Pengevaner

Madplan: Go eller no go?

Mette Werlauff 19-06-2019 - Læsetid: 3 min

Du har måske hørt den før, for det er typisk et af de første tricks i ‘Spar Penge’’-håndbogen: Læg en madplan, og du vil spare penge. Vi har også skrevet om de famøse madplaner af den simple grund: De virker!

Måske laver du selv glædeligt madplaner hver søndag, eller også er du lidt luren ved tanken om den manglende impulsivitet, der er ved at lægge madplaner?

Vores egen madplansundersøgelse viste, at 45% af jer glædeligt laver madplaner hver uge, mens 55% af jer ikke gør.

Læs med her, hvor vi interviewer to Spiir-brugeres holdninger og erfaringer med madplaner👇

27-årige Nicoline: “Jeg er for ustruktureret til at lave madplaner”

nem madplan

Nicoline er 26 år og arbejder som kommunikationsmedarbejder. Hun bor i Aarhus sammen med sin kæreste Søren og deres roomie Mads. Nicoline spiser ikke fast aftensmad med sin kæreste eller roomie og spiser ikke ud fra en madplan.

I en hverdag med overarbejde, forpligtelser, kæreste og veninder er det svært at planlægge aftensmad til flere dage ad gangen:

‘’Jeg kan faktisk godt lide idéen om madplaner, men jeg synes ikke, det hænger sammen i min hverdag. Jeg har nemlig ingen faste rutiner. Nogle dage arbejder jeg over og kommer sent hjem, andre dage har jeg madaftaler med mine veninder. Jeg har også dage, hvor jeg spiser sammen med min kæreste, og dage hvor jeg spiser alene. Jeg er nok i virkeligheden for ustruktureret til at lave madplaner’’.

Nicoline har et forbrugsmål på 400 kroner om ugen på dagligvarer i sin Spiir app. Men det sker ofte, at hun bruger omkring 100 kroner mere om ugen på dagligvarer. Hun handler typisk ind til ugens morgenmad og frokost hver søndag. Aftensmaden bliver oftest købt på vej hjem fra arbejde.

Nicoline har et ønske om at bruge færre penge på mad, men hendes tanker om madspild gør, at hun ikke laver madplaner:

“Mit hjerte bløder, når jeg skal smide mad ud. Derfor ville jeg hade, hvis jeg havde handlet ind til syv dages aftensmad, som jeg ikke vil få spist og blev nødt til at smide ud, fordi jeg havde fået andre planer”.

28-årige Jesper: “Madplaner har foræret mig en månedlig besparelse på 800 kroner”

maplaner for unge

Jesper er 28 år, uddannet møbeldesigner og er lige nu på dagpenge. Han bor i Aarhus sammen med sin kæreste Line. Før Jesper og Line flyttede sammen, havde han ikke erfaring med at lægge madplaner.

I dag har Jesper spist efter en madplan i et halvt år, og det er blevet en del af hans hverdagsrutine, at han hver søndag sætter sig sammen med Line og gennemgår fryser, køkkenskabe og køleskab og lægger en plan for ugens måltider og indkøb:

‘’Det er ret kedeligt og voksent at lave madplaner, men det sparer os for utrolig meget tid og energi at handle ind hver dag og altid finde på dagens menu, når man står træt i supermarkedet om eftermiddagen. Nu skal vi kun forholde os til indkøb én gang om ugen. Det er virkelig dejligt!’’

Før Jesper lavede madplaner, var hans mad- og indkøbsvaner styret af spontanitet og lyster, og han brugte væsentligt flere penge på mad, end han og Line gør nu. I sin Spiir app kan Jesper se, at han før brugte 2.300 kroner om måneden på mad. Nu lægger Jesper og Line hver 1.500 kroner over på en fælles madkonto, så de i alt har 3.000 kroner til mad hver måned. Altså har han fået en besparelse på 800 kroner, efter han er startet med at lave madplaner:

‘’Før i tiden gik jeg altid rundt mellem kølediskene i supermarkedet og håbede, at jeg fik en idé til aftensmaden. Men det endte tit med, at jeg fik købt nogle ingredienser, som jeg alligevel havde bagerst i køleskabet. Så jeg følte mig tit lidt dum, når jeg kom hjem med en helt ny spidskål og en pakke ris og kunne se, at jeg allerede havde det derhjemme. Nu har jeg meget mindre madspild, fordi jeg altid har styr på, hvad vi allerede har og ikke har’’.

Jesper og Line lægger madplan for alle ugens hverdage, og dermed har de lørdag og søndag fri til spontane tømmermændsvisit hos den lokale pizzamand og andre måltider, som ikke er helt så fornuftige og planlagte.

I den kommende uge består Jesper og Lines madplan af både spaghetti bolo, mexicanske pandekager, wok med kylling, friske vietnamesiske forårsruller og burgere.

Har du det ligesom Nicoline, som er for ustruktureret til at lave madplaner, eller kan du spejle dig i Jesper, hvor madplaner giver mere overskud? 🤗

Craver du mere info om madplaner? We got ya back 😎

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”