Studieliv

Studerende og økonomisk stresset? Sådan tackler du situationen

Karen Johanne Iversen 03-07-2017

Du forsøger at levere toppræstationer på studiet, passe dit arbejde, huske at drikke kaffe med veninderne, lave middag til kæresten, får trænet tre gange i ugen, handle ind med omtanke, vaske tøj og få ringet hjem til mor for at fortælle, at du har det godt. For ja, det har du jo, hvis du kan jonglere med så mange bolde i luften på én gang. Eller hvad?

Når du flytter hjemmefra og starter på studiet, er der et større økonomisk puslespil, som skal gå op. Der skal være penge til husleje, mad, forsikringer, telefon, fitness, licens, studiebøger og andre småfornøjelser. Mange studerende har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, hvis de ikke har et job ved siden af studiet. Samtidig fraråder flere uddannelser de studerende at tjene penge ved siden af studiet.

Så hvad gør du, hvis dine faste udgifter stjæler hele din SU, og du samtidig ikke kan finde nok timer i døgnet til at passe både studie og arbejde? Her forærer vi dig tre råd til at tackle situationen.

1) Find hullerne i din økonomi

studerende økonomi penge

Kortere studietid, mindre SU og hurtigere i arbejde. Sådan ser fremtiden ud for de studerende. Du skal være ressourcestærk, og du har ikke tid til at begå fejl og gøre om.

En undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening i september 2016 blandt foreningens medlemmer, viste, at hver tredje studerende er stresset. Det har altså sin pris at skulle skynde sig igennem uddannelsessystemet og samtidig få hverdagen til at hænge sammen rent økonomisk.

Får du hjertebanken ved tanken om de røde tal, der eventuelt møder dig, når du logger på netbanken? Det skal der laves om på. For du kan sagtens leve godt, selvom du er på SU.

Hvis du er økonomisk presset, bruger du højest sandsynligt ikke alle dine penge på caffe latte. Men selvom du måske tror, at du har vendt enhver øre, så er der helt sikkert steder i din økonomi, hvor du stadig kan spare penge og dermed forære dig selv mindre hjertebanken og mere luft i økonomien.

Læs også: Studiestart? Sådan påvirker dit nye liv på SU din pengepung

Scan din økonomi og overvej følgende: Kan du finde en billigere forsikring end din nuværende? Er dit fitnessabonnement det billigste på markedet? Udnytter du dit mobilabonnement, eller kan du skære ned på mængden af mobildata og dermed spare penge? Modtager du boligstøtte? Bruger du alle de streamingtjenester, du betaler for? Har du for vane at impulsshoppe, når du handler?

Det kan være en givtig øjenåbner at få scannet din økonomi. Brug eksempelvis Spiir til at få et bedre overblik. Måske opdager du, at du bruger 200 kroner om måneden på et fitnessabonnement, som du ikke rigtig får brugt.

Når du opdager hullerne i din økonomi, finder du ud af hvor mange penge, du egentlig kan spare i det lange løb. Det kan blive en hel lille konkurrence med dig selv om at skære alle de unødige udgifter væk. Husk: ro i økonomien kan også give ro i sindet.

2) Find en økonomisk balance

økonomisk balance medstuderende uddannelse

Undervejs i din uddannelse vil du højest sandsynligt stifte bekendtskab med karriereræset. Ikke nok med at du skal opnå gode resultater på studiet, skal du også tænke på dine jobmuligheder efter at bøgerne er pakket væk.

Mange studerende finder studierelevant arbejde ved siden af studiet, så de kan få erfaring på CV’et og forbedre deres jobmuligheder, når de er færdige med at studere. Men hvordan hænger det sammen med, at et universitetsstudie svarer til en arbejdsuge på 37 timer? Ikke rigtigt - du må derfor prioritere din tid.

Er det vigtigt for dig at få 12 i alle fag? Er det vigtigt for dig at engagere dig i en frivillig organisation? Er det vigtigt for dig at gå i fredagsbaren med vennerne og have et solidt netværk? Eller er det vigtigt for dig at have et studierelevant arbejde til at pynte på CV’et? Svaret er: Lad være med at sammenligne dig med dine medstuderende, og gør det, du trives bedst med. For det er svært både at få råd, tid og overskud til at kunne gøre alt på én gang.

Det handler om at finde en økonomisk balance, der fungerer for dig. Nogle vil helst bruge deres kræfter på at engagere sig i studiet, tjene lidt penge som tjener på en café og hygge sig med vennerne. Nogle fravælger et studiejob, prioriterer studiet og tager et SU-lån for at få hverdagen til at hænge økonomisk sammen. Andre har det bedst med at komme ud i erhvervslivet og få tjent penge, og så gør det ikke noget, at de ikke får topkarakterer i alle fag.

Hvad der fungerer for dig, finder du løbende ud af. I sidste ende er prioriteringerne sunde for dig, fordi du får økonomi, studieliv og fritid til at gå op i en enhed, der passer til dig.

3) Affind dig med situationen og nyd fordelene

glad studerende økonomi

For nogle er tanken om et arbejde ved siden af studiet stressende. For andre er det mindst lige så stressende ikke at kunne tjene penge ved siden af studiet.

Som studerende med et studiejob er din indkomst oftest mere ustabil, end hvis du får udbetalt en fast løn hver måned. Som deltidsmedarbejder får du højst sandsynligt ikke løn under sygdom, og bliver du forhindret i at kunne arbejde, ja, så vil det kunne ses på lønsedlen.

Med et stramt SU-budget er du altså økonomisk skrøbelig, fordi din indkomst hurtigt kan ændre sig fra måned til måned. Bukker du under for presset fra studiet og de mange forventninger, du føler, du skal leve op til? Ja, så må du skære ned på enten studiet eller arbejdet. Men prøv at affinde dig med det valg, du træffer, og nyd de fordele, det bærer med sig.

Skærer du ned i timerne på studiejobbet, tjener du ikke lige så mange penge, og du må derfor også skære ned på dit forbrug. Til gengæld forærer du dig selv mere tid. Tid, som du kan bruge på at komme til hægterne, få indhentet læsning på studiet, gå i gang med et kreativt projekt, se en hulens masse Netflix, give den gas i fitnesscenteret og bruge kvalitetstid med familie og venner. Det er altsammen oplevelser, som ikke kan gøres op i penge.

Læs også: Kan penge gøre dig lykkelig?

Har du derimod et stort overskud af energi, som du gerne vil bruge på at arbejde? Ja så får du mindre fritid, men til gengæld får du flere penge. Penge kan give dig ro, stabilitet og tryghed. Derudover får du en masse hands-on-viden, du udvikler dig både personligt som fagligt, og du får et godt sammenhold med dine kolleger. Der er altså fordele og ulemper ved begge dele.

Vil du undgå, at pengestress trækker tæppet væk under dig og din økonomi? Så skab luft i SU-budgettet, prioriter din tid og nyd fordelene ved de valg, du træffer. Så vil du uden tvivl kunne gennemføre studiet og samtidig være arbejdsdygtig i de næste mange år.

Kilde: Magisterbladet.dk: Systemet er ødelagt, når hver tredje studerende er stresset, 29.09.2016

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.