Sparetips

Guide til sommerferie i Danmark der ikke vælter feriebudgettet

Caroline Sølver 23-07-2017

“Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig“, skrev Thøger Larsen i 1923. Jeg tror, vi er mange, der kan relatere til det udsagn. Når det er tid til sommerferie i Danmark, solen skinner, og temperaturen når 20 grader eller mere, findes der ikke noget bedre sted på kloden. Vi kan dog ikke prale af at være et land, der sommeren igennem opnår hedebølger. Men så har vi så meget andet at byde på.

Med det sagt, kan det være pebret at holde ferie i Danmark. Danmark er nemlig, sammen med det kolde vejr også kendt for at være et dyrt land. På den anden side kan det også være dyrt at rejse til udlandet og holde sommerferie.

Der er et hav af skønne, sjove, fede ting, du kan lave i det ganske land, når kalenderen siger sommerferie. I dette indlæg har vi derfor samlet en række tips og tricks til dig, der holder ferie i Danmark og ønsker at prøve nogle forskellige aktiviteter af.

De aktiviteter og seværdigheder, vi nævner i indlægget er budgetvenlige - nogle er endda gratis. Og for de ekstra kroner, du har til overs, kan du forkæle dig selv med en ekstra god kop kaffe eller en lækker middag. Vi tipper dig i indlægget til nogle af de gode steder.

Turist i eget land - ferie i Aarhus

Guide til en dag i Aarhus - sommerferie i Danmark

Der findes ikke bedre timing til en tur til Aarhus end netop nu. Smilets by er nemlig europæisk kulturhovedstad i år, og det siger ikke så lidt. Faktisk så understreger det, om noget, at Aarhus har meget at tilbyde turister. Dette gør sig især gældende, hvis du er vild med kunst.

Først skal vi dog lige en tur forbi caféen Ffood. En god dag starter nemlig med en god brunch. Det kan du få hos Ffood, der serverer en skøn brunch hver dag fra klokken 10, som du kan skylle ned med et glas lækker, friskpresset juice.

 • Pris: brunch 115 kroner inklusiv valgfri juice
 • Adresse: Vesterbro Torv 8
 • Åbningstider: Brunch klokken 10-12, åbent klokken 10-19 (dog kun til 17 på lørdage).

Efter brunchen står ‘turist-i-eget-land-ferien’ nu på kunst. Aarhus er kendt for kunstmuseet Aros, som er fyldt med fascinerende kunst. Kunsten er udstillet på en uhøjtidelig måde, der gør det muligt at interagere med kunsten. Det gælder blandt andet værkerne Your Rainbow Panorama, en slags rund glastunnel oven på museet i alle regnbuens farver, som du kan gå inde i og se ud over byen fra. Og Boy, en meget livagtig skulptur på 4,5 meter, der forestiller en dreng.

 • Pris i højsæson: 140 kroner for voksne, 100 kroner for unge under 31 år, og gratis for børn under 18 år.
 • Adresse: Aros Allé 2
 • Åbningstider: Klokken 10-17, lukket om mandagen, åbent til klokken 22 om onsdagen.

Siger kunst dig ikke det store, så er der råd for dette. Vi kan anbefale, at du besøger Væksthusene i Aarhus’ botaniske have. Her kan du opleve naturen i fire forskellige klimazoner. Højdepunktet er det store tropiske kuppelformede væksthus med palmer, kæmpeåkander, udsigtstårn og massevis af sommerfugle, der flagrer rundt over det hele. Væksthusene byder desuden på en hyggelig café, hvor du kan nyde en let frokost eller en kop kaffe. Indgang er gratis.

 • Pris: gratis entré.
 • Adresse: Peder Holms Vej (i Botanisk Have)
 • Åbningstider: Klokken 9-17 (dog først fra klokken 10 på lørdage).

Efter et par timers aktivitet er det tid til kaffe. Efter sigende kan du finde en af Aarhus’ bedste kopper kaffe hos La Cabra i det hyggelige latinerkvarter.

 • Pris: cirka 35 kroner
 • Adresse: Graven 20
 • Åbningstider: Klokken 8-18, søndag klokken 8-17

Selvom du holder sommerferie i Danmark, trænger du måske alligevel til lidt sydlandsk feriestemning. Det får du på vinbodega og tapasbaren Pica Pica. Pica Pica er inspireret af de kulinariske udfoldelser i Spanien og befolkningens afslappede tilgang til livet, hvilket også fremgår af stedets navn, der betyder ‘haps, haps’. Pica Pica serverer vin og små, delevenlige tapas-retter. Det er et oplagt sted at besøge med venner og dele en omgang tapas og en flaske vin.

 • Adresse: Vester Allé 15
 • Åbningstider: Tirsdag, onsdag og torsdag fra 14-00, fredag og lørdag fra 14-02 og søndag og mandag lukket.

Turist i eget land - ferie i København

Budgetvenlig guide til en dag i København - sommerferie i Danmark

Danmark er ikke kun velsignet med skønne Aarhus. Vi har også København - ej at forglemme. København er fyldt med oplevelser, og sommerferien giver dig en perfekt mulighed for at være turist i hovedstaden.

Din dag som turist i København skal selvfølgelig starte med kaffe. Drik den hos Coffee Collective i Torvehallerne. Undertegnede mener, at det er her, Københavns bedste kaffe bliver serveret. Bed om at få din kaffe ‘to go’ og gå en tur rundt i Torvehallerne i slentretempo og duft, smag og se på det store udvalg af delikatessevarer og spisesteder.

 • Pris: cirka 35 kroner for en kop kaffe
 • Adresse: Vendersgade 6D
 • Åbningstider: hverdage klokken 7-20, lør-søn, klokken 8-19

Sæt derefter kurs mod Nyhavn. Du skal nemlig på havnerundfart i bedste turiststil. Det er sikkert noget, du ikke har prøvet i årevis. Med Nettobådene, der har afgange både fra Nyhavn og Holmens Kirke, kommer du for bare 50 kroner vidt omkring. Med i prisen følger en guide, der fortæller historier om København. Nettobådene giver gæster lov til at medbringe egen mad og drikke, så ønsker du at nyde en kold øl eller sodavand på turen, kan du sagtens gøre det.

 • Pris: 20 kroner for børn og 50 kroner for voksne.
 • Adresse: Nyhavn ved Holbergsgade eller ved Holmens Kirke.
 • Åbningstider: Sejler et par gange i timen

Det er tid til frokost. Den skal du indtage hos Apollo i Kunsthal Charlottenborg, der meget belejligt også ligger i Nyhavn. Apollo åbnede i april 2017, og er allerede blevet et meget populært spot for lokale, såvel som turister. Apollo er faktisk todelt. Stedet indeholder Apollo Bar, der serverer lette retter, kaffe og drinks; og Apollo Kantine, der kun har én ret på menuen, som de dog skifter ud hver dag. Vil du spise dagens ret, der er nytænkende, økologisk og sund, skal du gøre det mellem klokken 11-15.30. En frokosttallerken med dagens ret koster 85 kroner.

 • Pris: 85 kroner for dagens ret.
 • Adresse: Nyhavn 2
 • Åbningstider: lukket om mandagen, åbner klokken 8 på hverdage, klokken 10 i weekenden.

Efter en god bid mad, går turen mod Vesterbro. Du skal forbi Glyptoteket. Et museum, der, ud over forskellige kunstudstillinger, især er kendt for deres samling af antikke skulpturer samt den ovenud fantastiske vinterhave, der i sig selv er et besøg værd. Se om ikke du kan lægge dit besøg på en tirsdag, hvor der er gratis adgang til museet. Denne sommer kan du desuden gå på opdagelse i udstillinger, der viser vragskatte fra Sicilien og fransk kunst. Titter solen frem, så snyd ikke dig selv for at besøge Glyptotekets tagterrasse, der har en smuk udsigt over Københavns tage.

 • Pris: indgang koster 115 kroner, 85 kroner hvis du er under 27 år, børn 0 kroner og tirsdag er gratis.
 • Adresse: Dantes Plads 7
 • Åbningstider: mandag lukket. Tirsdag-lørdag fra 11-21 og søndag fra 11-17.30.

Er du vild med højder og udsigter over byen, kan du med fordel også slå et smut forbi Christiansborg. Her er der gratis indgang til Tårnet, hvorfra du kan se hele byen. Der er dog ofte kø til Tårnet, så huske at medbringe lidt tålmodighed.

 • Pris: gratis, dog kan kø forventes.
 • Adresse: Christiansborg Slotsplads
 • Åbningstider: mandag lukket, ellers klokken 10-21.

Dagen som turist i København skal sluttes af med stil. Det gør du på hipsternes højborg, også kendt som Kødbyen på Vesterbro. Her er udvalget af spisesteder enormt, og de populære restauranter ligger som på en perler på en snor og konkurrerer med hinanden. Et af de meget populære steder er Mother, der serverer pizza i særklasse. Favoritter på menukortet er pizzaen, der serveres med en hel burrata på eller burning love-pizzaen med kartofler. Mother serverer desuden drinks, der er budgetvenlige set i københavner-perspektiv. Du kan eksempelvis få en Aperol Spritz til 65 kroner.

 • Pris: pizza fra 75 kroner og op.
 • Adresse: Høkerboderne 9
 • Åbningstider: Hver dag fra 11-01.

Dagstur til en ø

Dagstur til en ø i Danmark - sommerferie i Danmark

Danmark har et øhav, der siger spar to. Faktisk har Danmark 78 beboelige øer, og en håndfuld af dem er oplagte at bruge som destination til en dagstur eller en uges hyggelig sommerhusferie. Fra Aarhus, mere præcist Hou ved Odder, kan du passende tage færgen til Samsø. Færgeoverfarten tager omkring en time, og kommer du tidligt afsted, kan du nyde hele dagen på Samsø. På VisitSamsø kan du finde masser af ideer til, hvad du skal lave på Samsø. Samsø byder på oplevelser lige fra golf til yoga eller besøg på Den Gamle Købmandsgård.

Fra København er det oplagt at tage dagsture til enten Flakfortet eller Hven. Flakfortet er en lillebitte menneskeskabt ø, du kan svømme rundt om på under en halv time. Det gør den dog ikke mindre hyggelig at besøge, men derimod perfekt til et par timers ‘getaway’ fra byen. Færgen til Flakfortet sejler fra Nyhavn. Turen tager cirka 45 minutter. På Flakfortet kan du bade, gå tur, spise på øens restaurant eller medbringe din egen mad at grille ved fællesgrillene i havnen. Fra øen er der desuden en smuk udsigt over København og Sverige.

På samme måde kan du også tage færgen fra Nyhavn til Hven. En smuk, svensk ø i Øresund. Færgeoverfarten tager halvanden time. Når du ankommer til Hven, skal du uden tvivl leje cykler i havnen, og så er du ellers klar til at gå på opdagelse på den idylliske og smukke ø. Visit Hven guider til øen, der blandt andet byder på et Tycho Brahe-museum, et fiskerøgeri, specialbutikker og store isvafler.

Hvis du ønsker mere inspiration til dagsture eller ferie på nogle af Danmarks skønne øer, så kan du læse mere på Visit Denmarks hjemmeside.

Gratis fornøjelser i det ganske land

Guide til sommerferie i Danmark og gratis fornøjelser i Danmark

Har du lyst til at gå på opdagelse i den danske natur? Så er der masser af skønne naturperler, du kan opleve. Besøg eksempelvis Møns Klint der ligger syd for Sjælland. Møns Klint består af hvide kridtklinter, der er 128 meter høje og syv kilometer lange. Her kan især Camønoen fremhæves som en fantastisk oplevelse. Camønoen er en 175 km. lang vandrerute på Møn, Nyord og Bogø, hvor du kan opleve den skønne natur, kulturhistorie, gastronomi og ikke mindst stilhed.

Eller hvad med at fare vild i Råbjerg Mile i Nordjylland, Danmarks største vandreklit, en form for ørken, der er fantastisk at opleve.

Bortset fra køreturen er det gratis at besøge disse unikke naturoplevelser. Bliver du bidt af at opleve naturen, kan det være, at næste års sommerferie skal gå til øen Anholt, der har Nordeuropas største ørkenområde samt strandarealer, hvor du kan se sæler.

Må jeg komme med i sommerhus?

Sommerhustur budgetvenlig sommerferie i Danmark

Har du allerede været på udflugt mange af de nævnte steder, skal du have det tunge skyts i brug: Dit netværk! Du kender helt sikkert én, der er den heldige ejer af et sommerhus. Venner, familie, bekendte. Du skal da invitere dig selv med i sommerhus, for det må være opskriften på den perfekte, danske sommer. Sommerhus, venner, familie, øl, grill, strand og at sove længe. Nå ja, selvfølgelig med en skål koldskål med kammerjunkere og danske jordbær til dessert.

Forhåbentlig kan dette indlæg give dig nogle tips til, hvordan du kan holde en budgetvenlig ferie i Danmark. Om du er til by, kunst, ø-liv eller strand, så er der penge at spare ved at blive hjemme i gode gamle Danmark i din ferie. Du sparer nemlig dig selv for at skulle kaste pengesedler efter flybilletter, restaurantbesøg og hotel .

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.