Sparetips

Sådan sparede jeg 798 kroner på en måneds genbrugsshopping

Karen Johanne Iversen 16-04-2018

Confession: Jeg. Elsker. Shopping. Punktum.

Går jeg en tur ned ad Strøget i Aarhus, bliver jeg forført af alt, der hedder ‘new arrivals’, ‘stærkt nedsat’ og giner med perfektsiddende outfits. Åh.

Desværre skal jeg ikke besøge ret mange forretninger, før dankortet råber “så holder vi”. Jeg er nemlig på SU, og selvom jeg er taknemlig for statens økonomiske støtte, kan den beskedne sum penge punktere mine materialistiske drømme på nul komma fem.

Hvad gør jeg så? Lader være med at tjekke saldoen på kontoen? Tager et SU-lån? Næh. Jeg har startet et secondhand-eksperiment, hvor jeg i marts måned skiftede forretningerne ud med online genbrugsportalerne Tradono og DBA. Faktisk lykkedes det mig at spare 798 kroner og tjene 900 kroner. På én enkelt måned! Men hvordan bar jeg mig ad?

Læs med her og få et indblik i mit second hand-eksperiment 🛍️📱

Bare lige for at sætte tingene i perspektiv…

shopping Jeg har samlet alle mine shoppeture fra februar under hashtagget #shopping_feb i min Spiir app. 1.943 kroner. Av for katten. Jeg skulle jo bare lige have vitaminpiller, en badedragt, en sweater, et par bukser og de sædvanlige småting i Ikea.

Når marts måned er gået, vil jeg på samme måde samle mine køb og salg gennem genbrugsportalerne under #shopping_marts. Så finder jeg ud af, om secondhand giver mig mere luft i budgettet og shopping med mest mulig ‘value for money’.

Uldtights til 250 kroner på Tradono

tights kari traa Hvor bliver foråret af? Marts er freaking kold og kun egnet til at bære lag-på-lag-tøj. Jeg har længe overvejet at købe nogle rigtig gode kvalitets-uldtights, og da foråret ikke ligefrem er indenfor rækkevidde, går jeg på opdagelse på Tradono. Her finder jeg et par uldtights af mærket Kari Traa til 300 kroner.

Sælgeren bor i Aalborg, så jeg prutter prisen ned til 250 kroner inklusiv fragt. På nettet kan jeg se, at bukserne ved ny pris koster 649 kroner. Det giver mig en besparelse på 399 kroner, og jeg er nu et par hyggebukser rigere 😊

Sneaks til 450 kroner på Tradono

nike sneakers Selvom foråret ikke er i sigte, forbereder jeg mig alligevel på ankomsten ved at gå på udkig efter et par sneakers, der kan matche mine forårs- og sommeroutfits.

En sælger har et par Nike Air Max Jewell til salg på Tradono. Hun har købt en forkert størrelse og kan ikke længere returnere skoene i forretningen. Skoene er kun brugt et par gange, står der i annoncen, og på billederne ser der heller ikke ud til at være tegn på slid.

Sælgeren bor i Aarhus, så jeg cykler hjem til hende og handler. Jeg forhandler prisen ned fra 600 kroner til 450 kroner. Fra ny koster skoene 849 kroner, hvilket forærer mig en besparelse på 399 kroner. (Så godt som) nye sommersneaks til lidt under halv pris - tjek!

Ka-ching! 900 kroner tjent på sofasalg på DBA

Tradono har allerede foræret mig en samlet besparelse på 798 kroner, i forhold til, hvis jeg skulle købe ‘tights’ og sko fra ny. Men genbrugsportalerne er ikke kun beregnet til køb af brugte ting - jeg kan nemlig også sælge ud af mine egne ting.

Min kæreste og jeg har fået ny sofa. Derfor sætter jeg vores nuværende til salg på DBA til 1000 kroner. Der går et par dage, før der er bid. En dame byder 800 kroner, og jeg foreslår, at vi mødes på midten og siger 900 kroner, hvorefter vi virtuelt giver hånd. Hun henter sofaen et par dage senere og ka-ching: min kæreste og jeg har nu tjent 900 kroner, som vi lægger til side til den kommende sommerferie.

Jeg kan konkludere…

At jeg har brugt 700 kroner og tjent 900 kroner gennem Tradono og DBA på en måned. Hvis vi trækker de to tal fra hinanden, viser min Spiir app, at jeg faktisk har tjent 200 kroner - og hvis vi altså lige ser bort fra, at halvdelen af sofasalget går til min kæreste.

Havde jeg ikke benyttet mig af Tradono, ville jeg for tights og bukser have spenderet 1.498 kroner og ikke tjent en eneste krone gennem DBA.

Jeg kan altså konkludere, at selvom køb og salg af brugte ting kræver lidt mere arbejde med at finde varen, forhandle pris og aftale mødested/forsendelse, skaber det i den grad luft i SU-budgettet og forærer mest mulig materiel luksus for færrest penge. Og hey: så gør jeg også miljøet en tjeneste ved at give aflagte ting et nyt liv, i stedet for altid at købe nyt.

3 hacks til secondhand shopping

genbrug shopping mobil tradono dba Er du ligesom mig blevet hooked på genbrug? Her får du mine 3 bedste ‘hacks’ til shopping gennem genbrugsportaler:

1. Opnå store besparelser på mærkevarer

Mangler du en ‘basic’ t-shirt eller et par strømper? Så kan det sjældent betale sig at bruge brugtsalgs-apps til formålet, da besparelsen enten er ganske lille eller ikke-eksisterende, hvis varen skal sendes. Gå i stedet efter ting, hvor der er store besparelser at hente, eksempelvis på mærkevarer og kendte brands. På de forskellige genbrugs-apps finder du alt fra Gucci og Malene Birger til Nike og Apple med store besparelser i forhold til, hvis du skulle købe tingene fra nye. Som sælger er det helt normalt at slå mellem 30 og 60% af varens pris, alt efter stand og efterspørgsel.

2. Prut altid prisen ned

Hvad har du at miste?Når du køber genbrug, er det nærmere reglen end undtagelsen at forhandle om prisen. Selv en besparelse på 50 kroner er penge, du kan bruge på alt muligt andet: en kop kaffe med vennerne, en sandwich, opsparing, eller noget helt fjerde.

3. Find ting i dit nærområde og slip for fragtomkostninger

Tradono-appen fungerer sådan, at når du laver en søgning, kan du vælge hvor mange kilometer væk, det du søger efter, må befinde sig.

Hvis du eksempelvis sætter afstanden til 5 kilometer og finder det, du leder efter, kan du spare forsendelsen og i stedet mødes med sælger og handle privat. Det gør også, at du kan se din vare ‘in real life’, før du overfører penge til sælger.

Du får altså langt mere shopping for SU’en, hvis du går all in på second hand. Hvad venter du på? 😎

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

Vi elsker cookies. Især dem med chokolade. Men vi bruger også cookies til at give dig en bedre oplevelse, når du klikker rundt på vores hjemmeside, samt til markedsføring og analyse. Hvis du vil vide mere om det, kan du altid tygge dig igennem vores cookie policy.

Ok

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”