Pengevaner

Spiir lancerer årsoverblik: “Jeg brugte 27.000 på tøj i 2018”

Caroline Sølver 11-01-2019

Kalenderen skriver 2019. Det er et nyt år, og det betyder blandt andet, at det er tid til at reflektere lidt over året der gik, og hvad du mon ønsker for det nye år. Det har vi gjort hos Spiir. I Spiir-appen har vi alle modtaget et årsoverblik, der ned til mindste detalje viser os, hvad vi har brugt vores penge på i løbet af 2018. Det gjorde vi også sidste år!

Det er ret vildt at se de tal, for de siger meget om, hvordan du lever dit liv. Og måske de går hånd i hånd med dine nytårsforsætter. Du ser, at du har brugt mange tusinde kroner på byture, og dit nytårsforsæt er at drikke mindre. Eller du finder ud af, at du har brugt et småt beløb på oplevelser, koncerter og biografture, og det vil du gerne have mere af i 2019!

Læs med her og find ud af, hvad en håndfuld af medarbejderne hos Spiir har brugt flest penge på i 2018. Bagefter kan du gå på opdagelse i dit eget årskortoverblik og reflektere lidt over, om du bruger penge på at understøtte det liv, du drømmer om at leve.

Caroline, Copywriter: Først lidt om mit eget forbrug

Årskort og årsforbrug

Hvis jeg sammenligner mit årsforbrug fra 2017, er der meget, der har ændret sig. Men jeg har også været på en seriøs rejse ind i mine pengevaner med Spiir, og det er jeg meget taknemmelig for. I 2017 brugte jeg 31.380 kroner på tøj, sko og accessories.

Phew! Kan jeg få en trommehvirvel….. For i 2018 har jeg brugt 17.960 kroner på nøjagtig samme kategori. Det er jo en verden til forskel! I begyndelsen af sidste besluttede jeg mig nemlig for, at de tøjkøb ikke var vejen til lykke. Jeg ville fremadrettet skære shoppingforbruget ned til 1.000 kroner om måneden, og så udfordrede jeg endda mig selv til at have måneder, hvor jeg slet ikke shoppede. Det gik forrygende og gav mig blod på tanden til virkelig at overveje mine køb og generelt bare at købe mindre. Og det tøj jeg har købt, har langt hen af vejen været genbrugstøj.

I 2019 vil jeg blive endnu bedre til at købe mindre tøj og måske for alvor forsøge at holde mig til de 1.000 kroner om måneden, så jeg maksimalt bruger 12.000 kroner om året.

Challenge accepted og forbrugsmålet er allerede sat i min Spiir-app!

Christian, Marketing & growth hacker: At rejse er at leve

i 2018 har jeg brugt flest penge på at rejse. Jeg har været på interrail, i Ukraine og på fodbold-træningslejr til Tyrkiet. Det har i alt kostet 18.303 kroner.

Jeg synes, at jeg har overholdt den aftale, jeg lavede med mig selv i starten af 2018: At dette blev et år, hvor jeg ikke havde særlig mange penge, fordi jeg var på SU, men at de penge jeg havde, skulle bruges på rejser og sociale aktiviteter med venner, kæreste og familie.

Derfor var jeg i begyndelsen af året indforstået med, at for eksempel møbler til hjemmet skulle vente. Jeg manglede ikke noget, og hvis jeg købte noget, ville det bare være for at opgradere. Når jeg ser tilbage på mit forbrug i 2018, har jeg det godt med, at jeg faktisk har levet op til mine forventninger og den aftale, jeg indgik med mig selv.

I det nye år vil jeg fortsat gerne bruge min penge på rejser, og så vil jeg også gerne begynde at spare op.Faktisk drømmer jeg om at spare mange penge op, så jeg kan udleve mine drømme. Jeg har nemlig fået mit første fuldtidsjob, og det betyder, at jeg selvfølgelig får flere penge mellem hænderne. Derfor vil jeg nok begynde også opgradere min lejlighed en smule. Men det er ikke min første prioritet. Mit højeste ønske er egentlig bare, at de penge, jeg bruger, skal bruges på noget, der gør mig lykkelig.

Karen, Kommunikationschef: Stor fan af H&M - eller hvad?

Karens årsforbrug

I 2018 har jeg brugt flest penge på tøj, sko og accessories. Helt nøjagtigt 27.183 kroner.
Hvis jeg går lidt i dybden, kan jeg blandt andet se, at jeg har brugt 5.600 kroner i H&M, 3.900 kroner i Salling og 1.400 kroner hos Zalando.

Det er vanvittigt mange penge, og jeg har det faktisk ret skidt med det. For når jeg åbner tøjskabet, kan jeg ikke finde alt det tøj, jeg har fået for alle de penge. Jeg har stadig tøjkriser og lever i høj grad efter 80/20 reglen: jeg bruger 20% af mit tøj 80% af tiden. Jeg må erkende, at jeg er en sucker for impulskøb og tøj, jeg bilder mig selv ind, at jeg har brug for. Men i virkeligheden har jeg jo i forvejen et klædeskab fyldt med tøj derhjemme.

I 2019 vil jeg gerne bruge flere penge på oplevelser, koncerter, rejser og restaurantbesøg: Oplevelser og minder giver mig langt mere værdi for pengene, og de giver mig også et langt større udbytte, end en sweater og et par nye øreringe i ny og næ.

Jeg vil også gerne blive bedre til at stoppe op og tænke mig om, før jeg bruger penge på tøj og tænke over, om jeg har et reelt behov, eller om det bare er for at stille min shoppetrang 'her og nu'. Jeg ved, at pengene gør mig meget mere glad, hvis jeg smider dem ind på opsparingen eller bruger dem på et mindeværdigt restaurantbesøg eller en weekendtur til London.

Frederik, UX Student Assistant: Det koster at være doven

Som altid har jeg brugt alt for mange penge på offentlig transport. Ifølge Spiir har jeg brugt hele 10.347 kroner på transport i 2018. Det beløb er gået til mine daglige busture, som jeg tager frem og tilbage fra arbejde og studie. Derudover er en del også gået på de togture, som jeg engang imellem tager for at besøge min familie i Frederikshavn, fordi jeg, på trods af min alder på 25 år, aldrig helt har vænnet mig af med trangen til at opsøge den hjemlige familiehygge.

Jeg synes helt klart, at mine daglige busture er spild af penge, da jeg i stedet blot kan tage min cykel, som bare står og samler støv derhjemme. Derfor påtænker jeg helt klart, at mit nytårsforsæt for 2019 skal være at komme i gang med de daglige cykelture igen, sådan at jeg kan undgå en masse unødvendige omkostninger og samtidig komme af med nogle af julekiloene fra december.

Dobi, Junior UX- og produktdesigner: Lidt for meget takeaway

“I 2018 har jeg brugt flest penge på tøj. Hele 10.448 kroner. Det er dog ikke nogen overraskelse for mig - jeg browser nemlig på Asos hver dag.

Det lyder måske som om, at det er mange penge og tid at bruge på tøj, men jeg elsker at søge Asos igennem og finde de perfekte items til mig selv. Jeg tænker meget over hvert køb. Nogle gange kan der gå måneder, hvor jeg har haft kig på tøjet, før jeg endelig klikker på ‘køb’. Derfor ender jeg med at bruge lang tid på at overveje mine køb, men det betyder også, at jeg undgår fejlkøb.

I 2019 vil jeg fokusere mere på mine hverdagsudgifter. Især i forhold til madindkøb og takeaway. I 2018 gik jeg nemlig fra at være på SU til fuldtidsløn, og det har fået mig til at gå en smule crazy. Jeg begyndte derfor at bruge flere penge på at gå ud, spise takeaway til frokost på arbejde og købe mere færdigmad. Det endte med, at jeg brugte 4.000 kroner på mad om måneden i fire måneder, efter jeg fik mit fuldtidsjob. Nu er jeg begyndt at planlægge mine indkøb, lave madplaner og droppe takeaway, og nu bruger jeg kun 2.000 kroner på mad om måneden. Der er så mange penge at spare på mad, så jeg ville ønske, at jeg var begyndt med indkøbslister lidt før!

I 2019 vil jeg gerne fortsætte med min madplan, og så vil jeg bruge de penge, jeg sparer, til at gå ‘all in’ og forkæle mig selv!

Rune, PR, Community & Customer Service Manager: Glad for mad

I 2018 har jeg brugte flest penge på Dagligvarer. Hele 20.769 kroner brugt over 378 gange.

Jeg har det ganske fint med at bruge penge på dagligvarer, men jeg er overbevist om, at jeg sagtens kan spare på denne kategori i 2019 med en mere struktureret tilgang til mine indkøb. Jeg har i 2018 købt for cirka 55 kroner hver gang, jeg har handlet. Det skyldes blandt andet, at jeg ofte køber ind på impuls, og at jeg egentlig aldrig får planlagt mine indkøb, inden jeg hopper i den lokale Rema. Det vil jeg gerne lave om på i det nye år, så jeg undgår den der “Gud, det havde jeg da ikke brug for”-følelse, som jeg møder næsten hver gang, jeg åbner indkøbsnettet på køkkenbordet.

I 2019 vil jeg gerne blive bedre til at bruge penge på forkælelse. Lidt mere til mig selv. En ferie eller to kunne bestemt gavne. Noget som jeg ikke fik brugt mange penge på sidste år. Jeg drømmer helt sikkert om at komme ud at rejse for nogle af de penge, jeg kan skrabe sammen andre steder. Vacay here we go!

Jeg er måske lidt en sucker for de klassiske nytårsforsætter, som desværre aldrig hænger ved. Spise mindre, løbe mere og droppe tobakken. I år har jeg en drøm om at spise markant mindre fastfood! Og 2019 skal være året, hvor det rent faktisk lykkes. Mit fastfood-forbrug er fordoblet fra 2017 til 2018, hvor jeg har brugt 14.000 kroner på snaskede burgere og fyldt min skraldespand med olierede pizzabakker. Derfor har jeg netop sat et forbrugsmål i Spiir på 300 kroner til fastfood om måneden og slettet Just Eat & Wolt fra startskærmen. Jeg håber, at jeg overlever!

Hvad med dit årskort?

Hvordan ser dit årskort ud

Har du egentlig været inde på din Spiir-app for nylig? Her ligger nemlig et fint årskort og venter på dig. Årskortet forærer dig et ultra tjekket overblik over, hvordan du har brugt dine penge i 2018. Det lyder måske lidt angstprovokerende, men faktisk er det en fed måde at se, hvor dine penge er røget hen. Gør dig selv en tjeneste og brug fem minutter på at tjekke dit årskort, for på den måde kan du hurtigt blive skarp på dine penge, og måske endda skabe nogle realistiske mål for, hvordan du gerne vil bruge dine knaster i 2019.

Forhåbentlig har vi inspireret dig til, at du får kigget dit årskort efter i sømmene og på den måde komme endnu tættere på at bruge dine penge på det, der gør dig glad.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.