Studieliv

7 hotte tricks du bør kende: Sådan sparer du penge i kantinen

Caroline Sølver 19-10-2017

“Dette semester skal jeg være sund, og jeg vil spare penge, og jeg vil have madpakke med i skole hver dag!” Lyder det som noget, du kunne finde på at sige til dig selv? For skrællede gulerødder er både billigere og sundere end det stykke kage, kantinen lokker med.

Men så begynder semesteret, og på trods af at du har de bedste hensigter med madpakken, så skal du læse, tage noter, arbejde, lave gruppearbejde, og deltage i undervisning. Inden du ser dig om, brænder du penge af i kantinen på daglig basis, fordi det er lidt nemmere, hurtigere og lækrere end at smøre leverpostejsmadder og snitte æbler hjemmefra.

Det daglige smut til kantinen er dog ikke særlig sundt for din pengepung. Vil du gerne spare penge i kantinen, uden at det betyder, at du selv skal lave frokost? Eller… i hvert fald ikke hver dag. Så giver vi dig de allerhotteste tricks til at spare penge, selvom du lever af kantinemad - lige her:

Kaffe - skal det være latte?

Kaffe fra kantinen

For mange er kaffe lig med selvforkælelse, og for mange studerende kan koffein være et ‘must’ for at komme igennem lange dage i skolen.

Der er dog stor forskel på, hvor meget du skal slippe for en kop kaffe. Nogle kantiner har kaffemaskiner, hvor du selv kan trække en cappuccino, en latte eller en normal kop sort kaffe.

En cappuccino eller en latte koster ofte op mod dobbelt så meget som den sorte kaffe. Og selvom den måske smager bedre, kan du spare penge på at vælge en kop sort kaffe og tilføje et skvæt mælk i stedet for at købe en af de dyrere kaffevarianter.

Vil du spare flere penge på den daglige kaffe, kan du investere i en termokop, så du kan medbringe dit daglige kaffefix hjemmefra.

Fingrene fra buffeten

Mange uddannelsesinstitutioner serverer en overdådig frokostbuffet. Den ser flot ud, den smager godt, og den lokker fattige studerende, ikke mindst! Det er nemt at snuppe en tallerken og fylde den til randen med retterne fra buffeten. Inden du ser dig om, har du fyldt alt for meget mad på tallerknen.

Det er hverken din bankkonto eller dit kalorieregnskab glad for.

Her er det en god ide at undersøge, hvad kantinen ellers tilbyder. Har de en dagens ret, hvor du kan købe én portion i stedet for buffeten? Eller har kantinen salater og sandwich på køl, der er billigere?

Du kan også næsten være sikker på, at det er billigere at vælge løsningen med ‘fyld-en-boks’ fra buffeten til et bestemt beløb, hvis det udbydes, end det er at købe mad på vægt. Det er værd at undersøge, hvis du bare ikke kan gå uden om den bugnende buffet.

Sandwich-bar rundt om hjørnet

Lækker sandwich

Er du så heldig, at din skole er placeret midt i byen, hvor udvalget af madsteder er enormt? Så kan det være, at der ligger en sprød sandwichbar lige rundt om hjørnet, hvor udvalget både er bedre og billigere end det, du kan få i kantinen.

Det kan også være, at der ligger et supermarked, hvor du kan købe frokost og snacks, såsom spiseklare gulerødder, bananer eller müslibarer.

Madpakken holder

Et hurtigt regnestykke viser, at hvis du køber frokost i kantinen til 40 kroner fem dage om ugen, har du hurtigt brugt 800 kroner om måneden. Og det er uden kaffe, kage og hvad kantinen ellers lokker med.

Der er mange måder, du kan planlægge dine madpakker på, så du har lidt ekstra at gøre med hver måned. Måske du kan købe en smule ekstra ind til aftensmad og så tage resterne med til frokost. På de fleste skoler har du adgang til en mikrobølgeovn, så du kan friske resterne fra aftenens måltid op med en hurtig opvarmning.

Du kan også finde rugbrødet og madkassen fra din tid i folkeskolen frem. Et rugbrød i skiver koster bare 8 kroner, et kilo gulerødder 10 kroner, en æske pålæg 15 kroner og et kilo æbler 20 kroner. For 53 kroner kan du købe ind til frokost til en uge. Det er 212 kroner på en måned. Det er 588 kroner sparet i forhold til at spise i kantinen. Ka-ching!

Suppler kantinemaden med hjemmelavede snacks

Gulerødder

Hvis du synes, at medbragt frokost er et lidt for optimistisk projekt, så er der også andre måder at undgå kantinens buffet på.

Medbring grøntsagsstave og brød, og gå så på jagt i kantinen efter humus, brød eller yoghurt, som du kan spice dit måltid op med. Win-win.

Rabatkort til kantinen

Nogle kantiner værner om deres kunder, og det gør de ved at tilbyde rabatkort. Det kan eksempelvis være et kort til kaffe, hvor du får 10 kopper kaffe men kun betaler for otte. Hvis du alligevel køber kaffe i kantinen engang imellem, kan det betale sig at tænke langsigtet og investere i et rabatkort.

Andre kantiner har deciderede kantinekort. Du får et plastickort, som du sætter penge ind på og betaler med i kantinen. Når du bruger kortet, får du automatisk en fast rabat på det, du hælder op på tallerkenen.

Forkæl dig selv en gang imellem

Forkæl dig selv nogle gange med lækker buffet

Livet skal nydes, og måske du gør det ved at forkæle dig selv med at gå ‘all in’ i buffeten, købe et stykke kage, når kantinen serverer drømmekage, eller købe den cremede cappuccino frem for den sorte kaffe.

Det behøver måske bare ikke at være noget, du gør hver dag. Især ikke hvis du gerne vil spare penge.

Det kan være, at dit skema er særlig hårdt om torsdagen, og at du derfor laver en aftale med dig selv om, at du hver torsdag må gå i buffeten og spise frokost, eller købe et stykke kage som en bid selvforkælelse på en lang dag. Måske du kan aftale med nogle studiekammerater, at I spiser sammen, så det bliver et fællesprojekt.

Når du har gjort dig overvejelser om, hvordan du skal bruge kantinen på din skole, kan du med fordel sætte et forbrugsmål for kantinemad i din Spiir-app. Det kan være, at du vil forsøge dig med et loft på 400 kroner, som så er det beløb, du månedligt vil bruge i kantinen. Det bliver hurtigt en konkurrence, og det er sjovt at få øjnene op for, hvor mange penge kantinen sluger versus hvor meget, du kan spare.

Det er helt op til dig! Overvej hvor mange penge kantinen fremover skal snuppe fra din lomme. Måske du bare vil sætte dig et par forholdsregler, så du kan spare lidt penge.
Eller måske du skal på tupperware-jagt og have gulerodskrælleren frem, så du er tip-top forberedt til at tage frokost med hjemmefra.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.