Studieliv

Overblik: Fordele og ulemper ved at tage SU-lån

Karen Johanne Iversen 14-07-2017

Du er i fuld gang med studiet, men du har svært ved både at få råd til vaskepulver, forsikringer og en tur i biffen på dit stramme SU-budget. Du kender formentlig til den fornuftige privatøkonomiske leveregel: at man ikke låner penge af andre, medmindre man virkelig har brug for det.

Men hvordan ved du, om du virkelig har brug for at låne penge? Er det først, når du brænder sammen og har smidt håndklædet i ringen på studiet og arbejdet, at du må bede om finansiel støtte? Eller giver det bedre mening at låne penge nu, så du kommer godt igennem studiet, og så tage konsekvensen at lånet senere?

Her hjælper vi dig på vej med fordele og ulemper ved at tage et SU-lån.

Først og fremmest: Hvad er et SU-lån, og hvor meget kan jeg låne?

Et SU-lån er statens tilbud til de studerende om at låne penge, mens de er under uddannelse. For at være berettiget til et SU-lån, skal du altså modtage SU. Det betyder også, at fravælger du SU i nogle måneder, eller holder du orlov fra studiet, ja så mister du også retten til at låne penge i den periode.

Der findes tre typer af SU-lån:

  • Det traditionelle SU-lån, hvor du hver måned får udbetalt en sum penge - maksimum 3.116 kroner per måned (i 2018).

  • Det supplerende SU-lån til forsørgere, hvor du kan låne 1.559 kroner ekstra udover det normale SU-lån hver måned (i 2018).

  • Slutlånet, hvor du i de sidste 12 måneder af din uddannelse kan låne op til 8.039 kroner per måned (i 2018), hvis du går på en videregående uddannelse og ikke har flere SU-klip tilbage.

Læs alle detaljer om de forskellige lånetyper på SU.dk.

Fordele

fordele ved su-lån

Økonomisk ro - her og nu: Den oplagte fordel ved at tage et SU-lån, er, at du kan få betalt dine regninger og købt studiebøger uden at tjene penge ved siden af studiet. Du får ro til at koncentrere dig om studiet - og regningerne bliver stadig betalt.

En enestående mulighed for at låne penge billigt: I løbet af din studietid betaler du kun 4 % i rente af dit SU-lån. Til sammenligning er renten på kviklån og forbrugslån cirka 17-18 %. Det er altså uhørt billigt at optage et SU-lån. Når du begynder at afvikle på gælden, falder renten til sølle 1 % + diskontoen, som er en rentesats, der er fastsat af Nationalbanken. Siden 2012 har diskontoen dog været fastsat på 0,0 %.

Du skal først betale lånet tilbage, når du er færdig med at studere: Noget af det mest attraktive ved SU-lånet er, at du først begynder at afvikle på gælden, når du er færdig med at studere og dermed højest sandsynligt er bedre økonomisk stillet. Ikke nok med at du først skal tilbagebetale pengene, efter du har afsluttet din uddannelse, så kan du vælge først at begynde tilbagebetalingen et år efter endt uddannelse. Det giver dig altså tid og ro til at finde et job, som kan give overskud i din økonomi til at afvikle på gælden.

Tænk på lånet som en investering: … en investering i din fremtid. Ved at tage SU-lån i din studietid, har du de bedste forudsætninger for at opnå gode resultater på studiet, fordi et arbejde ikke stjæler tid fra læsningen. Gode resultater på studiet kan i mange tilfælde forbedre dine jobmuligheder. Og når du så har scoret drømmejobbet med en god løn, har du også økonomisk overskud til at betale dit SU-lån tilbage.

Hvis du sagtens kan overskue hverdagen uden at skulle optage SU-lån, kan der alligevel være fordele ved at optage lånet - bare med et andet formål. Fordi renten på SU-lånet er så lav, kan du investere de penge, du låner. ‘Men hvad skal pengene bruges til?’. Her er et oplagt forslag: Når du senere skal ud at finde en bolig, kan du bruge pengene fra SU-lånet på et indskud til en lejlighed. Penge, som du aldrig kunne låne nær så billigt.

Ulemper

ulemper penge

Gæld kan være en stressfaktor: At skylde penge kan for nogle give hjertebanken og søvnløse nætter. Pengene skal nemlig betales tilbage på et tidspunkt, og du kan hurtigt komme ind i en tilstand af konstant dårlig samvittighed, hver gang du bruger penge på dig selv - det er jo ikke dine penge.

Husk dog på, at et studielån har en ultra lav rente, og er du bange for, at lånet løber løbsk? Så kan du vælge at låne penge enkelte måneder i løbet af din studietid, når du virkelig står og mangler penge.

Tager du orlov fra studiet eller fravælger du SU’en, kan du ikke låne: Fravælger du af bestemte årsager at modtage SU, ja så mister du også retten til at optage et SU-lån. Det kan være en stor omvæltning at gå fra at modtage SU + SU-lån til en hverdag, hvor der ikke længere tikker en eneste øre ind på lønkontoen. Du må derfor være forberedt på at have en god sjat penge på opsparingen eller et arbejde, som kan sikre, at der kommer mad på bordet hver dag.

Dit SU-lån kan få konsekvenser for fremtidige lån: Et SU-lån kan i studietiden give dig et tiltrængt pusterum, men gælden kan senere vise sig at skære toppen af dine drømme. Lånet kan, alt efter hvor mange penge du har suget ud af staten, komme til at udgøre en relativt tung post i budgettet efter endt studietid, og det begrænser dine lånemuligheder til eksempelvis bil og hus.

Du får ikke arbejdserfaring: Hvis du optager SU-lån til at få økonomien til at hænge sammen, i stedet for at tjene pengene gennem et studiejob, får du ikke arbejdserfaring, og du udvikler ikke dit CV til fremtidig brug.

Der er altså både fordele og ulemper ved at tage SU-lån, men først og fremmest skal du overveje, hvad lånet skal bruges til. Låner du penge til tøj, cafébesøg, byture og andre forbrugsgoder, er det måske ikke verdens bedste idé med et SU-lån. Har du derimod svært ved at få økonomien til at hænge sammen på grund af de mange faste udgifter og få indtægter, kan SU-lånet være et fornuftigt supplement i studietiden.

Uanset om du vælger at tage SU-lån eller ej, kan Spiir være dig behjælpelig med at danne overblik over dit forbrug og dine penge, så du har de allerbedste forudsætninger for at lykkes med et studiebudget, der hænger sammen.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.