Familieliv

Julegaver = stress og overtræk? Her er 8 tips til gave-aftaler, der kan redde julefreden

Caroline Sølver 10-12-2017

“Julen har bragt velsignet bud, nu glædes gamle og unge”. Ja, julen er hjerternes tid, for den indebærer familietid, æbleskiver, flæskesteg, juletræ og gaveudveksling. Men julen er også “sikken voldsom trængsel og alarm”, og det gælder især alle de julegaver, du skal købe.

Stresser du over gaveindkøb, handler det i høj grad om ‘plejer’, aftaler og forventninger. Altså om I i din familie giver hinanden gaver for 50 eller 500 kroner. Om tante Oda i fjerde led også skal have en gave, om du kan give hjemmelavede gaver og så videre. Det handler altså om, hvilke forventninger både du, din familie og dine venner har til gavegivningen.

Vil du komme gave-stressen i forkøbet, kan det derfor være en god ide at blive enige om, hvordan I griber det an. Får I snakket om det i god tid, kan du både afstemme i forhold til din pengepung og dine ønsker til en hyggelig jul.

Vi giver dig her en række forslag til alternative måder at gribe gavegivningen an på, så både du, din familie, dine venner og dit dankort kan holde jul med ro i sindet.

Én gave per person

De bedste måder at give julegaver på

Første tip er den gavegivningsmetode, der lader til at vinde mere og mere indpas rundt i det ganske land! Den går ud på, at alle, der skal holde jul sammen, trækker lod om, hvem de skal give en gave. Det navn, du trækker, er altså navnet på den heldige person, der skal have en gave af dig til årets juleaften.

Det er en simpel julegave-aftale, hvor ingen bliver snydt, og du ikke skal bruge hele december måned på at rende byen tynd efter julegaver. Og så sparer den selvfølgelig også din pengepung for en masse julegave-shopping.

At trække et navn kan snildt kombineres med en af de andre metoder i indlægget. For eksempel at gaverne skal købes brugt eller koste under et bestemt antal kroner. Måske glæden ved at modtage én gave bliver større, fordi den ikke bliver overskygget af alle mulige andre gaver.

50 eller 500 kroners gaver?

Uanset om I bruger træk-et-navn-metoden eller laver en anden aftale, så er det altid vigtigt at tage snakken om, hvad gaverne må koste.

Det er super ‘ufedt’ og akavet at give din søster en luksusparfume til 800 kroner og selv få et par sokker til 65 kroner retur.

Vil du undgå situationer som den og samtidig sikre, at du kan holde dig nogenlunde inden for, hvad dit dankort kan gå med til? Så kan I i fællesskab fastsætte et gavebeløb, hvor alle kan være med. På den måde er der ingen, der føler sig nærige eller kommer i dumme situationer. Når I har en klar aftale, bliver det meget lettere at købe og give gaver.

Brugt, billigt og godt

Julegaver

Har du allerede lavet en aftale om, at I giver gaver for et bestemt beløb i din familie eller vennegruppe? Så kan du gå endnu længere ved at foreslå, at I kun må købe gaverne brugt.

Du kan komme rigtig langt ved at søge efter gaveønskerne ‘second hand’ på nettet. Ofte kan du finde ting og sager, som slet ikke er blevet pakket ud af kassen og taget i brug. Sælger vil bare af med varen hurtigst muligt, og sælger derfor til halv pris eller en anden fordelagtig pris.

Du kan altså få meget gave for pengene, når du køber ‘second hand’. Og ikke nok med det, så takker miljøet dig også for , at du ikke at smider penge efter nyproducerede varer.

Kun gaver til juleaften

Er du indlagt til at købe julegaver til både familiemedlemmer, svigerfamilien, venner, veninder og kolleger fra nær og fjern, som du ikke engang skal fejre juleaften med? Så kan det hurtigt blive et overvældende ‘show’ at købe julegaver.

Lav en forholdsregel der slet og ret går ud på, at du kun køber gaver til dem, du skal holde jul med. Altså ingen gaver til og fra mormor og morfar, hvis de holder jul med dine fætre i år.

Til gengæld kan du lave en særlig aftale om at bytte gaver med din bedste ven, som du nok alligevel aldrig kommer til at fejre juleaften sammen med.

Der skal være gaver til alle - ik?

Til juleaften skal der selvfølgelig ikke mangle noget, for det er en af årets vigtigste aftener. Men fejrer du jul med en stor familie, hvor alle forventer en gave, kan det være et stort projekt at nå hele vejen rundt. Især hvis det er udelukket at sætte alternative gavegivningsmetoder i gang.

Det kan derfor være en løsning at lave særaftaler med nogle af dine familiemedlemmer om, at I ikke giver hinanden gaver. Det kan eksempelvis være, at du og dine søskende er så store, at I kan tage en fælles beslutning om at spare gaverne til hinanden væk.

Find i stedet på at lave noget hyggeligt sammen. Det kunne være, at I holder en dag, hvor I går i biografen sammen.

Afslut dagen med en tur på café og bestil en kop varm kakao eller gløgg og æbleskiver. I stedet for gaver får I en fælles oplevelse, der kan blive til et dejligt minde. Og oplevelser giver, videnskabeligt bevist, en større og mere langvarig glæde end materielle goder gør.

Byt gaverne ud med ‘lille-venne-juleaften’

Julegaver uden overtræk

Når nu forskningen viser, at oplevelser er meget federe end materielle goder, er det oplagt at bytte de fysiske gaver ud med oplevelser og minder. Især fordi julen også handler om samvær med dem, du holder af. Har du en vennekreds, hvor I normalt udveksler julegaver, så kan du med fordel foreslå, at I prøver noget nyt.

Drop julegaverne og gør det til en tradition at mødes og lave noget hyggeligt sammen. Her er nogle ideer til aktiviteter:

  • Tag på skøjtebanen en eftermiddag og medbring varm kakao
  • Hold klippeklistre-hygge eller julekage-bage-dag
  • Hold ‘lille-venne-juleaften’ med sild, snaps og julesange
  • Leg pakkeleg hvor alle tager én gave med til 50 kroner

Der er masser af gode ideer til julehygge, der altså ikke behøver at indebære overdådige julegaver.

Jamen, svigermor skal da også have en gave

Har du en kæreste? Ja, så er der en hel familie mere at give gaver til. For selvfølgelig skal svigermor og alle de andre i din kærestes familie have en gave. Right? Men inden du tager shopping-kappen på, så afstem med din kæreste og svigermekanikken, hvad de forestiller sig, I gør med julegaverne.

Måske er det helt i orden at springe svigerfamilien over? Eller også kan I lave en aftale om, at din kæreste tager sig af gaverne til sin familie, og at du tager dig af gaverne til din egen familie. Og så kan I skrive hinandens navne på til-og-fra-kortene. På den måde vil ingen familiemedlemmer føle sig snydt.

Ingen julegaver = mere hygge?

Alternative julegave-aftaler

Og nu til den mest drastiske gavegivningsmetode. Hvis du tør, kan du melde dig fuldkommen ud af julegave-ræset. Måske har du det sådan, at det slet ikke giver mening for dig at give julegaver, fordi det simpelthen bringer dig mere stress, end det bringer glæde.

Hvis det er tilfældet, kan du forsøge at forklare det til din familie på en pæn måde. Der er en god chance for, at de forstår dig, og at du kan melde dig ud af gavegivningen uden de store indvendinger. Husk dog på at det kan have konsekvenser. Nemlig at der ikke nødvendigvis ryger gaver den anden vej, hvis du melder dig ud.

At slippe for at skulle stæse rundt og finde gaver til alle kan måske være din vej til en bedre jul. Forhåbentlig kan du i stedet fokusere mere på hyggen, maden, pynten og samværet. Det er da i hvert fald et forsøg værd.

Så er der vist bare tilbage at ønske held og lykke med julegave-forventningsafstemningen. Der er kun én måde, du kan finde ud af, hvordan du skal give gaver juleaften: Tag snakken med dem, der forventer en gave fra dig. Vi håber, det kan hjælpe dig til lidt mindre ‘trængsel og alarm’ og mere tid til at nyde varmen, hyggen, kærligheden, og hvad der ellers betyder mest for dig juleaften. Glædelig jul!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.