Pengevaner

Sune sparer op til at gå på pension som 45-årig: “Jeg gider ikke trave rundt i hamsterhjulet”

Karen Johanne Iversen 12-09-2018

“Allerede i min studietid blev jeg klar over, at jeg ikke havde lyst til at trave rundt i det traditionelle hamsterhjul frem til min pensionsalder. Så jeg begyndte at overveje, om der var en anden måde at tjene penge end ved at arbejde. Sådan begyndte mit ‘på pension som 45-årig-projekt’.”

Tidlig alarm uden tid til at ‘snooze’. Stramme deadlines. Overarbejde. Ulvetimer i supermarkedet. Disse ting er for mange en fast del af hverdagens trummerum. Og når vi engang lukker arbejdscomputeren og går på pension, kan vi se tilbage på alle de timer, vi har brugt på at få arbejdstimer til at blive til kroner på dankortet.

32-årige Sune bor i Aarhus med sin kæreste og har en 37-timers arbejdsuge som forretnings- og digitaliseringskonsulent ved Aarhus Universitet. Planen er dog ikke, at han fortsætter sådan ret mange år endnu. Om bare 13 år står han nemlig af arbejdsræset og vil i stedet leve af den habile opsparing, han er ved at stable på benene.

Tid frem for penge

pension tid penge “Jeg vil gerne vikle mig ud af arbejdslivets spændetrøje og bruge min rigdom til at få mere tid. Tid til at prioritere kvalitet frem for kvantitet. Tid til at være mig… også uden et arbejde,” forklarer Sune.

For ham at se er den danske model med en klassisk 37-timers arbejdsuge og dertilhørende normer, krav og regler alt for ufleksibel:

“I Danmark er det svært at designe sin egen personlige vej gennem uddannelses- og arbejdslivet på grund af sådan noget som fastlagte 8-16-mødetider og uddannelsesloft,” siger han og fortsætter:

“Der er ikke noget at sige til, at stress er blevet en folkesygdom. Selvom vi bliver rigere og rigere, sætter vi ikke arbejdstiden ned. Hvorfor ikke? Måske fordi vores arbejde er så indvævet i os, at vi ikke ved, hvem vi er uden. Jeg synes ikke, der er nogen grund til at hænge fast i det system, når jeg faktisk har muligheden for at gøre noget andet. Så jeg håber virkelig, at min plan bærer frugt,” fortæller Sune.

Opskriften på finansiel frihed

For at Sune om 13 år kan vinke farvel til arbejdsmarkedet, følger han en simpel opskrift, der skal sikre ham en hæderlig pengebeholdning resten af livet:

“Jeg lever efter en såkaldt rigdomsformel, som går ud på at tjene mere, forbruge mindre og investere forskellen mellem de to,” fortæller Sune og fortsætter:

“Hver måned bruger jeg 60 procent af min løn på investeringer og opsparing, og så har jeg den samme levestandard, som da jeg studerede. Mit forbrug er altså ikke steget, selvom jeg i dag har langt flere penge mellem hænderne.”

Indtil videre har Sune opsparet 446.000 kroner (+ pension), og han planlægger at kvitte sit job, når formuen når et sted mellem 2,5 og 5 millioner kroner.

Planlægning er nøglen

Sune får hver måned udbetalt i omegnen af 20.000 kroner, og der skal ikke den store hovedregning til at opdage, at der efter betaling af regninger, opsparing og investering ikke er ret meget tilbage at gøre godt med. Men det mærker Sune ikke:

“Hvis der kommer en uventet regning, kan jeg betale den uden at skulle låne penge, og jeg kan også sagtens give en omgang til gutterne, når vi er i byen. Det er ikke noget problem for mig, fordi min økonomi er sat i system,” forklarer Sune og fortsætter:

“Jeg bor i en lækker lejlighed midt i Aarhus, jeg handler stort set kun økologiske varer, jeg kan gå til og fra arbejde og har ikke udgifter til hverken cigaretter, bil, børn eller andre store pengeslugere. Jeg mærker simpelthen ikke, at jeg sparer over halvdelen af min løn op”.

For at holde budgettet i snor bruger Sune blandt andet Spiir. Appen giver ham et simpelt og letfordøjeligt overblik over, hvor mange penge han bruger på regninger, øl med gutterne, mad og tandlægebesøg. Netop det simple overblik vægter højt for Sune, når han skal lægge budget og analysere sit forbrug:

“Planlægning er nøglen til økonomisk uafhængighed. Det er den, der senere skal give mig frihed til at bruge mine penge præcis, som jeg har lyst til”, siger han.

Slut med arbejdslivets spændetrøje

At gå på pension betyder ikke nødvendigvis, at Sune skal til at spille golf, dyrke kartofler, gå til banko og rejse på charterferie til Mallorca, som så mange andre pensionister:

“Det handler ikke om leve den klassiske pensionisttilværelse men derimod om ikke længere at være afhængig af at tjene penge gennem et arbejde”, konstaterer Sune og fortsætter:

“Jeg har ikke lagt en fast plan for, hvad jeg skal lave, når jeg stopper med at arbejde. Det kan være, jeg kommer til at bruge min tid på at dele ud af min viden og rådgive andre, der arbejder i samme branche, som jeg har arbejdet i. Måske kommer jeg til at dyrke en hobby rigtig meget. Måske kommer jeg til at bruge mere tid på min familie og bidrage mere til rengøring, madlavning og havearbejde. I bund og grund handler det jo bare om, at jeg gerne vil bruge min tid på det, jeg har lyst til, uden at være nødt til tjene penge på det,” afslutter han.

I øjeblikket skriver Sune på en bog om nem investering, og på hans blog Frinans.dk får du indsigt i hans vej ud af hamsterhjulet mod finansiel frihed.

Spiir hjælper dig ud af hamsterhjulet

Drømmer du om at hoppe af arbejdsræset og gå tidligt på pension ligesom Sune?

Med Spiir får du sat dit forbrug i system, og gennem forskellige features får du præsenteret dine penge i en letfordøjelig og overskuelig udgave.

Måske opdager du, at du bruger liiiidt for mange penge på shopping, og at nogle af pengene ville klæde din opsparing godt? Måske handler du næsten dagligt og kan ved at minimere dine indkøb spare penge på impulskøb og ekstra snacks, når klokken er 17 og fristelserne står i kø i supermarkedet?

Med Spiir kan du leve det liv, du drømmer om, og med de penge, du har til rådighed 😊

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.