Sparetips

Berlin guide: Budgetvenlige oplevelser i den hippe storby

Caroline Sølver 17-07-2017

Kalenderen skriver juli, og for de fleste danskere betyder det én ting: Ferie!

Jeg hørte engang nogle herboende udlændinge sige, at hvis man skal have fat i nogen eller prøve at lave en aftale, så kan man godt glemme at gøre det i juli. For lige i den måned er danskerne fuldstændig optaget af ferie. Det klager jeg bestemt ikke over!

I anledning af et ferieramt Danmark, bringer vi her en guide til Berlin. Er du en af de få ‘stakler’, der hænger tilbage på kontoret bag arbejdscomputeren, er det måske nu du skal overveje at slukke den og tage på en hurtig ferie-sviptur.

Jeg har boet i Berlin i tre år og har også skrevet en guidebog om Berlin. I dette indlæg vil jeg derfor dele ud af nogle af mine yndlingssteder og seværdigheder i Berlin. Fælles for dem er, at de alle er budgetvenlige. Du vil derfor forhåbentlig ikke blive ringet op af din bankrådgiver, hvis du beslutter dig for at trække stikket og prøve min Berlin guide af. 😉

Budgetvenlig by

Jeg er ikke den eneste, der er bidt af Berlin. Byen var faktisk danskernes favorit rejsedestination i 2016. Og det er der mange grunde til.

Berlin er en billig by at bo i sammenlignet med priserne i Danmark. Det er forholdsvis billigt at overnatte i byen, og det er billigt at spise og drikke. En ret på en restaurant inklusiv drikkevarer kan du sagtens købe for under 10 euro, altså 75 kroner. What’s not to like?

Det er altså oplagt at rejse til Berlin, hvis du ikke har lagt de store sommerferieplaner endnu, men drømmer om en smuttur til en storby. I Berlin får du meget for pengene, spændende kultur og anderledes oplevelser, uden at du behøver at krydse jordkloden for det.

Tag bilen, fly eller bus til Berlin

Berlin ligger først og fremmest tæt på Danmark, hvilket gør det nemt og billigt at komme dertil. Uanset om du kører selv, hopper på toget, et fly eller en bus til Berlin.

Det billigste er at tage en bus. Du kan ofte købe busbilletter til bare 150 kroner, så der er rige muligheder for at blive transporteret hurtigt og billigt til ‘Dickes B’, som Berlin bliver kaldt af tyskerne.

Lad os komme i gang. Her er min budgetvenlige guide til hippe Berlin:

Bøger, bagels og kaffe på Berlins herligste bogcafé

Berlins hyggeligste café og boghandler

Er der noget bedre end at starte dagen i langsomt tempo med en kop perfekt-brygget kaffe og det stykke bagværk, du holder allermest af? Det er i hvert fald opskriften på min perfekte morgen, og det er også grunden til, at jeg startede de fleste af mine weekender på cafeen Shakespeare and Sons i Friedrichshain, da jeg boede i Berlin. Shakespeare and Sons har mange navne og hedder også Fine Bagels og Books & Bagels alt efter hvilket skilt, du orienterer dig efter.

Sidstnævnte titel passer rigtig godt til stedet. Du kan nemlig købe bøger, både nye og brugte, og nogle fantastiske af slagsen. De er nøje udvalgt, størstedelen er på engelsk, og er du vild med bøger, kan du altså få lang tid til at gå med at kigge udvalget igennem.

Hvis du ikke er en decideret bogorm, så er boghandlen og caféen stadig noget for dig. Kaffen er sublim, og du finder et bredt udvalg af bagværk - herunder bagels smurt med alverdens lækkerier. Min personlige favoritbagel er klassikeren med cream cheese. Deres cookies er også vidunderlige, og Shakespeare and Sons har desuden et større udvalg af andre kager. Caféen tillader endda, at du medbringer din computer og sætter dig et par timer for at få noget arbejde fra hånden.

 • Adresse: Warschauer Strasse 74
 • Åbningstider: 9-20 alle dage
 • Prisleje: Kaffe 2-3,5 euro, bagel 3-7 euro

Uhyggelig rundvisning i DDR-fængslet

Hip guide til Berlin - besøg i Hohenschönhausen

Her er en oplevelse ud over det sædvanlige. Hvis du er interesseret i Berlins historie før 1989, hvor byen var opdelt af en mur, og beboerne i Østberlin levede under stramme krav og strenge regler, er denne oplevelse lige noget for dig. Er du ikke synderligt interesseret i Tyskland under kommunismen, bør du smutte forbi alligevel. Hohenschönhausen er en af de heltigennem unikke, enestående og frygtindgydende seværdigheder i Berlin, som vil interessere de fleste.

Hohenschönhausen er navnet på det grusomme fængsel i DDR, hvor både skyldige og ikke-skyldige borgere blev sendt hen, hvis en Stasi-spion vurderede, at de havde overtrådt loven. Stedet er omgærdet med konspirationer og hemmeligheder og ligger nærmest på kanten af det sagnomspundne.

Fakta er dog, at fængslet var hemmeligt, og derfor ikke var afbildet på et bykort. Sidst jeg var i Berlin, spurgte jeg en ældre, lokal herre om vej til fængslet. Han kiggede vredt på mig, rystede på hovedet og sagde, at der bestemt ikke lå noget fængsel på den adresse. Måske var han tidligere ansat i noget DDR-relateret og stadig nationalist?

Fængslet står den dag i dag forholdsvis intakt, og er du heldig, kan du blive ført rundt af en tidligere indsat, der deler sine grusomme oplevelser fra fængslet og uddyber de metoder, fængselsbetjentene brugte til at straffe, terrorisere og tyrannisere de indsatte. Min guide forklarede for eksempel, at det var umuligt at få hel en nats søvn, fordi fængselsbetjentene tyranniserede de indsatte ved at vække dem, hvis ikke de lå på ryggen med hænderne over dynen, når de sov.

Der er guidede rundvisninger på tysk en gang i timen i åbningstiderne, og på engelsk kl. 10.30, 12.30 og 14.30.

 • Adresse: Genslerstraße 66
 • Åbningstider: 9-18 alle dage.
 • Pris Indgang inklusiv guidet tur 6 euro.

Hipster-feel på skjult ‘rooftop’

Fantastisk rooftop i Berlin Klunkerkranich

For at det hele ikke bliver for dystert og kun kommer til at handle om Berlins mørke historie, anbefaler jeg, at du besøger Klunkerkranich. Klunkerkranich er en ‘rooftop’, en offentlig tilgængelig tagterrasse, der indtil for nylig var forholdsvis skjult og ukendt og ikke til at finde i de fleste Berlin guides Så blev den populær og tiltrak en masse besøgende, og du vil helt sikkert forstå hvorfor, hvis du besøger dette skønne sted i byen.

Klunkerkranich er en smule snørklet at finde, men jeg skal prøve at guide dig. Du skal først og fremmest finde storcentret Neukölln Arcaden og gå ind. Så skal du tage elevatoren op til den øverste etage, som er parkeringshuset. Herfra skal du gå tværs over parkeringspladsen, og så kan du se en rampe. Du skal gå op af rampen, der drejer en omgang. Oven på rampen ligger så Klunkerkranich, og du vil ikke tro dine egne øjne.

Læs også: SU-venlig rejseform: Interrail

Uden at røbe for meget er der en fantastisk udsigt, fest og glade dage og planter i massevis på ‘rooftoppen’. Klunkerkranich er åben hele dagen, og hvis du er til elektronisk musik, fest og drinks, skal du komme om aftenen. Om aftenen betaler du indgang alt efter hvilken DJ, der optræder. Det plejer at være mellem en og fire euro. Kommer du om dagen er der gratis indgang, mere roligt og hyggeligt, men du kan stadig købe øl og høre god musik.

 • Adresse: Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66
 • Åbningstider: 12-02 alle dage.
 • Pris: Gratis om dagen, mellem 1-4 euro om aftenen

Badeferie i Wannsee, tre kvarter fra centrum

Badeferie i Berlin i Wannsee

Selvom Berlin ikke er en storby, der kan prale af en beliggenhed ved hav og strand, som København, New York eller Barcelona, så har den et væld af søer, hvor du kan bade. Nogle er endda så store og etablerede, at det næsten er som at være på stranden.

En af dem er Wannsee. Her kan du komme til på omtrent tre kvarter med toget S7 fra Alexanderplatz, og endnu hurtigere hvis du befinder dig i Vestberlin. I sommerferien er det ikke uhørt, at det bliver over 30 grader i Berlin, der har fastlandsklima, og derfor kan det være rart med en dag, hvor det ikke udelukkende står på bilos, larm og travle ferieturister.

Det er oplagt at hoppe på et tog og tage ud til en badesø. I Wannsee kan du både leje en ‘Strandkorb’ (se billede), købe mad og drikke, og nyde livet.

 • Adresse: Wannseebadweg 25
 • Åbningstider: Alle dage fra kl. 9-20
 • Pris: 3,20 euro for togtur hver vej, indgang til strandbad 6 euro.

Turbus gennem Berlin til blot 2,60 euro!

Billig turbus gennem Berlin

Du kender sikkert til de klassiske, guidede ‘city tour-busser’, der kører turister rundt i de fleste storbyer. De er normalt ret dyre, og hvis du ikke ønsker at blive stemplet som turist, så vil du helst ikke ses på sådan en ‘city tour-dobbeltdækker’.

Læs også: Globetrotter med budget på 3000 kr om måneden

Hvis du alligevel kan se det smarte i at sætte dig ind i en bus, der kører dig rundt til de største seværdigheder i Berlin, så er dette tip lige noget for dig.

Berlin har to offentlige busruter, henholdsvis Bus 100 og Bus 200, der er et billigt alternativ til de dyre sightseeing-busser. Du kan nemlig stige på de to ruter med en ganske almindelig billet til offentlig transport, altså for blot 2,60 euro, knap 19,50 danske kroner. Og for det dejligt beskedne beløb kan du stige af og på og nyde turen, som det passer dig.

Bus 100-ruten kan du se en masse seværdigheder i Berlin. Ruten starter ved Bahnhof Zoo, hvorfra du kan skimte Gedächtniskirche, som på dansk også går under navnet Læbestiften og Puderdåsen, Sejrssøjlen i Tiergarten, Schloss Bellevue og Haus der Kulturen der Welt. Efter turen gennem Tiergarten kommer du forbi Reichstag, Brandenburger Tor og Hotel Adlon. Så kører du op ad Unter den Linden, den brede, storslåede allé. Derfra kører bussen gennem smukke Museumsinsel. Her er nogle af de allermest populære, klassiske og store museer i Berlin samlede. Bussen stopper ved Alexanderplatz. Du kan selvfølgelig også starte din tur her og tage bussen den anden vej.

Bus 200-ruten går mange af stederne igen, og bussen kører også fra Bahnhof Zoo ved Berlins Zoologiske Have til Alexanderplatz. Her kører du dog igennem på den anden side af Tiergarten, hvor du ser Berlins Filharmoni, ambassadekvarteret, som også huser det meget specielle skandinaviske ambassadekompleks og mindesmærket for de dræbte jøder.

 • Adresse: Stig på bussen enten ved Bahnhof Zoo eller Alexanderplatz.
 • Åbningstid: Hele dagen. Bussen kører hvert 10. minut. Turen tager omkring 30 minutter.
 • Pris: Busbilletten koster 2,6 euro.

Overdådig sushi hos King King

Det er tid til aftensmad, og hvad er mere oplagt end at spise sushi eller en lækker omgang asiatisk kylling med ris, karry og meget mere.

King King er et skønt sted, hvor du får fantastisk mad for få penge. Er du vant til danske sushi-priser, vil du blive glædeligt overrasket over et overdådigt måltid mad, der ikke koster dig halvdelen af dit feriebudget.

Som en sand tryghedsnarkoman bestiller jeg altid det samme, når jeg selv spiser på King King. Jeg får deres ‘tapas’ til forret. En ret, man skal dele to eller flere. ‘Tapas’ indebærer én af hver af King Kings forretter. Du får altså satay, forårsruller, friske sommerruller, rejechips, wontons og dip.

Derefter står den på sushi. Jeg spiser deres sushi-ruller, og her er hovedreglen, at er man meget sulten, skal man bestille én rulle per person og dele med de andre omkring bordet. Sushi-rullerne fra ‘inside out og King King Style’-menukortet er kæmpestore! Min yndlingsrulle er ‘crunchy King King’ og ‘Crispy Tiger 36’. Til at skylle måltidet ned med, får jeg deres ‘Marajuca vodka Calpico’-drink, der smager så eksotisk, at jeg bliver henført til en strand på Bali.

Denne restaurant kan ikke få nok anbefalinger fra mig, og indtil videre er det faktisk muligt at få plads uden at skulle reservere bord først. Er I afsted som en gruppe, kan det dog anbefales at ringe først og reservere for at være på den sikre side. King King har både inden- og udendørsservering.

 • Adresse: Rosa-Luxemburg-Straße 17
 • Åbningstider: 11.30-23 mandag til fredag. (12-23 lørdag og søndag)
 • Prisleje: Mellem 10-30 euro pr. mand for drinks og mad.

Det boomer med smukke seværdigheder i Berlin, hippe cafeer og labre butikker. Der er noget for alle og i alle prislejer. Finder du ikke noget på min liste, der tiltaler dig, så finder du det helt sikkert, når du besøger byen. Tjek også min guidebog til Berlin ud for flere gode tip.

Tilbage er der blot at ønske dig en god tur. Skal du ikke afsted denne sommer, kan disse tips snildt benyttes på andre tider af året (måske lige bortset fra turen til badesøen Wannsee, medmindre du er rigtig frisk!). God tur!

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.