Pengevaner

4-trins-guide: Sådan slipper du for overtræk sidst på måneden

Karen Johanne Iversen 18-06-2018

Det er sidst på måneden, og din økonomi befinder sig på tynd is. Endnu engang er pengene på forunderlig vis sluppet op, længe inden lønningsposen atter fyldes, og du må nu enten sige nej til restaurantbesøg og nye sneakers, tage kassekreditten i brug eller håbe på, at banken ikke kommer efter dig for endnu et overtræk.

Men bare rolig. Du er langt fra den eneste.

Pengene sidder nemlig løsere på de fleste, når der lige er tikket løn ind på kontoen. Vil du blive bedre til at have et mere ligeligt fordelt forbrug over hele måneden, så du aldrig mere skal mangle, nøjes eller blive mødt af rødgløde tal på kontoen?

Her giver vi dig en guide til at få pengene til at række til hele måneden 👛💰

Trin 1: Opret ugentlige forbrugsmål

spiir forbrugsmål

Du har lige fået løn. Juhuuuu 🤑

Men inden du fyrer alle pengene af på bøffer og biografbesøg, skal du finde ud af, hvor mange penge du hver uge kan bruge.

Her er det oplagt at nævne det klassiske kuvert-trick: gå ned i hæveautomaten og hæv hele din løn. Del den op i fire kuverter - en til hver uge - og vær dermed sikker på, at du ikke bruger flere penge, end du har.

Meeeen… nu lever vi jo i 2018, hvor de fleste pengestrømme er digitale, og når der findes et endnu lettere alternativ til kuvert-tricket, anbefaler vi dig selvfølgelig det:

Find din smartphone frem og hop ind i Spiir appen. Her kan du sætte ugentlige forbrugsmål på alt det, du i dagligdagen bruger penge på: dagligvarer, shopping, restaurantbesøg, fastfood, frisør, elektronik, møbler og meget, meget mere.

Hver gang du bruger dit betalingskort i en af kategorierne, registrerer appen helt automatisk hvor mange penge, du i alt har brugt. Og måske endnu vigtigere: hvor mange penge du har tilbage til resten af ugen. Så kan du hele tiden følge med i dit forbrug.

Trin 2: ‘Sneak peek’ på månedens udgifter

planlægning

Forarbejdet er gjort, og du har nu de bedste forudsætninger for at undgå at skulle leve af havregrød resten af måneden. Men vil du sikre, at uforudsete begivenheder og dertilhørende udgifter ikke trækker tæppet væk under dig og dine netop satte forbrugsmål?

Tag kalenderen frem og skab overblik over, hvad du skal bruge penge på resten af måneden:

Det kan også være, din garderobe trænger til at blive genopfrisket, eller at dine sneakers synger på sidste vers? Det skal der også sættes penge af til.

Justér dine forbrugsmål, hvis du i tredje uge af måneden har en masse udgifter, mens du i starten af måneden ikke har noget planlagt.

Trin 3: Giv dine økonomiske overvejelser et serviceeftersyn

eftersyn økonomi

Selvom forbrugsmålet på ‘café og restaurantbesøg’ kun tillader dig at spendere 200 kroner hver uge, og du allerede har brugt 60 kroner på café latte med din mor i søndags, overvejer du og din kæreste at tage ud at spise. Du ved godt, at det vil overskride forbrugsmålet, så hvad stiller du op?

Trin 3 hjælper dig med at give dine økonomiske overvejelser et serviceeftersyn og spørge dig selv om følgende:

Ved at stoppe op og overveje dit køb, bliver du bevidst om dine behov og lærer at finde ud af, hvad du finder mest værdi i at bruge penge på.

Trin 4: Brug sparekneb til at overholde dine forbrugsmål

spare penge mønter Synes du, det er tricky at overholde dine forbrugsmål? Hvis du mener, at ‘penge sparet er penge tjent’, kan du med fordel gøre brug af alverdens sparekneb til at overholde dine forbrugsmål:

Selvom du har besluttet dig for kun at bruge 200 kroner hver uge på café og restaurantbesøg, kan du komme rigtig langt for de 200 kroner, hvis du altså spenderer dem rigtigt. Her får du opskriften på et billigt restaurantbesøg, som giver dig allermest værdi for pengene.

Få tømt ud i fryseren, indløs pant og planlæg dine ture i supermarkedet for at få pengene på ‘dagligvare’-forbrugsmålet til at række længere.

Sælg ud af dine gamle klude på DBA og Tradono for at frigøre penge til shopping på ‘tøj, sko og accessories’-forbrugsmålet.

Det behøver ikke være spor svært at få knækket koden til overskud sidst på måneden. Med overblik og simpel planlægning kommer du rigtig langt. God fornøjelse 👨‍💻 🤩

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.