Studieliv

Fra studie til arbejdsliv i 5 simple trin

Karen Johanne Iversen 18-05-2018

Du har netop afleveret speciale, bestået fagprøven eller afsluttet din sidste eksamen. Wow. Drik et glas champagne og giv dig selv en krammer, for det er virkelig en stor bedrift at nå dertil 🥂👏

Du når dog ikke at pakke skolebøgerne og eksamenshjernen langt væk, før studielivet afløses af arbejdslivet og de mange spørgsmål, der følger med: Hvilket job skal du søge? Hvordan tackler du at gå fra SU til dagpenge eller løn? Hvad skal du bruge en fagforening til? Og hvad med pension?

Pust ud. Når du når til vejs ende i denne 5-trins-guide, lover vi, at du er fuldt klædt på til at starte karrieren og indtage voksenlivet 😎

Trin 1: Giv besked til A-kassen

a-kasse Hvad enten du har scoret det fede job med dertilhørende løn, eller om du er ledig og på udkig efter den helt rette stilling, bliver A-kassen den, der forsøger dig, når du er ‘in between’ jobs.

A-kasse står for arbejdsløshedskasse og udbetaler dagpenge til dig, hvis du er arbejdsløs. Dermed kan du skifte kontanthjælpen ud med dagpenge, som er et noget højere beløb. Fedt, ik?

For at være berettiget til dagpenge fra den dag, du afslutter din uddannelse, skal du dog som minimum have været medlem af en a-kasse i et år. Ellers er du først berettiget til dagpenge måneden efter din uddannelse slutter.

Men hvad skal du helt konkret gøre, når du afslutter en uddannelse?

Hvis du er arbejdsløs, skal du senest 14 dage efter, du har fået karakter for din sidste eksamen, ændre dit medlemskab fra studerende til nyuddannet/dimittend hos din a-kasse. Det betyder, at du går fra et billigt eller måske endda gratis studiemedlemskab til at betale almindelig medlemskontingent, som ligger i omegnen af 450-500 kroner per måned 👩‍💻

Hvis du har fået job, skal du også, senest 14 dage efter du har fået karakter for den sidste eksamen, ændre dit medlemskab fra studerende til nyuddannet/dimittend. Selvom du starter i nyt job og ikke tænker, at du får brug for a-kassen, er det altid en god idé at være forsikret mod arbejdsløshed 👔

Ud over dagpenge tilbyder a-kassen også jobsøgningskurser, karriererådgivning og målrettede kursusforløb, som du og din status som nyuddannet kan nyde godt af 👍

Trin 2: Meld dig ind i en fagforening

fagforening

Sådan. Nu har du tjek på dagpenge-situationen.

Vil du gerne klædes bedst muligt på til arbejdslivet og de mange beslutninger, der følger med? Så kan det være klogt at melde dig ind i en fagforening.

Øh… er en fagforening ikke det samme som en a-kasse? Nej. Nu skal du høre:

A-kassen er en organisation, der tilbyder forsikring mod arbejdsløshed, mens fagforeningen er en forening, der arbejder for de bedst mulige løn- og arbejdsforhold for dig som lønmodtager. Fagforeningens hovedopgave er altså at tage sig af dine vilkår som lønmodtager såsom problemer med løn, ansættelse, stress og så videre.

Er du blevet opsagt uden grund? Får du ikke den løn, du er berettiget til? Bliver du chikaneret eller mobbet af en kollega? Så er fagforeningen din ‘go to guy’, der rykker ud, når du har brug for hjælp.

Ud over rådgivning giver din fagforening dig også kompetent vejledning inden for lønforhandling, jobtrivsel og meget, meget mere.

Trin 3: Forbered dig på lønforhandlingen

Når du er færdig med studiet, kan du se frem til et rigtigt voksenjob med en fast månedsløn. Goodbye til timeregistrering og svingende indtægt fra studiejobbet! 🎉

Har du fået job inden for det offentlige, bliver din løn typisk fastsat efter offentlig overenskomst. Men du (eller din tillidsmand) vil som regel stadig skulle forhandle ekstra tillæg hjem. Har du fået job i en privat virksomhed, er der stor chance for, at du selv skal forhandle dig frem til din første løn med din kommende arbejdsgiver.

Får du svedige håndflader bare ved tanken? Don’t worry. Husker du disse fem råd, er du klædt godt på til en succesfuld lønforhandling:

1. Tjek lønstatistikkerne

Hvad tjener andre i samme branche som dig. Tjek din fagforenings lønstatistik eller brug lønberegneren på Jobindex.

2. Forbered tre lønniveauer

Når du sidder til lønforhandlingen, er det en god idé at have forberedt tre tal hjemmefra:

  1. Det ambitiøse (men ikke overambitiøse) udspil
  2. Det forventede lønniveau
  3. Smertegrænsen

3. Smid kompetencerne på bordet

Har du skrevet speciale om netop det, virksomheden beskæftiger sig med? Har du lavet frivilligt arbejde? Eller har du skabt gode resultater i tidligere jobs? Fyr dem på bordet!

4. Hvad får du for pengene?

Spørg ind til hvad lønnen ikke inkluderer. Altså pension, frokostpause ferie og lignende.

5. Det handler ikke kun om kroner og ører

Er lønnen urokkelig, betyder det ikke, at lønforhandlingen er slut. Du kan eksempelvis forhandle om betalt løn under ferie, gratis efteruddannelse eller hjemmearbejdslpads.

Trin 4: Opdater dit budget

Efter mange år på statens uddannelsesstøtte er det nu en overstået affære. Det betyder, at dine indtægter og udgifter ændrer sig, og det er derfor også tid til at opdatere dit budget.

Men hvad kommer helt konkret til at ændre sig? Jo, nu skal du se:

Bolig

Bor du i en kollegiebolig, skal du måske snart til at finde flyttekasserne frem. I de fleste kollegieboliger må du nemlig kun bo der så længe, du er studerende.

Studieforsikring

Har du i studieårene nydt godt af en billig studieforsikring, er den tid måske også ved at være forbi.

Transport

Måske skal cyklen skiftes ud med en bil eller et rejsekort, hvilket udgør en ny, fast udgift, som du må tage højde for.

Kontingent til a-kasse og fagforening

Når du ikke længere er studerende, skal du til at betale almindeligt medlemskontingent til din a-kasse og fagforening, som samlet kommer til at koste dig i omegnen af 800-1000 kroner om måneden.

SU-lån

Noget af det mest attraktive ved et SU-lån er, at du først begynder at afvikle på gælden, når du er færdig med at studere og dermed højest sandsynlig er bedre økonomisk stillet. Dog skal du stadig huske at medregne udgiften i dit budget, så den ikke kommer bag på dig, når du begynder at afvikle på din gæld 😊

Forskudsopgørelse

Uanset om du skal på dagpenge eller får fast løn, efter du har afsluttet studiet, er det en god idé at opdatere din forskudsopgørelse fra Skat med tal for, hvad du regner med at komme til at tjene.

Trin 5: Tænk fremad

Når du får tilbudt det fede job med en dertilhørende sprød løn, er det en god idé at tage stilling til, hvordan du fremadrettet vil bruge dine penge.

Okay, det lyder virkelig som et ‘first world problem’, men ikke desto mindre kan dine penge-prioriteringer få afgørende betydning for din fremtid.

Selvom du får et markant større rådighedsbeløb, end da du var på SU, er det ikke sikkert, du skal til at leve som en konge og fyre pengene af til højre og venstre. Stop op og overvej, hvad du i fremtiden gerne vil med dine penge. Her er et par forslag:

  • Større opsparing
  • Rejser
  • Bil
  • Kæledyr
  • Indskud til lejlighed eller udbetaling til bolig
  • Sommerhus
  • Hvis du har børn: børneopsparing og fælles oplevelser

Det kan også være, du gerne vil bruge lidt flere penge på noget af det, du ikke har haft råd til i studietiden:

  • Større gaver til dine kære
  • Flere restaurantbesøg
  • Nye møbler
  • Flere spontane ‘lad os gøre det’-oplevelser

Uanset hvordan og hvorledes du vælger at prioritere dine penge, er det en god idé at tage stilling - så er du i hvert fald forberedt, når (og hvis) villa, Volvo og vovse bliver en del af din hverdag 🤓

Er du klar til at indtage voksenlivet? Vi håber, at du med denne 5-trins-guide er blevet klædt godt på til dagpenge, lønforhandling, ændringer i budgettet og tanker om, hvad der i fremtiden skal ske med dine penge. God fornøjelse 🤩

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.