Studieliv

Madplaner under 300 kroner til den sparsommelige, den sunde og vegetaren

Karen Johanne Iversen 13-03-2018

Studielivet tillader sjældent de helt store armbevægelser ud i gastronomien. Efter mange år på SU ved jeg, hvad jeg taler om. Trust me. Men med lidt omtanke og forberedelse er det faktisk slet ikke så svært at servere god hverdagsmad til dig selv og samtidig spare penge på madbudgettet. For helt ærligt: du har hverken brug for jomfruhummer, oksemørbrad og trøffel til daglig.

Før du kan se frem til at sætte tænderne i et veltillavet måltid mad hver evig eneste dag, skal du dog lige have fat i en madplan. Åh nej! For mange er det alt for tidskrævende og kedsommeligt at planlægge en hel uges mad og indkøb. Men bare rolig.

Er du den ultimative sparehaj, fitness-freak med behov for grønt og proteiner til mullerne, eller styrer du uden om kødretterne? Her får du tre forskellige madplaner med hverdagsmad til en hel uge og dertilhørende indkøbsliste.

Men før vi kommer så langt…

madplan

Vil jeg lige nævne et par småting:

  • Madplanen er beregnet til en person.
  • Salt, sukker, olie, fredagssnolder og øl til weekendens fest er ikke inkluderet på indkøbslisterne.
  • Det er muligt at handle ind for et mindre beløb, end jeg foreslår. Men da madplanen består af varierende retter, bliver beløbet også derefter. Du kan sagtens spise havregrød i en uges tid - men så slipper lysten til det klistrede stads også op.
  • Hovedprincippet for madplanen er, at det du spiser til aftensmad, spiser du også til frokost dagen efter. På den måde mindsker du madspild og får en langt sjovere madpakke, end hvis du skulle kværne rugbrød med spegedreng hver dag.
  • Jeg har forsøgt at udnytte råvarerne på indkøbslisterne, så de fleste af varerne indgår i flere forskellige retter. Så får du mest muligt ud af din mad, og igen: mindre madspild.
  • Jeg har handlet ind i Netto og er gået efter de billigste varer.
  • Mange af varerne såsom boullionterning, krydderier, pasta, ris og løg slipper ikke op på en enkelt uge. Det betyder, at du i næste uge ikke skal ud og anskaffe dig de madvarer igen .
  • Søndag er som udgangspunkt ‘reste’-dag på madplanen. Det er her, du kan lege ‘tøm køleskabet’ og gøre plads til en ny uges indkøb.

Og nu til den sjove del:

Til spare-hajen

madplan sparehaj

Her er madplanen til dig, der vil have god og ordentlig mad, men som samtidig ikke gider at kaste flere pengesedler efter madbudgettet end højest nødvendigt. Hvordan lyder en svampet tærte, kylling i karry og en cremet pastaret? Velbekomme:

Til den sunde type

madplan laks Her har jeg skåret brød og pasta væk, og i stedet budt grøntsager, sunde fedtstoffer og proteiner velkommen. Det går lige i mullerne. Du kan faktisk sagtens leve sundt på et skrabet budget. Se selv:

Til vegetaren

madplan vegetar Ud med kød og ind med ... alt andet. Her får du en lækker og vegetarisk madplan, hvor du både skal spises chiagrød, kartoffelpizza og portobello burger. Hvabehar! Vær dog opmærksom på, at da planen ikke er vegansk, da der indgår æg og mejeriprodukter i flere af retterne.

Har du fået lidt inspiration? Selvom madplaner ikke er de mest sexede i verden, står fordelene i kø til dig og dit SU-budget. Du sparer ikke kun penge ved at handle ind én gang i ugen og undgå de mange ‘jeg havde lige lyst’-køb. Du sparer også tid og stressede situationer ved køledisken i supermarkedet.

Med disse tre madplaner er der i hvert fald lagt op til at kickstarte din hverdag. Rigtig god fornøjelse 🥫🥑🍴

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.