Studieliv

To studerende, to forskellige tilværelser

Mette Werlauff 07-01-2020 - Læsetid: 5 min

Øl i fredagsbaren, forsikringer, studiebøger og studiebolig 💸

Som udeboende studerende har man mange udgifter. Og selvom langt de fleste udeboende studerende takker ja til SU, er det ikke ensbetydende med, at alle studerende finansierer studielivet på samme måde.

I dette indlæg har vi mødt to studerende, som har vidt forskellige måder at gribe økonomien an på som studerende.

Læs med her og bliv klogere 👇

23-årige Nathalie: Mine forældre hjælper mig økonomisk, så jeg kan fokusere på mit studie

“Jeg synes ikke, det er pinligt, at jeg modtager økonomisk hjælp fra mine forældre, men jeg oplever ofte, at det bliver set skævt på, og derfor er det heller ikke, det første jeg fortæller, når jeg møder nye mennesker.”

Nathalie er 23 år gammel og studerer HA-Jur på Aarhus Universitet. Hun modtager SU og har intet fritidsjob ved siden af sit studie. Nathalie bor sammen med kæresten Michael i en 2-værelseslejlighed, som hendes forældre købte til hende, da hun som 20-årig flyttede hjemmefra. Ligesom mange andre unge, havde parret svært ved at finde en lejebolig, som de havde råd til, og efter et par måneders søgen, trådte Nathalies forældre til og købte en lejlighed til hende.

“Jeg ved godt, at en forældrekøbt lejlighed i nogens øjne kan lyde super-forkælet og snobbet. Men mine forældre foreslog det selv og så det som en god investering for dem. Mange får måske lyst til at spørge mig, om jeg ikke bare kunne bo længere ude for byen på et værelse ligesom mange andre unge studerende, og det kunne jeg nok også godt, men for mig er det at have en tryg base også utrolig vigtigt.”

Det er ikke kun boligposten, som Nathalies forældre hjælper til med, det er også udgifter til forsikring, telefonregningen og studiebøgerne, som de hjælper med. For Nathalies forældre er det nemlig vigtigt, at hun koncentrerer sig om sit studie og ligger alt sin energi der i stedet for at bruge tid og energi på et studiejob.

“Jeg bruger i forvejen rigtig mange timer dagligt på at læse og gå til undervisning, og derfor har jeg svært ved at se, hvordan jeg skal klemme 15-20 timer ind hver uge til et studiejob.”

Selvom Nathalie modtager økonomisk hjælp for hendes forældre, er hun godt klar over at det ikke er noget, som skal fortsætte for evigt:

“Selvfølgelig skal jeg være helt økonomisk uafhængig af mine forældre på et tidspunkt, men lige nu, hvor jeg er studerende og i den privilegerede situation, at mine forældre kan hjælpe mig, så vil jeg til enhver en tid takke ja til den hjælp, jeg kan få – også selvom nogle mener jeg er et curlingbarn.”

24-årige Maria: Jeg er stolt af, at jeg klarer mig selv

“Mine forældre har aldrig rigtig hjulpet mig økonomisk. De gav mig en børneopsparing, da jeg blev 18 år. Den brugte jeg på et kørekort og til et indskud til en lejlighed. Siden har jeg klaret jeg mig selv.”

Maria er 24 år gammel og studerer Uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet. Hun modtager SU og har fritidsjob i en ungdomsklub ved siden af sit studie. Hun bor på et kollegie sammen med 9 andre unge studerende.

Det har altid været vigtigt for Maria at vise sine forældre, at hun er voksen, og at hun godt kan klare sig selv, efter hun var flyttet hjemmefra. Maria har derfor aldrig lånt penge af sine forældre eller fået dem til at betale nogle af sine udgifter. Hun er dog sikker på, at hendes forældre vil træde til og tilbyde hende økonomisk hjælp, hvis lokummet en dag virkelig skulle brænde. Det er ikke en ting, som de har talt om.

“Økonomisk hjælp til eksempelvis forsikringer eller forældrekøb er aldrig noget, vi har talt om. Jeg tror, at mine forældre ser det som en selvfølge, at jeg skal klare mig selv, efter jeg er flyttet hjemmefra. Derfor bor og lever jeg også som mange andre studerende, hvor pengene er små. Jeg bor eksempelvis på et kollegie, lægger madplan og bruger ikke så mange penge på mig selv. Det er jeg fint tilfreds med.”

Maria har siden hun var 13 år haft fritidsjob. Derfor var det også en naturlig ting at skaffe sig et arbejde, da hun flyttede hjemmefra:

“Jeg kan da godt nogle gange tænke, at det hele ville være nemmere, hvis jeg ikke behøvede at have et studiejob, men det gør mig også glad at arbejde, og det er skønt med et break fra studiebøgerne.”

Nysgerrig efter mere?

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.