Studieliv, Familieliv

Forældre på SU? Her er de største fordele og ulemper

Karen Johanne Iversen 15-11-2018 - Indeholder reklamelink

SU-livet. En tilværelse mange forbinder med tykke bøger, sociale arrangementer og festlige indslag. Men hvordan ændrer SU-tilværelsen sig, når graviditetstesten viser to streger?

Er du galopperende skruk, men er der stadig flere hundrede siders pensum tilbage, inden du får udleveret eksamensbeviset og kan forlade skolebænken?

Her får du de vigtigste fordele og ulemper ved at forene baby, bleer og barnedåb med et liv på SU 👶💰

Fordele

forældre su

Fødselsklip

Som forælder på SU kan det være svært at passe både studie og barn på samme tid, og mange vælger derfor at holde en periode fri fra studiebøgerne, mens de passer det nyeste familiemedlem. Og det er slet ikke nogen dårlig forretning.

Som forælder på en videregående uddannelse får du nemlig såkaldte fødselsklip, som er ekstra SU-klip, du kan bruge i din barselsperiode og efterfølgende vende tilbage til bøgerne og genoptage brugen af dine almindelige SU-klip. Fornemt!

Du kan få dine ekstra SU-klip udbetalt på tre måder: Enkeltklip, dobbeltklip og miksklip:

  1. Enkeltklip: Her får du kun ét klip udbetalt om måneden. Som mor kan du få 12 måneders SU-klip, og som far kan du få 6. I denne periode behøver du derfor ikke være studieaktiv, fordi du ikke gør brug af dine almindelige SU-klip.

  2. Dobbeltklip: Vælger du at få udbetalt dobbeltklip, får du dobbelt så meget udbetalt, men til gengæld halveres antallet af måneder. Det vil sige, at du som mor får SU til seks måneder og tre måneder som far. Heller ikke her behøver du at være studieaktiv.

  3. Miksklip: Med miksklip får du udbetalt én måneds fødselsklip sammen med én måneds almindeligt SU-klip. Som mor kan du få miksklip i 12 måneder og seks måneder som far. Her skal du, i modsætning til de to andre udbetalingsmuligheder, være studieaktiv, fordi du gør brug af dine almindelige SU-klip.

Læs meget mere om de specifikke regler for forældre på SU.dk

Mor på SU og far i arbejde? Mere forældreorlov til far

Er mor studerende og gør brug af sine fødselsklip, mens far går på arbejde som almindelig lønmodtager?

Orlov med barselsdagpenge som lønmodtager er inddelt i fire stadier:

  • Graviditetsorlov til moren fire uger før forventet fødsel.
  • Barselsorlov til moren 14 uger efter fødslen.
  • Fædreorlov til far i to sammenhængende uger efter fødslen.
  • Forældreorlov i 32 uger, som forældrene kan dele.

Men, men men: Fordi mor ikke er lønmodtager og derfor ikke får barselsdagpenge, går de 32 fælles uger ene og alene til farmand.

Det vil sige, at du som far har ret til to uger + 32 ugers orlov med barselsdagpenge. Ikke dårligt!

Supplerende SU-lån

Er det ikke ligefrem ‘easy peasy lemon squeezy’ at få SU-budgettet til at række til vaskeklude, bleer, babytøj og barnevogn? ‘Ta daaaaa’:

Som forsørger på en videregående uddannelse har du mulighed for at tage et supplerende SU-lån ved siden af dit almindelige SU-lån. I 2018 kan du låne op til 1.559 kroner ekstra hver måned.

Se 2018-satserne for SU-lån lige her.

Forsørgertillæg til dig med en begrænset formue

Endnu et tillæg! Ja, der er mange økonomiske goder ved at få barn på SU 🤩

Er både du og din samlever på SU? Eller er du enlig forsørger, mens du er på SU? Så kan du søge et såkaldt forsørgertillæg, som hver måned forærer dig henholdsvist 2.433 kroner og 6.090 kroner (før skat).

Tillægget bliver udbetalt sammen med dine fødselsklip og dit eventuelle SU-lån. Ka-ching 💵

Ekstra tilskud til huslejen

Når familien forøges med en lille ny, vil du muligvis opdage, at din boligstøtte stiger. Har du ikke anden indtægt end din SU, vil du med stor sandsynlighed få den maksimale boligstøtte, som udgør lidt over 3.000 kroner hver måned, medmindre du bor på meget få kvadratmeter.

Er du nysgerrig efter at vide, hvor meget du kan se frem til at modtage?

Beregn boligstøtten lige her.

Studiejob? Ja tak til barselsdagpenge og forhøjet personfradrag

Har du indtil nu langet kaffe over disken på den lokale café eller passet et andet studiejob ved siden af studierne? Så har du mulighed for at få barselsdagpenge.

Det kræver dog, at du har arbejdet mindst 160 timer inden for de seneste fire hele kalendermåneder op til barslen. I mindst tre ud af disse fire måneder skal du også have arbejdet minimum 40 timer om måneden.

Når du efter din barsel vender tilbage til studierne og igen skal passe studiejobbet, er der flere økonomiske gevinster at hente. Her kan du nemlig se frem til et forhøjet fribeløb - altså det beløb, du må tjene ved siden af din SU. Som forælder må du nemlig i 2018 før skat tjene 27.990 kroner ekstra om året for hvert barn, du har, som er under 18 år. Not bad! 👔

Læs meget mere her, hvor Djøf går ned i ‘det med småt’.

Friplads i daginstitution

Når barslen er slut, og du skal tilbage til bøgerne, skal den lille (som allerede “er blevet såååå stor”) passes. Og det er ikke gratis! En plads i vuggestue eller dagpleje koster typisk i omegnen af 2.000-3.500 kroner hver måned. Av!

Heldigvis kan du, fordi du er på SU og derfor ikke indkasserer ‘big bucks’ hver måned, søge om økonomisk fripladstilskud, hvor din husstands samlede, årlige indkomst afgør, om du får hel eller delvis friplads. Tjek!

Her forklarer Borger.dk de specifikke regler.

Det var de økonomiske fordele. Lad os nu dykke ned i et par af de ‘bløde’ fordele, som bestemt ikke skal undervurderes:

Fleksibelt hverdagsliv

Som forælder er der dage, hvor du ligger begravet i legoklodser, tøjvask og bleer. Netop på disse dage ville du ønske, at der fandtes et par ekstra timer i døgnet til oprydning, indkøb, madlavning og ikke mindst: søvn.

Havde du i et klassisk 8-16 job, skulle alle de praktiske gøremål klares uden for dette tidsrum. Men som studerende kan det faktisk sagtens lade sig gøre at få sat en ekstra vask over og nå et smut i Netto i løbet af dagen. Studielivet betyder nemlig oftest mange timer uden for skolens mure, hvor du skal bruge din tid på læsning, gruppearbejde og i dit tilfælde: at være forælder💪

Et fleksibelt studieliv betyder også, at du kan afhente tidligere fra vuggestuen, hvis den lille er blevet sløj, eller hvis I som familie bare gerne vil have mere tid til leg, hygge og kvalitetstid.

Overstået barsel inden karriere-kickstart

29,2 år. Det var gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder i Danmark i 2017.

Selvom din kommende arbejdsgiver ikke må spørge ind til din ‘hvornår skal du have børn’-situation og heller ikke må fravælge dig som kandidat til jobbet med ‘du skal sikkert snart have børn’-begrundelsen, oplever mange kvinder at blive valgt fra, når de i slut 20’erne skal søge job.

Løsning? Få børn, mens du studerer. På den måde kommer du ud på arbejdsmarkedet og kan for alvor kickstarte karrieren med ro på familiesituationen 👨‍👩‍👧

Ingen grund til at skjule morgenkvalmen

Mange kvinder oplever morgenkvalme i de første måneder af graviditeten, og det kan være særdeles svært at skjule, når de kommer sammenkrøllet ud fra toilettet og skal genoptage arbejdet med en helt forkert ansigtskulør 🤢

Hvorfor så ikke bare ‘get it out in the open’, tænker du måske? Fordi man normalt først annoncerer sin graviditet efter 12 uger, når man har været til nakkefoldsscanning og sikret sig, at barnet er sundt og raskt.

Får du børn, mens du studerer, undgår du dette scenarie, da du ikke skal stå til ansvar for din arbejdsgiver på samme måde, som hvis du sad i en fuldtidsstilling.

Ulemper

ulemper forældre på SU

Barnevogn, babymos, barnedåb og bleer

Første og nok også største ulempe ved at få barn på SU er, at det tærer på bankkontoen at være børnefamilie 👛

Faktisk koster et barn fra første til attende leveår i gennemsnit én million kroner. Man får dog lidt rabat på de næste børn i rækken, som kan genbruge storebror eller storesøsters tøj, barnevogn og hagesmækker.

Men når tumlingen altid plager efter snolder ved kassen i Netto og igen og igen spørger, hvornår I skal i Legoland, kan det som forælder med få penge på kontoen være svært at vænne sig til at sige nej, fordi du ikke har råd til at foretage massevis af uovervejede, økonomiske udskejelser.

Heldigvis får du som forælder her 10 gyldne sparetips til børnefamilien, så du får mest ud af familiens ‘baby bucks’.

Når opsparingen går i hi

Lav indtægt. Høje udgifter.

Når familien forøges med 3,5 kilo baby, betyder det i de flestes tilfælde, at der ikke længere er råderum til at smide 3,5 kilo over på opsparingen hver måned. I hvert fald ikke, hvis begge forældre studerer og skal vende hver en øre for at få enderne i økonomien til at hænge sammen.

Fravær…. igen igen

Når dit barn starter i dagpleje eller vuggestue, er der stor chance for, at der bliver en del sygedage, fordi den lille opsnapper en masse nye baktusser, som du også kan være uheldig at blive smittet med og derfor må tage et par dage under dynen.

Når du bliver forælder, sætter du automatisk barnets behov over dine egne, hvilket kan betyde fravær, aflysning af gruppearbejde og mindre læsning, fordi arvingen kræver din fulde opmærksomhed.

”Skal du med i fredagsbaren?”

Studielivet betyder for mange studerende et stort netværk med mange festlige og sociale arrangementer.

Er du kvinde, må du under graviditeten sige “ellers tak” til fredagsøllene, og når den lille er kommet til verden, kommer du helt automatisk til at bruge de flere weekendaftener i selskab med gurli gris og gulerodsmos end sammen med studievennerne og kolde Tuborg.

Stram økonomi: en stressfaktor?

Får du uro i maven og hjertebanken ved tanken om at skulle tjekke saldoen i netbanken?

Med de mange udgifter, der følger med til livet som forælder på SU, kan det gå hen at blive en stressfaktor, hvis du kun lige akkurat kan finde penge til bleer og husleje, og hvis et SU-lån ovenikøbet står og banker på, når du efter endt studie skal begynde at afdrage på gælden.

Der er altså både fordele og ulemper ved at få børn som studerende. Vi håber, at denne guide har gjort dig lidt klogere på, om ‘projekt baby’ skal forenes med studiebøger og SU. God fornøjelse 👶📚

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.