Familieliv, Sparetips

Her er de 10 fedeste gratis seværdigheder i Berlin

Caroline Sølver 13-10-2017

De mange små ferier i løbet af året er et oplagt tidspunkt til et pusterum fra hverdagen, arbejdet eller studiet. Det store spørgsmål er blot, hvordan du skal tilbringe ferierne. Er det i sommerhuset? Er det i sengen under dynen? Eller er det måske med en smuttur til en af de mange europæiske hovedstæder? Måske en rejse til Berlin?

At rejse til udlandet er ikke billigt, men faktisk behøver det heller ikke at være særlig dyrt. Hvis bare du tænker lidt ud af boksen, undersøger på forhånd og vælger en by, der i forvejen er billig at leve i, så kan du spare mange penge på din rejse.

I dette indlæg har vi fundet ti gratis seværdigheder i Berlin, der er danskernes foretrukne rejsedestination. Er du vild med den tyske hovedstad, så læs med her og få inspiration til fede oplevelser, der ikke koster en krone.

Gåtur langs 1,3 kilometer Berlinmur

Berlin East Side Gallery

Berlin har mange historiske monumenter at byde på, herunder Berlinmuren. På trods af at muren, der adskilte Vest- og Østberlin, var mere end 45 kilometer lang, er det ikke meget af den, der står tilbage den dag i dag. Der er dog ét sted, hvor du kan opleve hele 1,3 kilometer af den oprindelig mur, der står, som den stod før Murens fald i 1989.

På East Side Gallery der løber langs floden Spree mellem Kreuzberg (Vestberlin) og Friedrichshain (Østberlin), har mere end 100 kunstnere fra hele verden fået lov at udsmykke Muren. Her kan du opleve flotte, bevægende og uhyggelige kunstværker, der sætter mange tanker igang.

East Side Gallery, Mühlenstrasse (Warschauerstrasse Station)

Turistrute med klassisk arkitektur

Det er ikke meget, der er mere end hundrede år gammelt i Berlin. Det meste blev nemlig bombet væk under 2. Verdenskrig. Der er dog en smule klassisk arkitektur, som du kan se, hvis du går ad den smukke turistrute.

Start på Museumsøen, hvor Berlins imponerende domkirke og et mylder af museer ligger. Gå så gennem boulevarden Unter Den Linden, hvor Brandenburger Tor troner for enden. Til venstre for Brandenburger Tor kan du opleve Mindesmærket for Europas myrdede jøder, der er et barskt og rørende sted.

Turistruten er et ‘must’, især hvis dette er din første rejse til Berlin.

Berliner Dom - Am Lustgarten

Se Berlin oppefra

Gratis tur i Reichstag

På turistruten finder du også Rigsdagen, eller Reichstag som den hedder på tysk. Rigsdagen ligger til højre for Brandenburger Tor, og oven på den er der bygget en stor glaskuppel, som er gratis for besøgende at opleve. Det kræver bare, at du registrerer dig her.

Med lidt planlægning kan du opleve en af Tysklands mest betydningsfulde bygninger indefra og nyde den fantastiske udsigt over Berlin fra kuplen.

Reichstag, Platz der Republik 1

Overdådig slotspark i Potsdam

Slot Sanssouci i Berlin

Knap en time fra Berlin ligger slottet Sanssouci, der på fransk betyder ‘sorgenfri’. Slottet blev bygget som sommerhus til Frederik den Store i 1745.

Du vil blive blæst omkuld af Slottets vidunderlige æstetik, det dertilhørende orangeri, det Nye Palads, sale og parker. En halvdagstur til Sanssouci er en oplevelse, du sent vil glemme.

Ønsker du at opleve slottet indefra, koster det penge. Prisen er 3-19 euro og varierer alt efter, hvor meget du vil se. Det er dog gratis at opleve slotsparken og haverne, og for mange er det rigeligt.

Sanssouci, Maulberallee, Potsdam

‘Parklife’ med fantastisk udsigt

Berlinerne sætter pris på parker, haver og grønne spots. Et eksempel er Viktoriapark, der ligger i bydelen Kreuzberg. Viktoriapark byder på masser af grønt, et vandfald og et kæmpe nationalt monument, som er et symbol på Befrielseskrigen mod Napoleon.

Det bedste ved det hele er, at parken ligger på en naturlig bakke. Den kan du gå op af, og fra det højeste punkt, hvor det store monument står, har du udsigt til det rislende vandfald samt hele byen. Et besøg i Viktoriapark giver både plus på motionskontoen, frisk luft og en smuk udsigt.

Viktoriapark, Kreuzbergstrasse 15

Mini-Asien i Berlin

Dong Xuan Center i Berlin

Med et befolkningstal på knap 3,5 millioner mennesker er Berlin en mangfoldig by. Der bor mange asiatere, især vietnamesere i Berlin, og lige netop denne gruppe indbyggere tilgodeser Dong Xuan Centeret, der næsten kun består af vietnamesiske butikker og varer.

Centeret ligger i den østlige og meget østtyske bydel Lichtenberg. Det består af fem haller, og når du træder indenfor, vil du få oplevelsen af at være i Vietnam. Det er farverigt, det er overvældende, og det er sært.

De handlende i centeret sælger alt i plastik, tøj, gadgets, legetøj, asiatiske specialiteter, madvarer og elektronik. Det er helt absurd men klart en oplevelse værd!

Dong Xuan Center, Herzbergstraße 128-139

Torsdagskoncert med Berlins Filharmoni

Hver torsdag klokken 13 frem til den 19. juni 2018, inviterer Berlins Filharmoni til frokostkoncert, og der er endda mad med i købet. Maden koster penge, men det gør musikken ikke. Både maden og musikken er storslående, og hvem siger nej til 40-50 minutters kammermusik med et af verdens mest populære filharmoni-orkestre? Lige her kan du se programmet over, hvilke frokostkoncerter, du kan opleve. Husk at komme i god tid.

Berlin Philharmonie, Herbert-von-Karajan-Straße 1

Lysinstallation hos Bocci 79

Bocci 79 i Berlin

Inde i et smukt, fleretagers gammelt domhus i Wilmersdorf, ligger Bocci 79. Stedet ligner et eksperimenterende kunstmuseum med fantastiske lys og lamper i de mange værelser, der hver især har deres eget lys-tema. Men faktisk er det et showroom for brandet ved samme navn, der sælger lamper. Bocci 79 beskriver selv huset og projektet som et levende katalog, og i så fald er det et vellykket katalog, for du får helt sikkert lyst til at fylde dit eget hjem med lamper derfra.

Bocci 79, Kantstrasse 79

Galleri-hop og ‘window shopping’ i Auguststrasse

Det koster ikke noget at kigge, og kigge kan du i den grad i Auguststrasse, der ligger i Berlins populære bydel, Mitte. Her ligger den ene fede butik og kunstgalleri side om side med hinanden.

Vi kan anbefale, at du besøger Do You Read Me, der sælger nøje udvalgte bøger og magasiner fra hele verden, Augusta der sælger fint tøj, Michael Fuchs Gallerie og KW Institute for kunst.

Hvis du bliver sulten eller tørstig på vejen, kan du spise hos Shiso Burger, Clärchens Ballhaus eller drikke kaffe hos Milchhalle eller The Barn. Alle ovennævnte er forrygende steder med mad og drikke til en overkommelig pris. Ofte kan det at skulle spise ude gøre fin ferie rigtig dyr. Her er det fede ved Berlin, at priser på restauranter og caféer generelt er meget lavere end i Danmark. God mad kan derfor sagtens gå hånd i håndmed en billig ferie.

Auguststrasse

Rundvisning i det alternative Berlin

Gratis rundvisning i Berlin

Nogle gange er det fantastisk at overlade det hårde turist-arbejde til andre, bare følge med og lytte. Det får du muligheden for med Alternative Berlin, der hver dag klokken 11 eller 13 tilbyder gratis guidede ture i det alternative Berlin. En guidet tur tager omkring tre timer. På turen vil du opleve Berlin som en vaskeægte berliner. Du vil se sjove butikker, steder, street art og besatte huse, samtidig med at guiden beriger dig med historier og personlige anekdoter.

Du kan booke turen her. Mødested for turen er foran Starbucks lige ved Fjernsynstårnet et kvarter inden turen begynder.

Starbucks, Panoramastraße 1a

Med disse ti gratis oplevelser er du dækket godt ind til en ferie i Berlin, der ikke behøver at ruinere dig. Med lidt planlægning og kreativitet kan du komme rigtig langt for få penge, og hvem ved, måske du når alle ti seværdigheder i Berlin. Nu er der vist bare tilbage at ønske dig en rigtig dejlig ferie og god rejse til Berlin. God fornøjelse!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”