Sparetips

Sådan sparer du penge på julegaverne

Cecilie Asaa 03-12-2015

Hvert år i december står du på hovedet for at finde de helt rigtige julegaver til familien. Du slider dine sko tynde i butik efter butik, står i lange køer og slæber på tunge poser.

Alt imens forsøger du at ignorere, at dit dankort er mere og mere rødglødende, og bankkontoen lige så langsomt bliver lænset.

Læs også: Billig jul efterlyses: gode juletips fra Spiir

Sådan behøver det ikke at være.

Der er mange muligheder for ikke at køre din økonomi helt ud på et vildspor, bare fordi det er december, og julen står for døren.

Her er ti måder at spare penge på julegaverne:

1. Bestem dig for, hvor mange penge du vil bruge

Bestem dig for, hvor mange penge, du vil bruge på julegaver, og hold dig til det beløb. Det er så nemt at komme til at bruge lidt ekstra. Lad os sige, at du kommer til at bruge 50kr ekstra per gave. Vupti, så har du lynhurtigt brugt 500kr mere end forventet, hvis du skal købe 10 gaver.

Læs også: Tip til en billigere jul

2. Aftal et fast gavebeløb med familien

Der er mange forventninger og traditioner i julen. Nogle familier giver store, dyre gaver. Andre mere beskedne gaver. Det skal naturligvis passe til din pengepung, og det er ikke sikkert, at du har lige så mange penge at gøre med som din søster. Så tag en snak med dine familiemedlemmer og lav en aftale, om hvilke beløb I køber gaver til hinanden for. Man kan sagtens finde fine gave for under en hund.

3. Køb kun gaver til børnene

Børnene er de vigtigste, når det kommer til gaver. Så hvorfor ikke forkæle dem i særlig grad. Aftal eksempelvis i familien at I kun giver gaver til børn op til en hvis alder. Eller at børn får dyrere gaver end de voksne.

Læs også: Kvit dine dårlige pengevaner

4. Giv fællesgaver eller til særligt udvalgte

Lav en ordning, hvor I kun giver en fællesgave til én person i familien. Alle trækker eksempelvis et navn i en hat, og giver den ene person en gave. Det kan også være et par personer. Eller lav andre ordninger som eksempelvis kun at udveksle gaver med dem, du skal holde juleaften med.

5. Lav hjemmelavede gaver

Er du god til at strikke, bage, sylte, bygge i træ eller noget andet. Hjemmelavede gaver kan være lige så gode - eller endda bedre - som købte. Det koster måske lidt mere tid. Men en lækker hjemmegjort snaps eller et strikket halstørklæde luner også. Bliv eventuelt enige i familien om, at I alle giver hinanden hjemmelavede gaver.

6. Giv oplevelser

Måske dine forældre har en stor have, du kan give dem en eftermiddag af din tid til at hjælpe i. Eller du kan invitere din bror og svigerinde på en picnic i skoven. Kun fantasien sætter grænser.

7. Køb brugt

Til mindre børn kan du sagtens købe brugt lego og andet legetøj, der kan holde i lang tid. Det samme gælder tøj. Det kan også være sjovt at købe ting på loppemarkeder eller antikt, hvis du ved, at modtageren sætter pris på det.

8. Køb på nettet

Når du køber gaver på nettet har du nemmere overblik over, hvor du finder en ting til den laveste pris. Du slipper endda for at slæbe dig rundt i alverdens butikker sammen med resten af den danske befolkning.

9. Køb gaverne på udsalg i oktober eller november

Butikkerne har typisk udsalg i oktober og november og sætter så priserne op igen i december. Hvis du kan, så prøv at lægge dine juleindkøb før december, hvor du kan købe gaver billigere.

Køb også: Undgå at købe gaver til dig selv i julen

10. Prioritér

Find ud af, hvad der er vigtigt for dig. Skal din kæreste forkæles lidt ekstra, eller er det børnene, der skal have store gaver. Og kan dine forældre omvendt godt nøjes med mindre? Er julemaden vigtigere end gaverne? Eller er gaverne måske helt unødvendige? Brug dine penge på det, der betyder mest for dig i julen.

Hvad end du gør for at holde udgifterne til julegaveræset nede, så er Spiirs bedste råd til dig at lægge et budget for dine gaveindkøb.

Læs også: Julebudget - kan man overholde det?

Find ud af, hvor meget du har lyst til, har råd til, eller har brugt på gaver andre år. Del beløbet op i 12 betalinger, og læg hver måned en mindre sum til side til gaver. Brug Spiir til at holde fast i dit mål, så du ikke kommer til at bruge pengene på noget andet i løbet af året.

Har du andre gode tip til ikke at lave et bundløst hul i din konto på grund af julegaveindkøb, så del dem gerne herunder.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”