Familieliv

Skilsmisse: Her er alt det, du skal vide om din økonomi, når ‘vi’ bliver til ‘jeg’

Caroline Sølver 31-01-2019

‘Now that the love is gone’...

Da du bekræftede kærligheden til dit livs udkårne i kirken med et stort, rungende “JA”, havde du nok ikke forventet, at du nu ville stå med sæbe og knofedt for at få vielsesringen af og lade dig skille.

Skilsmisse er desværre sandheden for knap halvdelen af alle danske ægteskaber.

At blive skilt er helt sikkert noget, de færreste ønsker at gennemgå, og det indbefatter en masse svære beslutninger. Derfor vil vi i dette indlæg guide dig igennem alt det, du bør vide om din økonomi, når du skal igennem en skilsmisse. Så behøver den del i hvert fald ikke være med til at gøre hele situationen værre.

Sådan bliver du skilt

Sådan bliver du skilt

Vielsesringen er omsider kommet af, og familien har fået besked. Hvad nu? Hvordan bliver du skilt?

Faktisk har det aldrig været nemmere at blive skilt. Det kræver blot et enkelt klik med musen. Du bliver nemlig skilt ved at logge ind på Borger.dk, hvor du skal ansøge om en ‘direkte skilsmisse’.

Her er en step-by-step-guide til, hvordan du bliver skilt Denne guide kræver, at begge parter i ægteskabet er enige om skilsmissen.

  1. På Borger.dk udfylder du skilsmisse-ansøgningen.
  2. Når du har udfyldt den, underskriver du den med dit Nem-ID.
  3. Derefter bliver du bedt om at betale det lovpligtige gebyr, som ansøgningen koster. Beløbet er 370 kroner (2019).
  4. Du indsender ansøgningen digitalt.
  5. Ansøgningen bliver sendt til Statsforvaltningen.
  6. Efter du har udfyldt ansøgningen, vil du modtage en kvittering inden for 24 timer.
  7. Hvis ansøgningen er korrekt og begge parter er enige, vil Statsforvaltningen sende en bevilling, der bekræfter skilsmissen. Du er nu blevet skilt.

Sådan bliver du separeret

Sådan bliver du separeret

Hvis du og din partner ikke er enige om skilsmissen, kan du ikke benytte den ovenstående metode til at blive skilt.

Du er i stedet nødt til at blive separeret først. Dette kan også være en metode, hvis du selv er usikker på, om du vil skilles og har brug for et par måneders tænketid. Helt præcist skal du være separeret i seks måneder, før du kan blive skilt, hvis dig din ægtefælle ikke er enige om skilsmissen.

Her er en step-by-step-guide til, hvordan du bliver separeret.

  1. På Borger.dk udfylder du separations-ansøgningen.
  2. Når du har udfyldt den, underskriver du den med dit Nem-ID.
  3. Derefter bliver du bedt om at betale det lovpligtige gebyr, som ansøgningen koster. Beløbet er 370 kroner (2019).
  4. Du indsender ansøgningen digitalt.
  5. Ansøgningen bliver sendt til Statsforvaltningen.
  6. Efter du har udfyldt ansøgningen, vil du modtage en kvittering inden for 24 timer.
  7. Hvis ansøgningen er korrekt og begge parter er enige, vil Statsforvaltningen sende en bevilling, der bekræfter, at du er blevet separeret.

Der er dog mulighed for, at du kan blive skilt med det samme, på trods af, at din partner ikke er enig i skilsmissen. Det er muligt, hvis:

  • Din partner har været utro
  • Du og din ægtefælle har boet hver for sig i to år på grund af uenigheder
  • Den anden har begået vold mod dig eller jeres børn
  • Den ene af jer er allerede gift med en anden
  • Den anden har bortført jeres fælles barn til udlandet

Sådan bliver din økonomi påvirket af skilsmisse

Har du børn med din ægtefælle? Ejer I et hus, sommerhus eller feriebolig sammen? Har I fællesøkonomi eller særeje? Skilsmissen vil komme til at påvirke din økonomi, dine skatteforhold og dine forsikringer.

Derfor kan det være en rigtig god idé at kontakte en advokat (eller en revisor eller en ven med god økonomisk og juridisk sans) og din bankrådgiver, når du gennemgår en skilsmisse. De kan hver især hjælpe dig med, hvordan din økonomi vil blive påvirket af skilsmissen samt lægge en plan for, hvordan du kommer videre.

Samlino har lavet en god oversigt med forskellige eksempler for, hvordan økonomien deles ved skilsmisse.

Her er en oversigt over, hvordan din økonomi vil blive påvirket ved skilsmisse:

Bodeling Er du og din partner ikke indgået i en ægtepagt eller har særeje, har I automatisk fælleseje: I ejer altså lige meget. Det betyder, at jeres formue skal deles lige op ved skilsmisse. Det gælder alt fra det hus, I ejer, til jeres opsparing og de fysiske ting, I har i jeres hjem. Det kan være en god idé at få en objektiv person til at hjælpe jer med at dele alle de fysiske ting ‘lige’ op.

Men, men, men! Hvis den ene af jer skylder penge væk, vil den anden person ikke hæfte for den gæld efter skilsmissen. Hvis du har +50.000 kroner på kontoen, og den anden har -50.000 kroner, betyder det, at I vil dele de 50.000 kroner fra din konto og få 25.000 kroner hver, men den af jer, der har gæld, vil stadig beholde hele sin gæld... Når det kommer til bodeling, kan banken være en stor hjælp med gode råd, inden I endeligt afgør bodelingen ved skilsmisse. Denne illustration fra Advokan viser, hvordan bodeling ved skilsmisse kan se ud.

Bolig Hvis jeres bolig er fælleseje, kan det være, at du er nødt til at blive boende med din partner, selvom I er blevet skilt, fordi du ikke har råd til at bo der alene. Hiv fat i bankrådgiveren og få hjælp til at regne ud, om den ene af jer har råd til at bo alene i huset, eller om huset må sættes til salg efter skilsmissen.

Pension Pension er ikke en del af fællesejet, hvilket vil sige, at du og din partner hver især råder over jeres egen pension ved skilsmisse. Dog er der en enkelt undtagelse: Hvis den enes pension er væsentligt større end den andens. Det kan nemlig opleves som uretfærdigt, og derfor kan du tage kontakt til Skifteretten, der kan kigge på jeres pensioner. Det kan være, at den ene af jer har været på barsel eller har været hjemmegående, mens den anden har været på arbejde og derved har optjent en større pension end den, der var hjemmegående. Derfor kan den ene part muligvis få en bid af den store pension efter skilsmissen.

Forsikring Da du var gift, delte du højst sandsynligt de fleste af dine forsikringer med din ægtefælle. Det betyder, at du efter skilsmissen skal huske at få tjekket alle dine forsikringer, så du ved, at du er forsikret, og at det er dit navn, der står på forsikringspapirerne. Husk også at du måske vil ændre navnet på den, der står som din ‘nærmeste pårørende’ på din forsikring. Din økonomi vil ændre sig efter skilsmissen i forhold til forsikringerne, fordi I ikke længere er to om at betale forsikringerne.

Børnepenge Har du og din ægtefælle børn sammen, er det en god idé at overveje hvordan økonomien, der omhandler børnene, skal være efter skilsmissen. Hvem af jer skal modtage børnepenge? Vil I hver især indbetale til en fælles børneopsparing til børnene? Hvem skal betale for hvad til jeres børn? Hvis I kan få et godt samarbejde om børnene, kan det gøre skilsmissen en del lettere!

Budget, budget, budget Når du har fundet ud af, hvordan din økonomi efter skilsmissen kommer til at se ud, er det en god idé at lægge et budget og blive gode venner med din Spiir-app. Med et budget i baghånden vil du få dannet dig et godt overblik over, hvad din hverdag koster, og hvad du har råd til. Spiir-appen vil så hjælpe dig med et klart billede af, hvordan det går med at holde budgettet, så du kan slappe af og få ro i maven ovenpå skilsmissen.

Nu er du blevet skilt. Hvordan kommer du videre?

En skilsmisse er for mange en livskrise, der kan skabe dyb sorg. Den sorg skal bearbejdes, så du passer på dig selv og dit helbred.

Efter skilsmissen kan du søge støtte hos din familie eller tætte venner, og det kan især være en god idé at tale åbent med nogen, der forstår dig. Hvis du ikke synes, at din familie eller venner kan hjælpe, kan du med fordel tale med en psykolog. Der findes endda psykologer, der er specialiserede i skilsmisser, såsom Stine Zink, der også hjælper folk gennem skilsmisser på sin blog.

På trods af at du i dag kan blive skilt med et par klik på Borger.dk, så er en skilsmisse langt mere end det. Det påvirker dit liv, din økonomi, dine børn og din familie. Det er derfor vigtigt, at du tager dig tid til at finde ud af, hvordan det påvirker dig, og bearbejder dine følelser, så du kommer bedst muligt videre efter skilsmissen.

Kilder: Skilsmisser - Danmarks statistik

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.