Familieliv

10 gyldne sparetips til børnefamilien

Karen Johanne Iversen 26-10-2017

Storesøster skal have ny regnjakke, lillebror skal i institution, og mor har lige taget en graviditetstest, som viser to streger.

Det er ingen hemmelighed, at det tærer på bankkontoen at være børnefamilie. Faktisk koster et barn fra første til attende leveår i gennemsnit en million kroner. I får dog lidt rabat på de næste børn i rækken, som kan genbruge storebror eller storesøsters tøj, barnevogn og hagesmækker.

Der skal mad på bordet, tøj på kroppen, og legetøj til læring og underholdning. Derudover kommer de faste udgifter. Drømmer I om at være en børnefamilie med økonomisk overskud? Her får I 10 gyldne sparetips, som kan spare jer for søvnløse nætter med bekymringer og i stedet give jer luft i budgettet.

1. Handl ind på nettet og undgå impulsshopping

online indkøb

Vil I undgå at skulle forbi Netto sammen med resten af familien Danmark, når klokken slår 17? Har I svært ved at jonglere med to børn i den ene hånd og fire indkøbsposer i den anden? Så skal I handle ind i online supermarkeder, hvor fordelene står i kø.

I slipper for at blive lokket af de fysiske supermarkeders mange spot-hylder og tilbudsøer, som oftest resulterer i impulsshopping. I sparer tid fordi i kan sætte jer ned derhjemme og klare jeres ugentlige indkøb på en halv times tid. Sidst men ikke mindst sparer I besværet med at skulle bære varerne hjem fra supermarkedet - varerne bliver nemlig leveret direkte til døren.

2. Køb brugt børnetøj og udstyr

brugt børnetøj

Har I hørt om Reshopper? Opret jer som brugere og find brugte ting til børnene nær jer. Har I en bunke tøj, som ungerne er vokset ud af, eller har I en klapvogn, I ikke længere har gavn af? Så kan I også oprette gratis annoncer og sælge til andre. Det er både penge tjent og penge sparet.

De små størrelser er ret ligeglade med, om det er den nyeste barnevogn, de bliver transporteret rundt i, og om skoene er den nyeste model fra Nike. Det er dyrt nok i forvejen at sætte børn i verden, så hvorfor ikke udnytte deleøkonomiens store potentiale?

3. Hold ferie i Danmark

ferie i danmark

Der er rig mulighed for at finde billige rejser for hele familien i udlandet. Det koster dog en del at købe flybilletter, og parkere bilen til overpris i lufthavnens p-hus, mens I pjasker rundt i middelhavet. Penge, som I kan spare ved at holde ferie i Danmark.

Den oplagte fordel er, at I sparer penge på transporten. Find et sommerhus gennem Airbnb og hold en uges dase-ferie. Hold storbyferie i København, Odense eller Aarhus. Tag på dagstur til Samsø, Fur, Hven eller en af de øvrige 78 beboelige øer, Danmark har at byde på. Eller pak teltet og oplev danmark fra cykelsadlen på en cykelferie.

I behøver ikke flyve flere tusinde kilometer væk for at komme i feriestemning. Den er langt tættere på, end I tror.

4. Sig ‘nej’ og undgå overforbrug

nej

Vil tumlingen altid have en chokofant, når I er ude at handle? Peger lille trut med meget store dådyrøjne på legoæsken i butiksvinduet? Eller er det svært at sige nej, når ungerne plager om en tur på ‘restaurant den gyldne måge’? Ganske forståeligt. Men heldigvis er I ikke dårlige forældre, når I siger nej til børnenes småplagerier i hverdagen.

Faktisk er det lige så kærligt at sige ’nej’ og lære jeres børn, at der ikke altid skal snoldes ved kassekøen og spises McDonald’s hver fredag. For i sidste ende render pengene til fastfood, snolder og legetøj op, og jeres børn elsker jer lige så højt – også selvom I skruer ned for forbruget.

5. Køb stort ind og opnå kæmpe besparelser

bleer stort parti

I en børnefamilie har I højest sandsynligt et stort forbrug af blandt andet bleer, toiletpapir, vaskepulver, kød og pasta. Hold øje med tilbudsaviserne og køb ind i store mængder. For selvom det er flere penge, I skal af med ’her og nu’, er der oftest massive besparelser at hente i det lange løb.

Hvis I er på jagt efter kød, så hold øje med kiloprisen, og hvis I skal tanke op af bleer, så hold øje med stykprisen. En børnefamilie har ofte et stort forbrug, og det kan I udnytte ved at handle ind i store mængder.

6. Skift bilen ud med cykel og cykelanhænger

cykel i stedet for bil

Vidste I, at en af de største pengeslugere i det daglige privatforbrug, er udgiften til transport? Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, så skift bilen eller bare en af de to biler, I måske har, ud med en cykel og en cykelanhænger, som ungerne kan sidde i.

Jernhesten har en lang række fordele som transportmiddel. Blandt andet sparer I penge, fordi I ikke skal betale vægtafgift, forsikring, benzin, vedligeholdelse og reparationer på bilen. Derudover forærer cyklen jer gratis motion, den koster intet i drift, den udleder ingen CO2, og det er begrænset hvor meget, I årligt skal punge ud til cykelreparationer.

Vidste I, at tager I cyklen frem for bilen på korte ture under fem kilometer, bliver det hurtigt til en årlig besparelse på over 5000 kroner?

7. Brug naturen som forlystelsespark

natur forlystelse

Turene til Legoland, Zoo, Bonbonland og de andre forlystelsesparker er ikke kun bekostelige i entré. De er også dyre i forbrug, hvis I også lige skal spise en is, købe lidt souvenirs for ej at forglemme transporten til og fra stedet.

Naturen derimod, den er ganske gratis, og den skal I ikke mange hundrede meter væk fra jeres hjem for at finde. Tag ungerne med i dyrehaven. Pak badetøjet, find en strand i nærheden og hop en tur i bølgerne. Eller besøg en af legeparkerne rundt omkring i landet, hvor der ofte er gratis entré.

Køb ind til hjemmelavede hapsere og børnenes favoritsnacks og nyd hinandens selskab.

8. Ønsk jer praktiske ting til børnene - ikke kun legetøj

ønskeseddel børn

Mangler I en højstol til lillebror? Eller trænger storesøster til en ny cykel? Ønsk jer praktiske ting til børnene i fødselsdagsgave, hvis de alligevel er i en størrelse, hvor de endnu ikke selv har selvstændige ønsker, der kan udgøre en hel ønskeliste.

Til fødselsdagen sniger der sig med garanti alligevel et par pakker ind, som indeholder legetøj, og lad os være helt ærlige: Hvis I kan skåne jer selv for bare ét ‘larme-legetøj’, så gør det ikke gøre noget, vel?

I kan spare mange penge på nødvendige ting til børnene, hvis I sniger et par af tingene ind på børnenes ønskesedler.

9. Udnyt servicefradraget og hyr en rengøringskone

servicefradrag

Har I for længst droppet idéen om, at I skal være de dér overskuds-agtige forældre, der altid har skinnende badeværelser og nyvasket sengetøj? Forståeligt. For det er ikke nemt at være forælder, karrieremenneske, kok, rengøringskone, havemand og håndværker på én og samme tid, når der er børn tilstede.

Hyr i stedet en rengøringskone og udnyt servicefradraget. Servicefradraget (som også kaldes håndværkerfradrag) betyder, at I per person årligt ikke skal betale skat af de første 6.000 kroner, som I betaler for serviceydelser i hjemmet. Det vil sige, at når I bor sammen som par, kan I trække op til 12.000 kroner fra i skatteregnskabet.

På Skats hjemmeside er det beskrevet hvilke ydelser, der betragtes som serviceydelser. Servicefradraget omfatter blandt andet almindelig rengøring, børnepasning og havearbejde.

10. Gå på restauranter, hvor børnene spiser gratis

livretter børn restaurant gratis

Er det svært at få råd til restaurantbesøg med børnene? Heldigvis kan I sagtens finde restauranter, hvor børnene mere eller mindre spiser omkostningsfrit, og som garanterer glade børn og mætte maver.

På Restaurant Flammen kan børn under 12 år i hverdagene spise sig mætte fra buffeten for 99 kroner, børn under 8 år for 49 kroner, og børn under 4 år helt gratis.

Hver søndag er der ‘Happy Sunday’ på Jensens Bøfhus. Her kan op til tre af jeres børn nyde en 2-retters menu til halv pris.

Som børnefamilie vil I sikkert gerne spise tidligt på aftenen, og det vil Bone’s gerne belønne jer for. Mandag til torsdag kan I nemlig benytte jer af deres ‘Early Birdy’-tilbud, hvor I sparer 20% på regningen, hvis I spiser i tidsrummet 16:30-19:00.

I kan altså sagtens skrue ned for udgifterne som børnefamilie. Med disse 10 sparetips håber vi i hvert fald, at vi har hjulpet jer godt på vej til mindre overtræk og mere luft i budgettet.

Kilder: Hvad koster et barn?

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.