Studieliv, Sparetips

Singleøkonomi: 7 life hacks til dig, der bor alene

Caroline Sølver 27-09-2018

Som single i egen hybel kan du selv bestemme hvilken TV-serie, du tænder for. Hvad du skal have til aftensmad. Om du smider de sure sokker på gulvet. Hvad tid du slukker sengelampen. Jovist, der er mange fordele ved at bo alene.

Men der er også en hage ved at bo alene. Det koster, fordi der ikke er nogen at dele medielicensen og maden i køleskabet med. Det betyder helt automatisk, at udgifterne i singlebudgettet hurtigt løber op.

Her har vi samlet 7 #lifehacks til dig, der bor alene.

Snig dig med på gaver

Det er lidt sjovere at købe jule- og fødselsdagsgaver til dem, du har kær, når der er nogen at splitte gave-udgifterne med. Den nemme løsning? Du sniger dit navn med på ‘til-fra-kortet’, og bum, så er den gave fikset! Spøg til side. At have en at dele gave-udgifterne med er en genial måde at spare penge, så du ikke er tvunget til at hoste op med en gave alene, meeeeen måske du lige skal spørge om lov, inden du sætter krusedullen ;-).

Madplan, madplan, madplan

Du har helt sikkert hørt ‘madplans-sangen’ før, men nu synger vi den lige én gang til:

Hvis du har lyst til at spise efter en madplan, kan der være mange knaster at finde i madbudgettet. Det handler om at finde råvarer, du kan bruge til flere måltider og være forberedt på turene i supermarkedet, så du ikke ender med at få hældt en masse impulskøb i kurven.

Her får du tre madplaner til tre forskellige madtyper.

Start en madklub med dine venner

‘Let’s face it’: Det er ikke altid pisse sjovt at lave mad til sig selv. Hvis du ikke orker at svinge kødgryderne hver aften, men bruger du samtidig liiidt for mange penge på restaurantbesøg og fast food, er en madklub den oplagte løsning. En madklub er ‘win-win’, fordi du sparer penge på mad, du skal ikke stå i køkkenet hver aften, og oveni hatten får du kvalitetstid med dine gode venner. Voila!

Bliv genbrugshaj

Brugt guld er din nye bedste ven, og bliver du først glad for at købe brugt, vil du hurtigt opdage, at du sjældent behøver sætte dine fødder i en forretning. Du kan nemlig finde alt brugt. Fra tøj og køkkensager til møbler og cykler.

Der er også seriøse knaster at spare, hvis du går ‘all in’ på genbrug. Så er det bare op til dig, om du skal til at gå på loppemarkeder eller ‘go hunting’ på DBA og Tradono.

Find en roommate

Sparetips når du bor alene

Vi kan hurtigt konkludere, at det er dyrere at bo alene end sammen med andre. Svaret er enkelt; der er ikke nogen at dele regningerne med.

Husleje, el, vand, varme, licens og internet. Hvis du sidder stramt i det, men har du en fed lejlighed for dig selv, kan du overveje, om det er tid til at finde en roommate, du kan splitte regningerne med. Bonus: nu er I også to om rengøringen, om at gå ned med skraldet og to om at købe toiletpapir. Yes please!

Bliv landlord

Hvis en roommate ikke just er din kop the, findes der andre måder at få dækket nogle af dine boligomkostninger på: udlej din bolig gennem Airbnb. Flyt hjem til dine forældre en weekend, imens du udlejer din lejlighed eller udlej den, hvis du skal på forlænget weekend i en europæisk storby. På den måde kan du hurtigt tjene nogle penge hjem til at betale regningerne med.

Bliv venner med dine vaner

Vil du gerne blive bedre til at prioritere dine penge som single i egen bolig, er der en særdeles effektiv måde at gøre det på: Du skal lære dine pengevaner at kende.

Hvor ryger dine penge hen? For de går nok ikke alle sammen til regninger. Ryger der lige lidt ekstra ned i indkøbskurven, når du køber ind? Har du ‘subscribed’ til en håndfuld forskellige streamingtjenester, du ikke bruger? Eller er du god til at forkæle dig selv med nyt til garderoben?

Disse opdagelser kan du gøre om dig selv, hvis du går på jagt i dine pengevaner. Og når du først bliver bevidst om, hvor dine penge egentlig ryger hen, er der en god grund til at overveje, om du fortsat vil bruge dine penge på samme måde, eller om du vil frigive moneter til andre ting, der betyder mere for dig.

Er du interesseret i at gå på opdagelse i dine pengevaner, kan du nemt komme i gang gennem Spiirs app. Den giver et overskueligt overblik over dine penge og inddeler dem i kategorier, der viser dig, hvad du bruger penge på.

Sådan: Du har nu syv forskellige ideer til, hvordan du kan spare penge på trods af, at du har højere udgifter som single og med kun dit navn på postkassen. Om du skal skrive dit navn på de andres gaver, dele streamingtjenester med dine nærmeste, eller om du simpelthen skal på den store opdagelsesrejse i dine pengevaner, er der i hvert fald skabt god basis for en velsmurt singleøkonomi.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.