren, og turen går til en spændende europæisk hovedstad, hvor du skal opleve spændende seværdigheder, dykke ned i kulturen og selvfølgelig have en fest med dine medstuderende. Men til studieturen medfølger desværre også en regning på et par tusinde kroner. Av. Du tjekker din bankkonto, som for øjeblikket træder vande.

Hvad gør du så? Du har glædet dig til studieturen i laaaaang tid. Og indrømmet: det er ikke altid let at jonglere med et stramt studiebudget.

Don’t worry. Vi har din ryg. Her får du seks smutveje til at finansiere studieturen.

Sådan får du råd til studieturen

Moaaaaar? Far? Farmor?

Er du heldig, har du måske nogle nære familiemedlemmer eller venner, der kan og vil låne dig penge, så du kan komme med på studieturen. Og du vil selvfølgelig betale de lånte penge tilbage, så snart du kan.

Ekstra timer på studiejobbet

Spørg din chef om du i månederne op til studieturen kan hapse nogle ekstra arbejdsopgaver, så du kan få knoklet dig til flere monetos på lønsedlen. Katjiiiing, og du har på egen hånd fået råd til studieturen.

Frem med feriepengene

Hvis du har et fast studiejob, modtager du også feriepenge, som du kan få udbetalt én gang om året. Hvis du er timelønnet, optjener du faktisk 12,5% i feriepenge af din samlede løn hver måned. Og hey, måske ligger der nogle tusinde kroner og venter på dig hos FerieKonto, som du oplagt kan bruge til at finansiere studieturen.

Men husk: Dine opsparede feriepenge tikker ikke automatisk ind på din konto. Du skal selv ind på feriekonto.dk og søge om at få dem udbetalt. Her er en step-by-step-guide til, hvordan du bærer dig ad.

Make that money, honey!

Hvis din chef ikke kan give dig flere timer på studiejobbet, og feriepengene allerede er opbrugt, må du tage andre kneb i brug.

Hvordan tjener du hurtige penge? Lej dit værelse eller lejlighed ud på Airbnb et par dage, mens du crasher på sofaen hos en ven. Gå tur med hundens nabo. Eller hvad med at passe genboens børn? En helt fjerde løsning er at give dit tøjskab en ordentlig overhaling og finde de sager frem, du ikke længere bruger og sælge dem online.

Listen er lang, og kun fantasien sætter grænser. Der er nemlig mange finurlige måder hvorpå du hurtigt kan samle lidt ekstra skejser sammen.

Hvad med et begrænset SU-lån?

Hvis du er på SU, har du også mulighed for at tage et SU-lån. Det er et ultra-billigt lån, som staten tilbyder studerende, og hvorfor ikke udnytte det? Det traditionelle SU-lån giver dig mulighed for at låne op til 3.116 kroner om måneden (i 2018), og så kan du selv bestemme, hvor mange måneder, du vil modtage lånet.

Det kan altså være, at det er nok for dig at tage lånet i en enkelt måned for at få råd til studieturen. Du søger lånet på su.dk.

Finjustér dit forbrug

Måske har du slet ikke brug for at skulle tjene flere penge, for at få råd til studieturen. Det kræver måske bare et par små justeringer i dit forbrug, så du kan spare pengene op til studieturen. Har du en vane med at købe to-go-kaffe, som du kan skære lidt ned på? Er du lidt for glad for natmad efter en vild bytur? Eller ryger der lidt for ofte et par nye sneakers i den virtuelle indkøbskurv? Du kender bedst dit forbrug og dine vaner, og måske kan du blive inspireret til at ændre og justere på nogle af dem.

Der er mange penge at finde ved at ændre på vaner, som hurtigt kan trylles om til en opsparing.

Vi håber, at disse seks veje har inspireret dig, så du nu kan udvælge nogle af måderne til at skrabe penge sammen og få betalt regningen, så du kan komme med på studieturen. Vi ønsker dig en skøn tur!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.