Sparetips

Miljøvenlig ferie: Her er 7 tips til dig, der ønsker at gøre ferien grønnere

Caroline Sølver 13-05-2019 - Læsetid: 7 min

Du er ved at planlægge årets sommerferie, men du ved endnu ikke, om turen går til Caribien, Sydtyskland eller Gilleleje?

Mens du drømmer dig væk til sol og sommer, har tanken om miljøet måske også været på visit et par gange. For det dér ferie, der sviner da helt forfærdeligt. Gør det ikke?
Vi kan hurtigt blive enige om, at flyrejser ikke ligefrem er noget, vores planet er vild med, og derfor bliver der tænkt i nye og anderledes baner, når det kommer til at rejse.

Heldigvis kan du sagtens få en fantastisk rejse, selvom du dropper flyveturen. Det handler bare om at lægge hovedet i blød og tænke i nye baner. Og i sidste ende kan det endda være, at sommerferien bliver endnu sjovere, fordi du får en helt ny rejseoplevelse!

Her er vores 7 bedste tips til en grønnere ferie.

1: Tag bilen

Grøn ferie - tag bilen

Bilen vinder over flyet - men kun hvis bilen er lastet med mere end to personer. Det vil altså sige, at hvis du skipper flyet og tjekker ind i bilen og fylder den op med venner eller familie, så takker miljøet dig allerede her.

Og med bilen er der ingen grænser for, hvad du kan opleve. Kør afsted, og ser du en fristende vej, så kør ned af den og undersøg, hvad du finder. Det er nemlig også her, at bilen vinder over flyet, fordi den gør dig mobil til at søge af smutveje og afveje. Måske falder du over en fed festival i sommerlandet, som du gerne vil joine. Danmark er et dejligt land (🎶), der byder på masser af skønne sommeraktiviteter.

2: Eller hvad med toget, bussen eller cyklen?

Grøn ferie med offentlig transport

Det kan være, at du hverken ejer bil eller kørekort. Så bliver udsigterne til bilferie selvfølgelig lidt svære at opnå. Men det er der råd for! Der findes heldigvis andre alternativer til fly og bil - nemlig tog, bus og cykel.

Hvad med en lille udfordring: en cykeltur til Berlin? Der er planlagte cykelstier hele vejen, og turen kan klares på et par dage. Ikke nok med at denne form for transport er fantastisk for din pengepung, så udleder den heller intet CO2.

Hvis cykel-idéen ikke just huer dig, kan du også stige ombord på et tog eller en bus og komme rundt i hele Europa. Hvem ved? Måske bliver du bidt af denne rejseform og går i gang med at planlægge den helt store interrail-tur?

3: Dyk ned i Danmark

Grøn ferie i Danmark

Apropos lokal ferie og bil og cykel som transportmiddel, så er det oplagt, at du tænker ud af boksen og går på opdagelse i det dejlige Danmark. Sommerdanmark byder på et hav af aktiviteter, og endda en lang liste af skønne gratis oplevelser, som du kan nyde godt af.

Er du københavner, hvad så med at hoppe på en bus og opleve skønne Aarhus? Eller hvad med at hoppe på en færge og nyde godt af en af Danmarks mange øer? Hvis vejret er skønt og selskabet er godt, så vil du helt sikkert åbne dine øjne for, hvor meget Danmark kan som ferieland!

4: Og i vores nabolande…

Grøn ferie i Danmarks nabolande

Du er helt sikkert enig i, at Danmark er skønt, men du drømmer alligevel om en ferie, der foregår lidt længere væk fra leverpostejsmadder og vasketøj. Heldigvis er Danmark er omringet af andre lande: Tyskland, Norge og Sverige. Ligesom de mange oplevelser i Danmark, gælder det samme for nabolandene. Hvad med en god omgang köttbullar og en kardemommesnurre i Sverige? Fantastiske og vilde naturoplevelser i Norge? Schnitzel, slotte, middelalderbyer og masser af god øl i Tyskland?

Summa summarum er, at du sagtens kan få masser af ferie og dejlige oplevelser, uden at du er nødt til at flyve om på den anden side af jorden.

5: Swap away

Grøn rejse med boligswap

En måde at tænke grønt, når du rejser, er ved at udnytte de ressourcer, du har i forvejen. Helt specifikt er et fedt rejsetip, at du da skal swappe din bolig med en anden bolig, og på den måde sparer du både ressourcer og penge. Win-win!

Det kan være, du har nogle venner, der har et fedt sommerhus, som du kan bytte med din dejlige by-lejlighed. Du får sommerhusferie, de får byferie. Du kan også gå online og søge efter swapmuligheder, og inden du ser dig om, står du måske med en mulig swapper i et helt andet land! Du kan forsøge dig med forskellige swap-grupper på Facebook, Craig’s List eller på Love Home Swap.

6: Hold ‘staycation’

Sådan holder du grøn ferie

Ligesom at minimalisme er blevet en trendy livsstil, som flere og flere begynder at indtænke i deres eget liv, så er ‘staycation’ også blevet en populær trend. Det handler om, at du tænker minimalistisk og siger “ja, der er egentlig rimelig skønt, hvor jeg bor. Jeg bliver hjemme og nyder mit hjem og min by”.

Der er helt sikkert masser af ting, du kan lave i dit hjem og din hjemby. Besøg de lokale museer, gå på genbrugsshopping i de lokale genbrugsbutikker og hæng ud med dine venner og familie, som du endelig har rigeligt med tid til at se.

7: Køb aflad

Kompenser for din flyrejse

Hvad nu hvis din flyrejse allerede er bestilt, men du egentlig har lidt dårlig smag i munden over det? Så er der en halv løsning. Mange flyselskaber tilbyder, at du for et beløb, du selv fastsætter, kan købe en form for aflad. De penge, du betaler, bliver investeret i forskellige virksomheder, der planter træer, regnskov eller arbejder for at bevare skovene.

Det betyder dog ikke, at du kan flyve så meget, du vil, hvis du blot køber dig til CO2-kompensation. For flyet udleder selvfølgelig stadig samme mængde CO2 som før, men at plante træer vil ikke kunne udligne den mængde af C02, som din flyvetur har forårsaget, alene fordi at træerne ikke kan fange CO2en lige så hurtigt, som flyet udleder den.

På den måde er CO2-kompensation altså kun en halv løsning.

Der er masser af måder, du kan holde skønne ferier spækket med oplevelser, samtidig med at du sender miljøet en kærlig tanke. Vi ønsker dig en rigtig god, grøn ferie! ☀️

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”