Pengevaner

Sejler økonomien efter ferien? 4 tricks til at komme ‘back on track’

Karen Johanne Iversen 07-08-2018

Flybilletter, feriebolig, is til ungerne, rosé til de voksne, snacks til siestaen, god mad, solcreme og den obligatoriske souvenir. På ferien står de økonomiske fristelser i kø, og du skal ikke blive forskrækket, hvis du kommer hjem og har brugt flere penge end planlagt.

Snart vender dagligdagen med arbejde, regninger og madpakker tilbage. Kontoen trænger til et kærligt eftersyn, men det er desværre lettere sagt end gjort.

Heldigvis behøver du ikke leve af vand og brød de næste par måneder. Det kræver bare omstrukturering af pengesagerne og bevidsthed om, hvor de ryger hen.

Læs med her og få vores fire bedste råd til at få økonomien tilbage på hverdagssporet👇

1. ’Face’ transaktionerne

ferie økonomi hverdag

Når bilen er parkeret i indkørslen, kufferten er tømt og køleskabet atter fyldt, kan det være fristende at glemme alt om netbanken. “Ude af syn, ude af sind” er trods alt den letteste måde at undgå konfrontationen med tallene.

Ikke desto mindre er det vigtigt at tage tyren ved hornene og ‘face’ alle tallene på kontoen.

Log på netbanken og gå posterne igennem. Er alle beløb, du brugte på ferien, blevet trukket, eller er der et par poster, der er forsinkede?

Når du ved, hvordan det står til med pengebeholdningen, har du basis for få en tip-top hverdagsøkonomi efter ferien.

2. Opdag pengeslugerne

ferie økonomi hverdag

Når hverdagen atter starter, er det en rigtig god idé at finde ud af, hvad du bruger dine penge på. Mange af de beløb, du bruger i hverdagen, glemmer du sikkert igen, og netbanken giver sjældent det bedste overblik over, hvor mange penge du har brugt på hverken shopping, cafébesøg, husleje og daglivarer.

Hop ind i Spiir-appen og kobl dine bankkonti til. Nu vil du kunne se et detaljeret og brugervenligt forbrugsoverblik over, hvor alle dine penge ryger hen. Hver gang du bruger de kort, som dine konti er tilknyttet, bliver dit forbrug opdateret i appen helt automatisk. Smart, ik?

Måske finder du ud af, at du bruger dobbelt så mange penge på dagligvarer, end du har budgetteret med? Eller måske opdager du, at du på et år har betalt over 3000 kroner for et fitnessmedlemskab, du ikke engang bruger?

Når overblikket er på plads, kan du begynde at kigge på dine pengeprioriteter. Men hvordan? Læs videre👇

3. Foretag et økonomisk servicetjek

ferie økonomi hverdag

Vil du gerne gøre noget ved det dér fitnessmedlemskab, du ikke bruger? Hvis du afmelder abonnementet kan du opnå en stor, årlig pengebesparelse.

Det samme gælder for alle dine andre faste udgifter. Her er lidt forskellige steder, du kan sætte ind:

  • Kan du få forhandlet en lavere rente hjem på dine banklån, eller kan du afdrage dem i en anden rækkefølge?

  • Er dine forsikringer de billigste, og matcher de dine behov?

  • Betaler du stadig 150 kroner for dit mobilabonnement, selvom du nu kan få den samme indholdspakke til bare 99?

  • Har du mulighed for at få boligstøtte, men har du ikke lige fået det søgt?

  • Bruger du alle de streamingtjenester, du betaler for, eller kan du nedgradere dem til en mindre pakke?

  • Betaler du for et kreditkort, der bare ligger og samler støv i skuffen?

Ved at give dine faste udgifter et serviceeftersyn, finder du højest sandsynligt et par besparelser, der forærer dig mere luft i din økonomi. Ja tak!

4. Ny racercykel eller shoppetur? Få råd til det, du ønsker dig

ferie økonomi hverdag

Det var de faste udgifter. Men de virkelige pengeslugere er faktisk dem, der ikke er sat i system, og som varierer fra måned til måned: de variable udgifter.

Her får du 10 gyldne veje til at skære de overflødige udgifter væk og kun bruge pengene dér, hvor du finder mest værdi i at bruge dem. Så frigiver du luft i budgettet og får råd til dine ønsker:

  1. Flere penge mellem hænderne? Skær ned på impulskøb
    Styr uden om spotvarer, tyggegummi ved kassen og andre ting i supermarkedet, der ikke står på indkøbssedlen. Vupti: så er der allerede frigivet moneter i budgettet.

  2. Gå efter varer med lav kilopris
    På Nemlig.com får du eksempelvis laksefilet til 212,38 kroner kiloet og kyllingebrystfilet til 61,88 kroner kiloet. Der skal naturligvis være plads til den lyserøde fisk, men det kan være en idé overvejende at lave retter, hvor du kommer længst for madbudgettet.

  3. List dine shoppingønsker
    Del dine ønsker op i ‘nice’, ‘need’ eller ‘want’-køb. Så bliver du bevidst om, hvordan du gerne vil prioritere dine penge.

  4. Halv pris på Fast food
    Skift bestillingerne på Just Eat ud med hjemmelavede søndagstreats og få snasket fastfood til under halv pris.

  5. Samkørselsordning? Ja tak
    Kører din kollega samme vej til og fra arbejde, som dig? Lav en samkørselsordning og spar både penge på bilreparationer, brændstof og CO2. Tre fluer med ét smæk!

  6. Find rabatterne
    Er du studerende? Pensionist? Har din fagforening og a-kasse nogle medlemsfordele? Har din arbejdsplads nogle rabataftaler? Udnyt dem.

  7. Mere skatterabat
    Har du haft håndværker i hjemmet? Donerer du penge til velgørenhed? Er du medlem af en a-kasse og/eller fagforening? Husk at udfylde felterne med fradrag på forskudsopgørelsen. Så får du flere penge mellem hænderne hver eneste måned.

  8. Halv pris på restaurantbesøg
    Forkæl dig selv med et billigt restaurantbesøg gennem disse fem sparetips.

  9. Prisprutteri - wherever, whenever
    Kast dig ud i en omgang prisprutteri - hvis du tør 😉 Der er store besparelser at hente på shoppeturene.

  10. Skift kantinen ud med madpakken
    … og nej, den behøver ikke bestå af en tør rubber med leverståhej.

Er du tryg ved at vende tilbage til dagligdagen? Vi håber, at du med disse fire tricks finder frem til, hvordan du gerne vil prioritere dine penge. Så skal det økonomiske overskud efter ferien nok komme helt af sig selv. 💰🤗

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.