Budgetskema

Selvrisiko for dummies

Karen Johanne Iversen 08-01-2018

Det er mandag morgen, og du leder febrilsk efter din cykel. “Hvor i alverden parkerede jeg den i går?”, tænker du, mens din hjerne kører på højtryk for at genkalde dig de sidste par dages begivenheder. Kan du have glemt den nede i byen efter weekendens udskejelser? Nej, den SKAL være her! Efter alt for mange dyrebare minutter må du opgive og konstatere, at din cykel er blevet stjålet. IKKE IGEN! Det er femte gang, du får stjålet din cykel og dermed også femte gang, du skal betale selvrisikoen på 2000 kroner, før du kan gå ud og købe en ny. PIS! 👎

De fleste af os har sikkert prøvet det: at komme ud for et uheld og få ødelagt noget eller blive bestjålet. Heldigvis sker det ikke så tit, men når det sker, er det oftest en dyr omgang at erstatte det tabte eller ødelagte - altså hvis du ikke har en forsikring.

Men faktisk slipper du oftest ikke for at punge ud, når uheldet er ude - heller ikke selvom du er forsikret. Og her kommer selvrisikoen ind i billedet.

Men hvad indebærer en selvrisiko? I hvilke tilfælde skal den betales? Og hvad koster den i kroner og ører? Puha… det var mange spørgsmål. Men frygt ej.

Her guider vi dig gennem alt det, du skal vide om din selvrisiko.

Selvrisiko - a hva’ for noget?

selvrisiko forsikring bil

Selvrisikoen er den del af din stjålne cykel, som du selv skal betale. Lad os tage et eksempel:

Du har en indboforsikring, hvori din cykel er forsikret. Selvrisikoen er på 2000 kroner. Får du stjålet din cykel, som koster 5000 kroner at få erstattet, betyder det, at du selv skal betale de første 2000 kroner, og at dit forsikringsselskab udbetaler de resterende 3000 kroner til dig, så du kan købe dig en ny cykel.

Eller: Du lejer en bil gennem Gomore, som du uheldigvis kommer til at bakke ind i en anden bil. Det koster 15.000 kroner at få rettet bulen i bilen, og da du ifølge Gomores retningslinjer betaler de første 5500 kroner i selvrisiko, betyder det, at forsikringsselskabet ‘kun’ dækker de resterende 9500 kroner.

Det vil altså sige, at du påtager dig noget af risikoen, så forsikringsselskabet ikke står med hele regningen selv. Du spytter lidt i kassen, så at sige 💰😊.

Men hvorfor så ikke bare have en selvrisiko på 0 kroner og dermed slippe for at skulle betale noget som helst, når skaden sker? Det er også en mulighed. Men så kommer du til at betale mere i årlig ydelse for selve forsikringen. Her får du forklaringen.

Er du en ‘dare devil’ eller en ‘safe player’?

selvrisiko forsikring

Som hovedregel er det sådan, at jo lavere en selvrisiko du vælger, des højere bliver forsikringspræmien - og omvendt.

Forsikringspræmie?? Ja, det er prisen for selve forsikringen - altså det beløb, du betaler månedligt eller årligt til dit forsikringsselskab for din forsikring.

Kan det bedst betale sig for dig at have en høj selvrisiko og betale mindre for selve forsikringen, eller vil du hellere betale mindst muligt, når uheldet er ude, og til gengæld have en højere fast udgift til selve forsikringen? Lad os tage et to eksempler:

Dare devil 😈: du er indehaver af et godt betalt job samt en opsparing, de fleste vil misunde dig for. Bliver cyklen til 5000 kroner stjålet i morgen, har du med en høj selvrisiko råd til at betale den høje selvrisiko, som svarer til en stor del af cyklens værdi. Til gengæld kan du spare mønter i hverdagen ved at have en lavere udgift til selve forsikringen. Du er risikovillig og satser på, at der ikke i tide og utide sker uheld - og derfor kan du betale en lavere forsikringspræmie.

Safe player 😇: med en lav indkomst og en ikke prale-værdig opsparing er du økonomisk sårbar. Derfor vil du højest sandsynligt hellere betale en lidt højere fast udgift til forsikringen, for at slippe for at betale en svimlende høj selvrisiko, der kan vælte hele budgettet på nul komma fem, når uheldet er ude. Du vil med en lavere selvrisiko på dit indbo gerne være sikker på, at du kan få erstatning, hvis du vælter taber dine briller eller smadrer skærmen på din smartphone.

Hvad skal jeg vælge?

udregning selvrisiko

Ifølge Forsikringsguiden vil det gennemsnitligt altid over et par år kunne betale sig for dig at have en høj selvrisiko mod at betale en lavere forsikringspræmie.

Men har du på fornemmelsen, at der ikke er nogen oppe over skyerne, der holder hånden over dig? Taber du altid dine ting? Kommer du tit til skade? Eller havner du bare ofte i uheldige situationer? Så vil du alt andet lige tabe på det regnestykke.

Når du skal købe forsikring, er det derfor en god idé at kigge på din økonomi og overveje: Hvor stabil din indkomst er? Er der nok på opsparingen til at dække selvrisikoen? Hvor meget er du villig til at betale i selvrisiko?

Pssst: I særlige tilfælde kan du ikke altid selv fastsætte prisen på din selvrisiko. Eksempelvis er der ved mange studieforsikringer fastsat en pris på selvrisikoen, som ikke er til at rykke med. Til gengæld får du en masse fordele og rabatter, som giver dig den bedste sikkerhed som studerende.

Er du blevet klogere på, hvor risikovillig du har lyst til at være, når det gælder din forsikring? På forsikringsguiden.dk kan du sammenligne forsikringer og i søgningen justere hvor høj en selvrisiko, du ønsker. På den måde kan du nemt finde den bedste forsikring, der passer til dig og din økonomi 💪 💵

Eksklusivt til dig: Gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo

forsikring undo spiir

Vi kan hurtigt blive enige om, at forsikringer ikke er det mest sexede i verden. Det kan nemlig blive et langhåret projekt at finde ud af, hvordan du er forsikret, og hvad du skal gøre, hvis cyklen ryger i de forkerte hænder, eller hvis telefonen snupper sig en dukkert i lokummet.

Derfor vil vi gerne trylle dit forsikringshelvede med krydsforhør, flere ugers ventetid og lange telefonkøer om til en 100% digital løsning, hvor du på bare få minutter kan anmelde en skade og få din erstatning udbetalt - altsammen fra telefonen. Det er til at forstå 👍

Navnet er Undo.

Med Spiir Treats forærer vi dig billigere alternativer til dine faste udgifter, så du kan frigive flere penge til det, der gør dig glad. Vores nyeste treat er gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo. Og vi snakker ingen binding eller skjulte gebyrer.

En oplagt forsikring til dig, der nemt og hurtigt vil have dine ting sikret, så du kan slappe af og leve dit liv, som du vil.

Hop ind i Spiir appen og indløs din treat nu 😎

Tilbuddet gælder for alle nye kunder hos UNDO.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.