Sparetips

Minimalistisk garderobe: 4 hacks til at minimere tøjbudgettet

Caroline Sølver 29-10-2018

Bruger du meget tid på at dagdrømme om fremtidige køb til din garderobe? En dyr taske? Kommer du ofte til liiiiiige at købe endnu en hvid t-shirt eller et par sneakers til samlingen, selvom du egentlig ikke mangler? Åbner du tit dit fyldte klædeskab og synes samtidig ikke, du har noget at tage på?

Du er ikke alene. Det er tid til at tage kampen op med klædeskabet. Med en minimalistisk tilgang til tøj kan du spare både tid og penge og få optimal udnyttelse af det tøj, du rent faktisk har lyst til at gå i.

Her får du fire minimalistiske garderobe-metoder, du kan give dig i kast med.

Capsule wardrobe

Spar penge på tøj

37 stykker tøj. Det er, hvad en såkaldt capsule wardrobe bør indeholde. Ideen er, at du begrænser din garderobe til 37 stykker tøj, der kan mikses, matches og bruges på kryds og tværs.

Hvis du skriver “capsule wardrobe” i søgefeltet på Google, flyder det med artikler, der kan give inspiration til, hvad en smart capsule wardrobe skal indeholde. Der er helt sikkert en hvid t-shirt og et par gode denim jeans på listen. Det er vigtigt, at de 37 stykker tøj er nogle, du er glade for. Det er en god ide, at tøjet er i god kvalitet, så det holder længe, og du skal føle dig godt tilpas, når du har det på.

Når du har din samling af 37 items, skal du forsøge ikke at shoppe mere. Nemt - penge sparet! Og forhåbentlig vil du se, hvor meget nemmere det er kun at have 37 stykker tøj at holde styr på. Tøjkrise afværget!

Gør som Steve Jobs

Spar penge på tøj med en capsule wardrobe

Steve Jobs? Hvad er det lige, han har med en minimalistisk garderobe at gøre? Jo, nu skal du høre:

Han havde nemlig fat i den lange ende, og hans garderobe-metode er efterhånden efterabet af mange, mange mennesker verden over. Denne garderobe-metode går i al sin enkelthed ud på, at du ifører dig en uniform. Du må selv om, hvad din uniform består af. I Steve Jobs tilfælde var det et klassisk ‘dad outfit’: En sort rullekrave-trøje, lyse denim jeans tilsat et par sneakers.

Hvad er så fordelen ved en garderobe ala Steve Jobs? Først og fremmest sparer du selvfølgelig tid. Du skal ikke bruge energi på at planlægge outfits, gå i tøjkrise-’mode’, og du skal ikke ud og shoppe. En Steve Jobs-garderobe vil selvfølgelig også være god mod din pengepung, for ligesom du ikke skal bruge energi på at købe nyt tøj, så skal du heller ikke bruge penge.

Et forsøg værd? Du kan jo altid køre ‘Steve Jobs’ i ugens løb, og så ‘skeje ud’ i weekenden.

Forsøg dig med non-shopping

Gå i gang med et non-shopping projekt

‘Non-shopping’ går kort sagt ud på, at du dropper shopping.

Nada, nothing, ingen indkøb. Du må gerne beholde det, du i forvejen har i din garderobe, men så er det også slut med nye køb.

Du er selvfølgelig selv herre over, hvordan dit projekt non-shopping skal forløbe. Du kan eksempelvis forsøge en måned uden shopping. Se det som en ‘detox’, hvor du får sat dine shoppingvaner i perspektiv. Og hvem ved? måske bliver du bidt af det.

Non-shopping er godt for miljøet og for din tegnedreng, og forhåbentlig kan udfordringen lære dig, at lykken ikke findes på bunden af en lækker shoppingpose.

Go genbrug

Køb kun genbrug

Du nænner ikke at minimere din garderobe til 37 stykker tøj, du føler ikke Steve Jobs-metoden, og shopping detox? Ellers tak.

Men hvad så med at købe dine fremtidige tøjkøb brugte? Vintage, Second hand, genbrug: Kært barn har mange navne. Der er mange måder, du kan købe brugt på. Det bugner med nyt, gammelt, brugt og ubrugt tøj, som andre vil af med både online og offline. Du kan shoppe brugt online gennem forskellige apps såsom Tradono, DBA og Trendsales Du kan bruge dine søndage på loppemarkeder rundt i landet. Du kan gå i velgørenhedsorganisationernes genbrugsbutikker såsom Røde Kors og Kirkens Korshær, og er du fin på den, kan du gå i vintage-butikker såsom Passage 21 i København eller Prag i Aarhus. Ikke nok med at denne metode er yderst budgetvenlig, så vil miljøet også takke dig.

Skal du til at genoverveje dit forhold til dit tøjskab og dine shoppingvaner? Her har du i hvert fald fire forskellige metoder, du kan tage til dig 👍

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.