Pengevaner

Til middag hos den tilfredse

Cecilie Asaa 01-02-2016

Hvilken type er du, når det kommer til at bruge penge? Kan du godt lide at have en stak tusindelapper gemt under madrassen til dårlige tider? Eller har du tømt dit dankort, inden du når til den femte i måneden?

Uanset hvilken type du er, er der god læring i at forstå dine egne vaner og handlemønstre. Du opfører dig på en bestemt måde, både fordi du er den, du er, men også ud fra hvad du har lært hjemmefra eller ved at se på andre.

Ved at forstå, hvorfor penge ikke rager dig det store, eller du ikke kan holde nallerne fra en god handel, kan du blive bedre til at ændre de vaner og mønstre, du ikke bryder dig om.

Dette indlæg handler om den tilfredse. Læs også om de fire andre typer:

Nu til den tilfredse...

Penge betyder ikke det store for dig. Altså, du går på arbejde, og hver måned går der et beløb ind på din konto, som gør at du får mad i munden, tøj på kroppen, har et sted at bo og kan forsørge din familie.

Men det er også det vigtigste. Penge er til for at få tilværelsen til at løbe rundt så stabilt som muligt. Alt andet er ligegyldigt.

Du forstår ikke, hvorfor folk stresser sådan over penge. Hvorfor arbejde mere end 50 timer om ugen for at tjene til en stor villa på Strandvejen, når man kan leve lige så godt med et job på 25 timer og bo i et dejligt rækkehus? Samvær med andre, din familie og gode oplevelser, er det, der skaber værdi for dig.

Det emne skal nok komme på bordet i aften, hvor du har inviteret to vennepar på middag. I har helt forskellige værdier, når det kommer til økonomi.

Du synes det er noget fis, når det ene par praler med at have købt et monstrum af en Weber-grill, mens det andet pars evindelige spinken og sparen ligeledes kan få dig til at rulle med øjnene.

Du har købt og lavet mad til i aften, efter hvad du lige havde lyst og overskud til. Det kan godt være, det havde været billigere med en steg i ovnen end de mørbradbøffer, du har købt. Det rører dig nu ikke. Du vil bare gerne hygge dig med dine venner.

En hyggelig aften skal I nok få. Det sørger du for. Med musik, stearinlys, god vin og mad, og måske et slag Bezzerwizzer i løbet af aftenen.

Pengesnakken kommer I nok ikke udenom, men når den er overstået, og I sidder og hygger, så er der i bund og grund ikke den store forskel på jer. I er bare glade mennesker i hinandens afslappende selskab.

Læs også: Vores madplan fjerner lortesituationer i supermarkedet

Lær dig selv at kende som økonomisk type

Dette indlæg er en del af en serie, hvor Spiir beskriver fem økonomiske personlighedstyper baseret på Bethany and Scott Palmers teori fra bogen "The 5 Money Personalities: Speaking the Same Love and Money Language”.

Som så mange andre beskrivelser af typer, er de fem typer grove kategorier. Lås dig ikke fast på én af dem. Du handler sikkert på én måde i visse situationer og på en anden i andre.

Men måske indlæggene kan gøre dig bedre til at spotte dine økonomiske handlemønstre og ændre på det, du finder uhensigtsmæssigt.

Benyt dig også af en bruger i Spiir til at gennemskue dine økonomiske vaner og lave om på dem. Spiir giver dig blik for dine penge.

Læs også:


Kilder:

Daily Finances beskrivelse af Bethany and Scott Palmers fem penge personaliteter fra "The 5 Money Personalities: Speaking the Same Love and Money Language”

Bielard, Biehl og Kaisers fem-vejs model

Jysk Analyses forbrugertyper

Berlingske: Ud med forbrugertyper, ind med forbrugermissioner

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.