Studieliv

Studerende? Sådan tackler du den stressede julemåned

Caroline Sølver 02-12-2018

“Det’ jul, det’ cool, det nu man hygger sig bedst”…. 🎶 Ja, det passede måske på din julemåned, da du var lille, og alt var fryd og gammen. Nissen kom forbi, og hvis han fik risengrød, lagde han lækkerier i din julesok. Og i intet mindre end 24 dage bestod dit madindtag udelukkende af pebernødder, æbleskiver, risengrød og flæskesteg. Og nå ja, højdepunktet på dagen var selvfølgelig klokken 18, når der blev sendt Nissebanden på DR1.

Hvis du er studerende, er din julemåned højst sandsynligt en smule (meget!) anderledes nu, end du husker den fra din barndom. Eksaminer har overtaget julehyggen, og din mor tager sig hverken af dine julegaveindkøb, koger risengrød eller leger nissens hjælper og fylder din julesok med gaver.

Derfor har vi samlet en række tips og tricks til, hvordan du kan tackle den stressede julemåned, når du er studerende.

Tag én ting ad gangen og læg en plan

Undgå eksamensstress

For at du ikke når til det punkt, hvor du føler dig så stresset, at du bliver handlingslammet, er det vigtigt, at du prøver at lave en nogenlunde overskuelig plan for dine dage i december.

Ok, det lyder nok en kende tørt og kedeligt. Ikke særlig julet!

Men husk at hvis der skal være plads til, at du mærker en smule af juleglæden, så er en plan genial til at give dig overblik og overskud, fordi du kan stole på, at du har en løsning på, hvordan du skal nå det hele i december.

I din plan kan du eksempelvis skrive, hvornår du skal læse eller skrive eksamen med din studiegruppe. Et ’pro-hack’ er, at I indbyrdes i studiegruppen altid aftaler en bagkant, altså at I eksempelvis mødes fra klokken 9-15. På den måde ved du, at du stadig vil have resten af eftermiddagen fri til andre ting.

I din plan kan du også skrive, hvornår du har tænkt dig at læse til eksamen. Hvornår du skal til forskellige julearrangementer. Og hvornår du har tænkt dig at købe julegaver. Julegaverne kommer vi ind på i et senere afsnit.

Hvis du planlægger, hvornår du arbejder, og hvornår du holder fri, ved du med garanti, at der også bliver tid til at slappe af og ‘restituere’ mellem eksaminerne.

Undgå stress med de basale råd

Undgå eksamensstress i december

Når du har lavet din plan, er du allerede godt på vej. Men der er selvfølgelig også andre midler, du kan tage i brug for at undgå stress. Og de er ret basale (og til dels også lidt irriterende, for du ved det sikkert allerede!), men de virker! De kan tælles på én hånd.

  1. Søvn
  2. Mad
  3. Vand
  4. Motion

Fordi du har travlt, tænker du måske, at det er oplagt at nedprioritere søvn og motion. Eller måske vælger den hurtige frysepizza frem for et veltillavet, sundt måltid mad. Og selvom det ikke lige er nu, du gider se realiteterne i øjnene, så er det nok ikke lige her, du skal lege drillenisse og springe over, hvor gærdet er lavest.

Det er netop i de stressede perioder, du kan komme langt med at prioritere de sunde valg.

Du må gerne sige nej

Kalenderen i december er ofte fyldt til randen med både eksamenslæsning, studiegruppearbejde, julefrokoster og klippe-klistre-hygge. Med en overfyldt kalender kan de mange arrangementer hurtigt føles meget overvældende.

“Nej” … Prøv lige at sig det. Hvordan har du det nu?

Kan du mærke, at det bliver for meget med lange eksamensdage og julearrangementer, skal du huske, at det er okay at sige nej.

Husk dog at gøre op med dig selv, om det er nødvendigt at aflyse. For måske går du glip af årets fest med pakkeleg, snaps og discodans på bordene. Det kunne muligvis være en god dosis medicin mod eksamensstress. Husk: Valget er ene og alene dit.

Den fristende telefon

Undgå eksamensstress og julestress

Bling! Bip-biiiiiip. Vibration. Og en blinkende skærm i tide og utide. Den er altid med os: I lommen, på bordet, i tasken eller som forlængelse af vores højre hånd.

Uden at vi tænker over det i vores hverdag, stresser vores telefoner os. Du er nødt til at tjekke, hvem der har skrevet til dig. Så var det selvfølgelig bare Faster Ulla, der sendte en kædebesked for at ønske god jul. Tak Faster Ulla!

Hvad skal der ske? Skal Faster Ulla og din telefon have lov til at forstyrre dig og forlænge din eksamenslæsning? Niksen. Måske kan du forsøge at lægge din telefon væk og gå i ‘full-on koncentrations-mode’. Det kan være, du skal lægge din telefon helt væk, så du ikke får lysten til liiiiiiige at tjekke. Prøv det af! Du vil sikkert koncentrere dig bedre.

Husk dog at give dig selv nogle pauser, for overspringshandlinger skal der selvfølgelig være plads til i eksamensperioden.

Prøv 20-minutters-reglen

Hvis du synes, det er en god idé at droppe telefonen til fordel for koncentrationen en gang imellem, vil dette trick kaldet 20-minutters-reglen måske lige være noget for dig. Den er ret simpel: du skriver en liste over de arbejdsopgaver, du virkelig ikke gider, men som du desværre er tvunget til.

Sæt så en alarm på 20 minutter, hvor du giver den fuld gas. Ingen kattevideoer på Facebook, ingen Snapchats og ikke-nikke-nej lige tjekke, om du nu har fået et nyt like på Instagram. De næste 20 minutter er der fuldt fokus. Du bliver garanteret overrasket over hvor meget, du kan nå på 20 minutter på med fuld koncentration.

Og nu til den bedste del. Når de 20 minutter er gået, har du hele 10 minutter, hvor du kan se alle de kattevideoer, du vil og tjekke alle de Insta-likes, der er rullet ind. Derefter kan du starte forfra med 20 minutters koncentration og dernæst 10 minutters kattevideoer. Lad os krydse fingre for, at du vil nå helt vildt meget med din nyfundne koncentration!

Julegaver uden stress

Køb julegaver uden stress

Forhåbentlig ved du nu en helt masse om, hvordan december kan fungere i en mere stressfri udgave. Men julen er her stadig, og det betyder, at der også er nogle andre ‘dejlige’ ting, der kan stresse lidt. Såsom julegaver. Åhhh, de skønne, skønne julegaver… som nogle gange ender med at stresse, for hvad skal Faster Ulla have i gave i år, når hun aldrig ønsker sig noget? Og hvordan finder du pengene til at få råd til det hele?

Der er nok ikke nogen vej uden om. Julegaverne skal købes, og det klarer kære mor ikke for dig. Der er dog mange måder, du kan købe dem på, så du undgår at stå i Magasin den 22. december sammen med hundredvis af andre stressede, ‘last-minute-julegave-shoppere’.

Fordelen ved at være studerende , er, at du har fri, når andre ikke har. Brug det til din fordel og tag en halv tirsdag formiddag, hvor dit mål udelukkende er at få styr på julegaverne. Hav en liste med hjemmefra, så du har lidt styr på, hvad du skal købe.

Med din liste i baglommen kan du nå rigtig langt for få penge, så du ikke behøver forære din børneopsparing til Magasin. Besøg genbrugsbutikker og se, om du mon har held med at finde noget på din liste til en lavere pris. Det kan også være, at du kan finde dit kreative jeg frem og lave julegaver selv, der ikke behøver at koste dig en øre. Mulighederne er mange, for julen kan mange ting, men at give dig økonomisk stress skal ikke længere være en af dem!

Hvis juleshopping ikke står aller øverst på din prioriteringsliste, kan du også klare gaverne online. Her er det bare vigtigt, at du gør det i god tid, så du kan nå at få dem tilsendt og afhente dem på posthuset inden andestegen smides i ovnen og lysene på træet tændes.

Strategisk i juleferien

Når julefreden sænker sig, og der er lagt i kakkelovnen til julehygge, Disney’s Juleshow og god mad, er det vigtigt, at du giver dig selv fri. Smæk bøgerne og computeren i og hold jul uden dårlig samvittighed. Du har knoklet som en hest hele december. Nu er det tid til at forkæle dig selv.

Hvis du stadig har behov for at læse lidt i juledagene, kan du lave en plan, hvor du står tidligt op og læser i to-tre timer, inden julehyggen atter genoptages På den måde får du både læst og julehygget. Og husk så lige fordelen ved jule-familie-tid. Alt det julemad du får lov at mæske dig i, uden at der ryger en krone fra madbudgettet. Så skal du ikke tænke så meget over de penge, du har brugt på julegaver.

December er en travl måned, især som studerende. Vi håber alligevel, at disse tips kan hjælpe dig med at komme igennem både studiet, eksaminerne og julen som en ‘champion’.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.