Pengevaner

Hvad ville du ønske, at dine forældre havde lært dig om penge?

Caroline Sølver 13-06-2019 - Læsetid: 8 min

Hvordan er det lige, at man betaler skat? Er det virkelig vigtigt at have en indbo- og ansvarsforsikring? Hvordan lægger man et budget, og hvad koster det at flytte hjemmefra?

Kunne du svare på disse spørgsmål i din barndom? Efter en spørgerunde på Spiir-kontoret fandt vi ud af, at mange af os havde gjort os en masse erfaringer om penge, vi ville ønske, at vi havde lært hjemmefra, inden vi tog hul på voksenlivet. Der var desuden en håndfuld af os, der sagde, at vores forældre havde forsøgt at fortælle dem, hvorfor det er en god idé at være forsikret og starte en opsparing.

Her får du en liste over ting, vi hver især ville ønske, vi havde vidst om økonomi, penge og lån. Læs med og se om du kan kende dig selv i nogle af situationerne 👇

Hvad koster det egentlig at flytte hjemmefra?

Guide til hvad det koster at flytte hjemmefra

“Jeg flyttede hjemmefra, da jeg var 18 år gammel. Jeg havde fundet en skøn lejlighed til en god husleje. Det troede jeg i hvert fald. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke blot var huslejen, jeg skulle betale hver måned. Jeg skulle også betale for indboforsikring, internet, vand og varme.

Da jeg havde boet i lejligheden i to år, dukkede der et brev op. Her stod der, at jeg ikke havde betalt for el i to år, og medsendt i brevet lå en kæmpestor regning på adskillige tusinde kroner. Av.

Når jeg kigger tilbage, ville jeg ønske, at jeg havde været mere klar over, hvad det egentlig koster at flytte hjemmefra, og at man ikke bare skal betale for husleje i sig selv, men at der også kommer en del andre udgifter med”.

- Caroline, 24 år

Min far ville lære mig at investere

Lær at investere

“Da jeg var 15 år, forsøgte min far at have the talk med mig. Ikke den slags snak, der handler om kærlighed, og det der hører med, men the talk var for ham, at han ville lære mig lidt om at investere. Jeg var for ung og lyttede ikke efter. Det kan jeg godt fortryde den dag i dag, men nu har jeg selv sat mig for, at jeg vil lære at investere. Måske kan jeg få min far til at tage endnu en snak med mig”.

- Anna, 28 år

Det er ikke altid er lige smart at låne penge

Lære at starte en opsparing

“For nogle år siden lånte jeg penge gennem et kviklån. Jeg manglede penge til en sommer, hvor jeg gerne ville på ferie og købe en ny telefon. En hurtig beslutning og et par klik senere var jeg to håndfulde tusinde kroner rigere. Pengene brugte jeg hurtigt, men det tog mig lang tid at betale lånet af. Jeg ville ønske, at nogen havde gjort mig opmærksom på, hvor farlige kviklån kan være. Det var dyre lærepenge, men nu har jeg i hvert fald lært min lektie”.

- Peter, 26 år

Overvej en ekstra gang hvem du køber lejlighed med

Sidste år købte jeg en andelslejlighed sammen med min kæreste, som jeg havde været sammen med i knap fire år. Vi var helt sikre på, at det skulle være os. På trods af at min mor nævnte, at det ville være en god idé at aftale sort på hvidt, hvad der skulle ske med lejligheden, hvis vi gik fra hinanden, var det ikke noget, vi fik gjort. For et par måneder siden skete det så desværre, at vi gik fra hinanden. Processen med at købe min ekskæreste ud af lejligheden har ikke været sjov, og det har også kostet mig dyrt.

Derfor ville jeg ønske, at vi havde skrevet en kontrakt, så vi havde en klar aftale om, hvad der skulle ske med lejligheden, hvis uheldet var ude, på samme måde, som man skriver en form for kontrakt om bodeling, hvis man bliver gift.

- Simon, 24 år

Hvordan lægger man et budget?

Lær at lægge et budget

“Hvis jeg tænker tilbage på mit liv, kunne jeg faktisk godt have brugt, at jeg havde sat mig ned med en voksen, der helt grundlæggende havde lært mig, hvordan man lægger et budget. Det havde klart været brugbart i mange scenarier!”

- Charlotte, 53 år

Undervisning om skat, forskudsopgørelse, budget og opsparing i skolen

“Jeg synes, jeg har brugt adskillige år i matematikundervisningen, både i folkeskolen og i gymnasiet, på at lære om ting, jeg absolut ikke kan huske og så absolut tydeligvis heller ikke har haft brug for at kunne efterfølgende. Jeg ville ønske, at den undervisning i stedet var blevet brugt på at “lære at leve”. Hvordan skriver man en jobansøgning, og ikke mindst, hvordan indberetter man penge til skat, hvordan laver man sin forskudsopgørelse, hvordan lægger man et budget, og hvordan starter man en opsparing. Det er alle ting, jeg har haft meget hovedpine over og stadig den dag i dag ikke føler er noget, der sidder på rygraden”.

- Simone, 27 år

En automatisk opsparing

Lære om penge

“Da jeg blev student, gik jeg ud og fik et fedt fuldtidsjob med en god løn. Jeg havde altså råderum til at leve i sus og dus med mange penge mellem hænderne. Sådan levede jeg i tre år, inden jeg startede på studie.

Så ændrede mit økonomiske liv sig gevaldigt. Nu var jeg på SU og fik en brøkdel udbetalt i forhold til tidligere. Da jeg indså, hvordan mit nye økonomiske råderum så ud, ærgrede jeg mig meget over, at jeg ikke havde startet en opsparing, da jeg arbejdede fuldtid. Det gav jo ikke mening, at jeg havde brændt +16.000 kroner af hver måned, når jeg godt kunne leve (omend lidt skrabet) for under det halve. Tænk på hvor stor en opsparing jeg kunne have haft”.

- Viktor, 25 år

Ville ønske jeg havde haft Spiir

“Mit forhold til penge, budget og økonomi har ændret sig fuldstændigt, efter jeg er begyndt at bruge Spiir. Det er en helt ny verden, og jeg har aldrig nogensinde haft et bedre forhold til mine penge, og hvad jeg bruger dem på. Jeg kan ikke få hænderne ned over det, og derfor ville jeg også ønske, at jeg havde kendt til Spiir noget før.”

- Christian, 28 år

Ikke at klatte mine opsparinger væk

Lære at spare op

“Da jeg blev konfirmeret for mange år siden, blev jeg gudsbenådet med en stor sum penge fra venner og familie. Pengene var selvfølgelig mine, jeg var 14 år og måtte bruge dem, som det passede mig. Jeg købte en ipod, et digitalkamera, og resten blev ellers sjattet væk på tøj fra H&M og makeup fra Matas. Inden jeg så mig om, var alle pengegaverne forsvundet.

Et par år senere, da jeg var 18 år, fik jeg adgang til min børneopsparing. Der stod også en pæn pose penge. Jeg købte en charterferie til Tyrkiet med min veninde. Så var der ligesom slået hul på opsparingen. Resten fik jeg løbende brugt i løbet af de næste to år, og så var den sum penge også brugt. I dag sidder jeg på den anden side og ville ønske, at jeg havde tænkt mere over, hvordan jeg havde brugt de penge. På den anden side ved jeg også, at livet skal leves forlæns, men forstås baglæns. Og det nytter ikke noget at have dårlig samvittighed over penge, der for længst er brugt”.

- Louise, 23 år

Det er pænt vigtigt at være forsikret

“Den sætning tudede min mor mig ørene fulde af. Det kunne jeg ikke helt forstå, for det var da spild af penge at betale til sådan én hver måned, og hvor skulle jeg overhovedet starte? Det var min holdning, indtil dagen hvor jeg landede i Mexico. Det samme kunne man dog ikke sige om min kuffert. Der stod jeg, ung, dum og uden tøj på den anden side af jorden. Jeg ringede lettere panikramt hjem til mine forældre og blev straks mødt med kommentaren: “jamen, skat, du ringer bare til din rejseforsikring, så giver de dig et beløb, du kan gå ud og købe nyt tøj for, indtil din kuffert dukker op”.

Ups. Kufferten dukkede op efter tre dage, og i mellemtiden fik jeg selv lov til at punge ud for nyt tøj, tandbørste og deodorant. Da jeg nåede hjem, sagde min mor, at det var godt, jeg ikke var blevet ramt af blindtarmsbetændelse og akut måtte på hospitalet. Det kunne hurtigt have kostet mange hundrede tusinde kroner. Der er altså mange gode grunde til at være dækket af en forsikring. Det har jeg lært nu! Så nogle gange betaler det sig at lytte på sin kære mor”.

- Laura, 26 år

Hermed 10 historier fra det virkelige liv. Kan du genkende dem? Har du selv oplevet noget lignende? Eller har du haft en person i dit liv, der var skarp til at forberede dig på voksenlivet og oplære dig i privatøkonomi?

Og hvis du læser med som voksenven, forælder eller lærer, så tøv endelig ikke med at hjælpe de unge omkring dig med gode råd til penge og økonomi. Det betyder mere, end du tror! ☺️

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”