Studieliv

Fra 15.000 til 8.800 kroner om måneden: Frederik er på SU og måtte omlægge sine vaner

Caroline Sølver 03-12-2017

At gå fra en fuldtidsløn til at skulle klare sig for en SU og et studiejob er lidt af en omvæltning. Hvordan vænner man sig til at skulle nøjes med en SU?

Det har Frederik på 23 år måtte gøre. I to år var han ansat på fuld tid i sneakerforretningen Naked. Månedsløn: 15.000 kroner efter skat. I år startede han på en uddannelse. Månedsløn inklusiv studiejob: cirka 8.800 kroner udbetalt om måneden. Altså et dyk i indkomst på 6.200 kroner.

Frederik bor på Nørrebro og studerer på Københavns Erhvervsakademi. Jeg har taget en snak med ham, om hvordan hans vaner har ændret sig, siden han startede på studiet for knap fire måneder siden.

Orker ikke at gå i byen

Frederik fortæller, hvordan det er at gå fra fuldtidsjob til su

“Jeg kan godt mærke en forskel på den måde, jeg lever på, efter at jeg er startet på et studie. Alt andet ville også være underligt”.

Sådan siger Frederik, når jeg spørger ind til, om hans liv har forandret sig, efter han er startet i skole.

“Jeg er gået fra at have cirka 15.000 kroner til rådighed til nu at få en SU på 5800 kroner samt en løn fra mit studiejob på et sted mellem 2.000-3.000 kroner om måneden efter skat”, siger han eftertænksomt, og jeg kan se, at noget går op for ham.

“Min indkomst er jo næsten blevet halveret”, udbryder han så og uddyber: “Men altså, jeg synes ikke, at det har ændret særlig meget på min livskvalitet. Det har nok noget at gøre med, at jeg bruger min tid anderledes nu. Jeg er mere hjemme, og derfor bruger jeg også færre penge. Det er mere energikrævende mentalt og fysisk at gå i skole end at arbejde. Jeg orker ikke at være lige så meget ude og gå lige så meget i byen som før.”

Jeg spørger ind til, om der er andet, han har ændret på, efter han er begyndt i skole, som også har betydet noget for hans bankkonto.

“Jeg står en smule tidligere op, så jeg kan få en kop Nescafé og en hurtig omgang morgenmad inden skole, i stedet for at købe mad og kaffe i kantinen. Jeg spiser også mindre kød. Ja, mindre fast-food generelt”, fortæller han.

Fra fest til skole

Men hvis Frederik skal pege på en ændring, der har haft størst betydning for hans hverdag og pengepung, så er det, at han går markant mindre i byen nu:

“Sidste år gik jeg meget i byen. Hver fredag, måske også lørdag, var jeg i byen. Og derudover kunne jeg også godt finde på at mødes med mine venner og drikke et par øl på en bar i hverdagene. Jeg brugte snildt op mod 3.000 kroner på byture og fest hver måned”, siger han uden at blinke.

“Nu går jeg i byen to gange om måneden, og det er slet ikke i samme stil som før. Jeg er blevet meget bevidst om, at det ikke nytter noget at drikke min hjerne væk hver weekend. Jeg skal jo bruge den på mit studie”, siger Frederik og forklarer:

“Når de moralske tømmermænd ramte, ærgrede jeg mig altid over at have brugt så mange penge på at gå i byen. Men weekenden efter havde jeg selvfølgelig glemt det, og så gik det løs igen. Det har ændret sig, efter jeg er startet i skole. For nu har jeg et mål og et fokus”,

“Det er altså både for pengenes og min hjernes skyld, at jeg går mindre i byen, og det føles godt at være mere seriøs omkring mit liv, selvom jeg har færre penge at gøre godt med" , siger han.

Nøglen er et studiejob

Fra fuldtidsjob til SU

SU’en er dog ikke Frederiks eneste indkomst. Han har nemlig været så heldig at kunne fortsætte som studentermedhjælper 10 timer om ugen i sneakerforretningen.

“Inden jeg startede på studiet, var jeg ret nervøs for, om jeg kunne få det til at løbe rundt og stadig bevare min livsstil. Det er nemlig vigtigt for mig at have råd til tøj, sko og bajere med vennerne”, siger han og fortsætter:

“Det har vist sig, at det fungerer vældig godt indtil videre. Men jeg har selvfølgelig også kun studeret i fire måneder og haft arbejde fra starten af. Det gør en stor forskel! Jeg havde været på skideren, hvis ikke jeg havde et arbejde”.

Heldig at bo sammen med en ligesindet

Frederik bor sammen med sin kæreste, der er i lære. Det er altså fælles for dem, at penge ikke hænger på træerne.

“Jeg tror, det er heldigt, at min kæreste og jeg er enige om, hvordan vi bruger penge. Vi synes begge, det er rart at nyde livet engang imellem. Men vi sørger i den grad også for, at det er inden for rimelighedens grænser. Vi køber altså ikke noget, vi ikke har råd til”, siger han og uddyber:

“Det hjælper helt sikkert på mit forbrug, at min kæreste har travlt med sin læreplads og jobs ved siden af. Ingen af os har en bundløs bankkonto at bruge penge fra, og derfor vælger vi ofte de budget- og studievenlige måder at leve på.”

Frederiks råd til andre der går fra fuldtidsløn til SU

Afslutningsvis spørger jeg Frederik, om han har et fif til andre, der er i samme situation som han selv. Dem der har været vant til en meget højere indkomst end SU.
“Studiejob, studiejob, studiejob!”, siger han.

“Og sørg for at søge et job allerede inden, du starter i skole. Så bliver det ikke helt så hård en omvæltning.”

Og heldigvis er der jo gode muligheder for, at du heller ikke behøver at afhænge af din SU alene, når du studerer. Studiejob ved siden af studiet er en god måde at få et lidt sødere liv på SU. Her har vi skrevet et indlæg, hvor du kan få styr på, hvor meget det lige er, du må tjene ved siden af din SU.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”