Familieliv
Unge par: "Vores madplan fjerner lortesituationer i supermarkedet"
For min kæreste og jeg var det i starten en uoverskuelig opgave at lægge kødsovs, tærte og kylling-bacon salat ind i et skema. Men efter et år med fast madplanlægning er fordelene ikke til at komme uden om.
Min kæreste, Jon, rynkede på næsen, da jeg præsenterede ham for ideen om en madplan.
Han var bange for, at det ville ødelægge spontaniteten. At man med en fast plan ikke lavede det, man i øjeblikket fik lyst til at spise. Jeg var mere optimistisk.
Nøjsomhed som mantra
Vi, Cecilie og Jon, er et par i starten af trediverne, der bor i en billig treværelses lejlighed i boligforening i den nordvestlige del af Aarhus. Vi har begge en akademisk uddannelse og mødte hinanden i studietiden.
Vi syntes begge, det var en lortesituation at stå og finde på tilbehør til kødet, når blodsukkeret var alt for lavt om eftermiddagen.
Nøjsomhed er med årene blevet et mantra for vores daglige forbrug, idet vi i lang tid har skullet få tilværelsen til at hænge sammen på SU og nu dagpenge.
Læs også: Fokus på dit daglige forbrug sparer dig penge
Af samme grund har vi i mange år kørt med et fast beløb for vores månedlige indkøb af dagligvarer. I starten 2000 kr., som med tiden er vokset til 3000 kr.
Indkøb på lavt blodsukker
Madplanen kom på tale, efter vi havde stået tilpas mange gange i Fakta med en pakke hakket kød i hænderne og et tomt blik i øjnene.
Vi syntes begge, det var en lortesituation at stå og finde på tilbehør til kødet, når blodsukkeret var alt for lavt om eftermiddagen.
For ikke at tale om alle de ruller kiks, marsbarer og andre hurtige kalorier, vi kom til at hive ned i indkøbskurven for at lukke munden på maven, indtil aftensmaden stod på bordet.
Madplan på prøve
Vi bestemte os for at tage madplanen på prøve. Aftalen var, at vi altid kunne kaste den fra os, hvis det viste sig at være for besværligt. Vi gik derfor i gang med én gang om uge at finde på retter til alle ugens syv dage.
De første gange var det ikke så sjovt at skulle finde på syv retter på én gang. Og der er stadig dage, hvor vi kigger tomt på hinanden, fordi det er lidt svært at få fyldt ugen ud. I perioder har vi endda lagt madplanen på hylden.
Men fordelene viste sig hurtigt, og det er grunden til, at vi i næsten et helt år har kørt uafbrudt med madplan uge efter uge. Vi sparer både frustrationer, tid og penge.
Nye retter ud fra rester
Vi bygger madplanen op på baggrund af madvarer, vi i forvejen har i køkkenet, eller madvarer der er på tilbud i reklamerne fra supermarkederne. Det er meget nemmere at få lyst til at lave spinatlasagne, fordi vi har lasagneplader til overs i køkkenskuffen, eller fordi der er spinat på tilbud i Fakta.
Vi bruger også meget app'en 'Vi skal spise! Aftensmad', fordi man i den kan få forslag til retter ud fra gulerødder, fetaost eller kyllingefars, hvis det lige er det, vi har til overs i køkkenet. Vi har afprøvet og tilføjet mange nye retter til vores repertoire på den måde. Faktisk får vi mere varieret mad nu af samme grund.
En gang om ugen, når fiskevognen holder ved Rema i nabolaget, har vi fisk på planen. Det gør det nemt at planlægge den dag.
Sparer på madbudgettet
En vigtig fordel, som vi først for nylig har opdaget, er, at vi sparer en del penge ved at købe ind én gang om ugen på baggrund af planen. På den måde undgår vi de værste impulskøb.
Vi sparer faktisk i omegnen af 20% på vores madbudget på den måde. Det er 600 kr. om måneden. Eller 7200 kr. om året. Penge vi i øjeblikket bruger til at prioritere økologiske madvarer, en tur på restaurant eller luksus-chokolade fredag aften.
Og så gemmer vi altid de gamle madplaner. For det er rart at kunne ty til en allerede færdig plan de uger, man er lidt ideforladt eller har travlt.
Vær lidt 'loose' med madplanen
Vi kan kun anbefale, at andre kaster sig ud i at lave madplaner. Men hvis man gør, så er det en god ide at være loose omkring det og ikke lade sig slå ud, hvis man ikke følger planen til punkt og prikke.
Vores madplan holder sjældent sidst på ugen. Der er altid ændringer, som gør, at vi hopper over pariserbøffen eller spiser den en anden dag i stedet.
Læs også: Gode spareråd hvis du ikke er verdensmester i madplaner
Nogle dage er man træt og gider ikke bikse rundt i køkkenet. Derfor har vi vænnet os til andre dage at lave store portioner og fryse ned.
Der er intet så godt som at hive spinatlasagne op af fryseren, hvis man har haft en lang dag eller kommer hjem med hovedpine. Og så flytter vi bare det, vi havde planlagt, til en anden dag.
Ser frem til ugens menu
Vi har efterhånden vænnet os så meget til madplanerne, at Jon på et tidspunkt, hvor planerne var trådt i baggrunden, foreslog, om ikke vi skulle genoptage succesen.
Selvom spontaniteten er veget til fordel for planlægning, så vil vi begge helst bevare den gode rytme med madplanerne. For den manglende spontanitet bliver opvejet af, at vi ikke længere oplever de frustrationer, vi tidligere havde, når vi handlede.
Kreativiteten er flyttet til én gang om ugen, og så kan vi resten af ugen gå og glæde os til de retter, vi skal have at spise.
Vores madplan i stikord
Sådan gør vi
- Vi laver en madplan en gang om ugen
- Vi køber ind efter madplanen en gang om ugen
- Vi laver madplan med udgangspunkt i madvarer, vi i forvejen har i køkkenet, app'en 'Vi skal spise! Aftensmad' og tilbudsaviser
- En gang om ugen får vi fisk. Den dag er nemt planlagt
- Vi gemmer tidligere madplaner, så vi kan genbruge dem på senere tidspunkter
- Vi laver af og til store portioner, som kan fryses ned til andre dage
Det sparer vi
- 20% på indkøb. Det er 600 kr. om måneden og 7200 kr. om året
- 20 minutter i supermarkedet hver dag er barberet ned til 1/2 time én gang om ugen
- Vi bruger ikke tid på at finde på mad hver dag. Det tager kun 15 minutter én gang om ugen
- Vi mindsker madspil ved at få brugt de madvarer, vi allerede har i køkkenet
Sådan undgår vi fristelser
- Vi kommer mindre i supermarkeder og gør derfor færre impulskøb
- Vi holder os til indkøbslisten
- Vi går efter varer, der er på tilbud
- Vi er kreative med de madvarer, vi i forvejen har i køkkenet
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧