Pengevaner

Jeg fortjener da lidt terapi shopping, gør jeg ikke?

Caroline Sølver 27-06-2017

I går afsluttede jeg en mundtlig eksamen på universitetet. Hvad gjorde jeg bagefter? Jeg købte da selvfølgelig det sæt med nederdel og top, jeg har ønsket mig i et par uger. Det fortjente jeg jo efter alle de frygtelige dage med eksamenslæsning, jeg netop havde tilbagelagt.

Sidste uge var der lidt knas i parforholdet, og gæt hvad der så skete… For at drukne sorgerne klikkede jeg ind på en online shop, og inden jeg så mig om, var der faldet tøj ned i min virtuelle indkøbsvogn. Jeg var jo ked af det, så jeg fortjente lidt opmuntring.

Det kaldes retail therapy (eller terapi shopping)

Ovenstående scenarie har faktisk et navn. Det hedder “retail therapy” og handler om, at når du er ked af det, så kan du finde på at ty til shopping for at få det bedre. Du bruger altså shopping som en form for terapi.

Læs også: Kan penge gøre dig lykkelig?

Måske du har fanget dig selv i en omgang retail therapy? Der er ikke noget som en rask lille shoppetur til at komme i bedre humør af.

Grunden til at du bruger shopping som terapi, når du føler dig ensom eller ked af det, er, at det kan virke som en hurtig løsning på problemet. Når du har det skidt, kan det nemlig være, at du tror, at hvis du køber et par nye sko eller en flot kjole, så bliver dit liv lidt federe, og dine problemer lidt mindre.

Tisse-i-bukserne-effekt

Problemet med at bruge shopping som terapi er, at det kun giver en kortvarig løsning. Du oplever nemlig kun en øjeblikkelig tilfredsstillelse, når du køber et par nye sneaks som løsningen på dine kærestesorger, og så går der ikke længe, før du opdager, at problemet består.

Læs også: Når dine irrationelle instinkter vælger de dyre varer

Men hvad skal du så gøre? Lykkeforskning viser, at hvis du bruger dine penge på oplevelser frem for på ting, vil du i højere grad opleve lykke. Det er netop fordi, at når du køber nye ting, får du kortvarig tilfredsstillelse, men ved oplevelser får du altså gode minder, der varer langt længere tid.

Grunden til det er, at de materielle goder, du shopper her og nu, hurtigt bliver forældede, og at der allerede næste uge vil være noget nyt, du ønsker dig. Du vænner dig så at sige til at eje ting, og de ændrer ikke på dit liv.

Derimod skaber oplevelser minder, du kan huske tilbage på hele livet, og oplevelser vil være med til at definere dig som person. Oplevelser kan også hjælpe dig med at vedligeholde dine sociale relationer, hvilket lykkeforskningen viser har stor betydning for din lykke.

Så… Hvad gør du så?

Der findes forskellige råd til dig, der har det med at ty til retail therapy, når the going get’s tough. En effektiv måde at booste humøret på er ved at skabe relationer og benytte socialt samvær som en humør-booster. Du bliver nemlig glad af at være sammen med andre mennesker. Penge til en kop kaffe med en veninde, frem for penge til en kjole, er altså langt bedre givet ud.

Læs også: Kvit dine dårlige pengevaner

På et lidt dybere plan kan du også reflektere lidt over, hvorfor du egentlig gør, som du gør, når du shopper for at få det bedre. Handler det om, at det giver dig bedre selvværd? Eller handler det måske om, at hende den flotte pige fra skolen har en kjole, du også kunne tænke dig, fordi du gerne vil være som hende?

Der kan være mange dybereliggende motiver til dine shoppemønstre. I det tilfælde handler det om at finde på en mere langsigtet strategi, der kan gøre dig glad. Det kan være at læse bøger, lære noget nyt, begynde at træne, se mere til venner og familie eller skabe gode minder.

Jeg ved i hvert fald, at det sæt tøj, jeg købte efter min eksamen ikke ændrer på, at jeg skal op til endnu en eksamen i næste uge. Det gjorde heller ikke eksamenslæsningen sjovere. Og ugen før det, løste onlineshoppingen heller ikke mit skænderi med min kæreste. Tværtimod hjalp det at snakke med min veninde om det over en kop kaffe. Vores samtale gav mig inspiration og energi til at tage tyren ved hornene, så jeg kunne udrede krisen med min kæreste og atter fokusere på eksamenslæsningen uden flere overspringshandlinger med retail therapy.

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.