Studieliv

3 studerende viser deres budget: Sådan får vi pengene til at række

Karen Johanne Iversen 29-08-2018 - Læsetid: 4 min

Ny tilværelse. Ny by. Ny bolig. Nye venner. Nyt job. Ny… økonomi!

Er du netop flyttet hjemmefra for at starte på et studie? Congrats! 🍾 Men med din nye tilværelse skal du også til selv at købe mælk og vatpinde i netto, tegne forsikringer og smide mange pengesedler efter din lille studiehybel.

Vil du bedst muligt fra start med din nye studieøkonomi? Så kan det være en glimrende idé at lægge et budget (ja, det lyder drøn-tørt. Men bare rolig, vi er her for at hjælpe dig) for at få overblik over, hvor mange penge der ryger ind og ud af kontoen. Meeeen… det er lettere sagt end gjort.

For hvordan ser et studiebudget ud? Hvad er realistisk at sætte af til mad? Er der råd til at spare op? Og hvad med forsikringer, licens og strøm?

Dyb indånding. Her viser vi dig tre studiebudgetter fra tre forskellige studerende. Så bliver det med al sandsynlighed ‘easy peasy’ at lægge dit nye studiebudget👇

Rasmus, 21 år

Rasmus budget studie Sidste sommer flyttede Rasmus til Odense for at læse til lærer på University College Lillebælt. Han bor alene i en etværelses kollegiebolig, og i fritiden er han glad for at spille guitar, se fodbold og drikke øl med vennerne.
Rasmus har valgt at bruge en masse tid med næsen i bøgerne og har derfor nedprioriteret at knokle på et studiejob sideløbende. Det betyder, at han hver måned giver sig selv ‘lommepenge’ gennem et SU-lån, for at få råd til lidt sjov i hans ellers stramme budget.

Når vi trækker Rasmus’ udgifter fra indtægter, har han hver måned 1.329 kroner tilbage. En fin sjat, han blandt andet fyrer af på bøger, koncerter, gaver, byture med vennerne og uforudsete udgifter.

studiebudget

Mette, 25 år

studiebudget Mette Mette læser til dagligt en kandidat i Medievidenskab på Aarhus Universitet, men befinder sig netop nu i København, hvor hun er i praktik. Det betyder også, at hun har swappet sin lejlighed i Aarhus ud med en fremleje på Nørrebro, som hun deler med en veninde. Når hun ikke er i praktik, arbejder hun et par timer om ugen på sit studiejob, er frivillig i en radiobiograf, drikker latte med vennerne, går til koncerter og nyder en god serie på flixeren.

Trækker vi Mettes udgifter fra indtægter, har hun hver måned et rådighedsbeløb på 333 kroner - not much! Praktikken tager næsten al Mettes tid, og hun har derfor skåret gevaldigt ned på timerne på studiejobbet. Hun tager derfor lige nu af opsparingen, når der være råd til selvforkælelse, takeaway, transport og venindehygge.

studiebudget

Signe, 28 år

studiebudget

Signe er psykologistuderende på Aarhus Universitet og bor i en ejerlejlighed i Aarhus C sammen med sin kæreste. De deler lejligheden, så hendes kæreste ejer 80% af lejligheden og hun selv ejer 20%.

Når Signe ikke sidder med hovedet begravet i bøgerne, knokler hun en masse timer på studiejobbet, spiser på café med veninderne, hører podcasts og dyrker yoga - namaste!

Trækker vi Signes udgifter fra indtægter, har hun grundet de mange timer på studiejobbet hver måned et gennemsnitligt rådighedsbeløb på hele 5.959 kroner - wow! Pengene kaster hun blandt andet efter rejser, restaurantbesøg, kantinemad, shopping og opsparing.

studiebudget

Der er altså ikke én rigtig skabelon for det perfekte studiebudget. Det handler i bund og grund om, hvordan du ønsker at prioritere skejserne og leve det studieliv, der passer til netop dig og dine behov.

Men vi håber, at du med disse tre eksempler er blevet klogere på, hvordan du vil designe dit kommende studiebudget. God fornøjelse! 👩‍🎓💻💰

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.