Studieliv

Økonomisk huskeliste til dig, der skal flytte hjemmefra

Caroline Sølver 13-09-2017

Først og fremmest tillykke med at du skal flytte hjemmefra! Du har fundet et sted at bo på et boligmarked, der mest af alt minder om en labyrint. Det er ikke nemt at finde en bolig i Danmark, især ikke i storbyerne. Men det kan heldigvis lade sig gøre, hvis du undersøger alle muligheder.

Også tillykke fordi du træder ind i et helt nyt kapitel af dit liv. Et kapitel, hvor du flytter fra den ‘velkendte’ rede hjemme hos mor og far, og kan kalde dig selv ‘rigtig voksen’.

Der er mange fede ting ved at flytte hjemmefra, du skal nemlig kun tage hensyn til dig selv. Har du lyst til at sove til klokken 12? Har du lyst til at gå med sko indenfor? Du er fri til at gøre (næsten) lige, hvad du vil.

Der er dog også mindre sjove sider ved at flytte hjemmefra. Du skal nemlig til at gøre rent, vaske tøj, købe ind og lave mad selv. Der er vaner, du skal ændre, og så er der det økonomiske aspekt. Det sidste guider vi dig igennem i disse 11 afsnit, så du bliver helt klar til at flytte hjemmefra:

Scor en billig husleje som studerende

Skal du flytte hjemmefra og starte på et studie? Så kan du med fordel søge en studie-, ungdoms- eller kollegiebolig, som hver måned vil spare dig mange mønter i dit halvsløje SU-budget.
Skriv dig op i en ungdomsboligforening i din studieby så tidligt som muligt. Du opbygger nemlig anciennitet på din ansøgning, og jo flere måneder, du har været oprettet i ansøgningssystemet, jo længere frem i køen kommer du til en bolig.

Her kan du skrive dig op til ungdomsboliger i landets fire største byer:

Husleje sluger en stor del af din SU, og hvis du gerne vil have råd til øller, anstændig aftensmad og studiebøger, er det ikke nogen dårlig idé at bo lidt billigt, så du kan skære ned på de faste udgifter.

Inspiration til at flytte hjemmefra

Indskud og depositum

Uanset om du skal flytte til en ungdomsbolig eller i en normal lejebolig, skal du betale indskud og depositum. Måske er du heldig, at du skal flytte i en lejlighed, hvor du har gode kontakter og derfor kommer udenom at skulle betale indskud. Hvis ikke, så er det værd at have in mente, for det kan være en stor udgift.
Indskud dækker over depositum og forudbetalt husleje. Ifølge Lejeloven må begge beløb højst svare til tre måneders husleje. Betaler du 5000 kroner i husleje om måneden, kan du altså komme til at betale op til 30.000 kroner i indskud. Det er en god ide at have sparet disse penge op, inden du flytter hjemmefra, så du ikke skal ude at låne pengene.

Forstå din lejekontrakt

Når du har fundet den perfekte bolig, får du en lejekontrakt fra din udlejer. Den kan være svær at forstå, men bare rolig. Vil du undgå at skrive under uden at kende de præcise vilkår? Så kan du med fordel søge hjælp til at forstå den og undgå ubehagelige overraskelser, når du skal flytte hjemmefra.
Hiv fat i dine forældre. De har med garanti siddet med en eller flere lejekontrakter i hænderne og kan sandsynligvis afklare nogle af de spørgsmål, du har, når du skal flytte hjemmefra.
Ellers giver Advodan dig her 7 gode råd, inden du skriver under på lejekontrakten.

Meld flytning til folkeregisteret

Når blomsten fra mor er sat på plads i vindueskarmen, køleskabet fyldt og den sidste hylde hængt op, er du klar til at starte dit nye liv i studiebyen. Eller, næsten da. Når du skal flytte hjemmefra skal du nemlig huske at melde flytning til folkeregistret.
Efter flyttedatoen har du fem dage til at opdatere din nye adresse. Det er også her, du vælger din nye læge og giver PostNord besked, så dine breve ikke længere havner hjemme i barndomshjemmets postkasse.
Meld din flytning med få klik på Borger.dk.

Hjælp til at flytte hjemmefra?

Skal du flytte langt væk, eller har du mange møbler og sager, du skal have med? Så kan du være nødt til at få et flyttefirma til at hjælpe dig med at flytte hjemmefra. Hvis dette er tilfældet, er det en god ide, at du bruger internettet som guide til at finde et godt tilbud.

Find to tilbud og vælg det bedste. Men tjek først om du kender nogle i dit netværk, der har en varevogn eller en stor trailer og har lyst til at hjælpe dig med at flytte hjemmefra. Du kan også låne en trailer kvit og frit hos blandt andet Silvan og Ikea.

Møbler koster knaster

Hvis du lejer en tom lejlighed eller et tomt værelse, giver det sig selv, at du skal have noget at fylde stue, køkken og værelser op med. Måske har du brug for en ny seng, for den du fik i 13-års fødselsdagsgave har efterhånden udtjent sin værnepligt. Du tænker, at en tur i Ikea er på sin plads, for her kan du finde alle de møbler, du har brug for, når du skal flytte hjemmefra.

Ikea er billigt og godt, men skal du både have køkkensager, reoler, seng, madras og spisebord, så løber det hurtigt op. Lav en liste over, hvad du har brug for. På den måde får du et overblik over, hvad du skal købe. Tjek derefter, om du kan finde nogle af møblerne brugt. Dba er spækket med opslag fra folk over hele landet, der sælger mere eller mindre (u)brugte møbler. Og der er mange hundrede kroner, hvis ikke tusinder, at spare.

Det samme gør sig gældende hos genbrugsbutikkerne, hvor du også kan være heldig at finde fede billige ting til hjemmet. Hvis du er lidt fantasifuld, kan du være kreativ med indretningen. Og du kan nemt finde en masse inspiration på blogs til at komme i gang med DIY-projekter til din nye bolig.

Køkkenskabene skal fyldes op når du skal flytte hjemmefra

“Kære mor, hvor jeg bare savner dine evigt fyldte køkkenskabe”, sukker du måske. Når du flytter hjemmefra, opdager du, at du aldrig før har tænkt over, hvor olien, sukkeret, salten og melet egentlig kom fra.

Ikke nok med at du skal til at købe ind og lave mad, du skal også sørge for at fylde køkkenskabene op med basisvarer. Måske er du vant til, at salten i dit barndomshjem var en speciel salt fra Himalaya. Du kan i så fald spare penge ved at vælge en anden udgave salt. Sørg for at fylde dine køkkenskabe op, så du har let ved at lave mad, men tænk også over, hvad du virkelig har brug for. Du behøver måske ikke et helt lager af safran i dit køkken. Tænk også over dit månedlige madbudget, og spis lækkert på budget.

Indboforsikring

Og nu til noget rigtig kedeligt. Men meget vigtigt når du skal flytte hjemmefra! Forsikringer… . Bare ordet får det måske til at løbe koldt ned ad ryggen på dig, for sikke noget voksen-noget. Når du flytter hjemmefra, skal du have fat i en indboforsikring. Hvis du er under 21 år, kan det være, at du er dækket af dine forældres forsikring, så spørg mor og far ad, inden du ringer til et forsikringsselskab.

En indboforsikring dækker dit hjem. Hvis du er udsat for tyveri eller brand, dækker forsikringen møbler, ting og sager, der bliver beskadigede. Vigtigst af alt er ansvarsforsikringen, som følger med indboforsikringen. Den dækker nemlig, hvis du beskadiger dine venners ting ved et uheld.

Kan du få boligstøtte?

Boligstøtte er en ydelse fra det offentlige som hjælp til at betale husleje. Som hovedregel er alle, der bor til leje, berettiget til at få boligstøtte. Boligstøtten bliver beregnet efter, hvor stort dit hjem er, hvor høj huslejen er, hvor mange I bor sammen, og hvad I tjener.

På Borger.dk kan du undersøge, om du kan modtage boligstøtte, når du skal flytte hjemmefra. Du kan også beregne, hvor meget du i så fald kan modtage. Det er klart værd at undersøge, for hvem vil klage over at modtage 500 kroner, der måske kan bruges til lidt ekstra luksus i hverdagen?

Hvad koster det egentlig at flytte hjemmefra?

Du har netop udvidet dit indbo med en fyldt trailer fra Ikea og brugt flere penge på flyttekasser, end du nogensinde havde forestillet dig. Det er ikke billigt at flytte hjemmefra. Møbler, depositum og/eller forudbetalt husleje, flyttegrej og ekstra nøglesæt tæller altsammen i regnskabet.
Asger måtte af med 35.000 kroner, da han flyttede fra reden. Alt afhængig af hvor mange ting du skal anskaffe dig, og hvor meget dit depositum løber op i, vil det koste dig i omegnen af 15.000-40.000 kroner at flytte hjemmefra.

Det perfekte flytte hjemmefra-budget

Du er sikkert ovenud lykkelig over, at du har fundet et sted at bo og skal til at flytte hjemmefra. Det betyder dog også, at du hver eneste måned fremover skal betale en masse regninger. Du skal derfor vænne dig til at holde styr på din økonomi, så du er sikker på, at du har råd til at betale dine regninger til tiden.

Alt efter hvilken slags bolig, du lejer, skal du foruden husleje også tænke på de vand/el/varme/internet- og licens-regninger, du skal betale. Prisen på disse afhænger selvfølgelig af, hvor stor en lejlighed og hvor stort et forbrug, du har.

Ifølge Finanstilsynet har en gennemsnitlig person et forbrug på:
El: 240 kroner om måneden.
Vand: 180 kroner om måneden.
Varme: ved en lejlighed på 55 kvadratmeter 150-450 kroner om måneden.

Prisen for internetforbindelse afhænger af selskab men kan fås til omkring 200 kroner om måneden. Licens koster 207,67 kroner om måneden (tal fra 2017).

Som sagt er du nu ‘rigtig voksen’, og du skal være tjekket og have styr på tingene ;-b Der er dog mange udgifter at holde styr på når du skal flytte hjemmefra og bo uden dine forældre. Derfor kan et budget være en god måde at få overblik over, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Du kan også bruge Spiir-appen og sætte dig selv forbrugsmål for at holde styr på dine faste udgifter både før og efter, du skal flytte hjemmefra.

At flytte hjemmefra er et stort skridt, der selvfølgelig indebærer en masse sjov og ballade, men også mere seriøse overvejelser. Vi ønsker dig en god start på dit nye ‘voksne’ liv og håber, at denne guide kan være en hjælp til dig, der skal flytte hjemmefra.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.