Sparetips

Guide: Sådan sparer du ‘big bucks’ på prisprutteri

Karen Johanne Iversen 30-07-2018

Din computer har efter fem års levetid valgt at kapitulere. Det er sidst på måneden, og din opsparing kan kun finansiere det, der ligner halvdelen af en ny.

Men hey! ☝️Hvem siger, at tallet på prisskiltet er det, du skal betale for varen? At prutte om prisen er typisk noget, du forbinder med loppemarkeder og din jyske onkel, der lever efter mottoet ‘alt er til forhandling’.

Det kan være grænseoverskridende at kaste sig ud i en omgang prisprutteri. Men med den helt rigtige taktik, kan du vække din indre krejler til livs og spare massevis af penge på shoppeturen.

Læs med her og få vores allerbedste tips til, hvordan du får succes med prisprutteri 🤑

Først og fremmest… hvad kan du prutte ned i pris?

prisprutteri Vi kan hurtigt blive enige om, at alt på et loppemarked er til forhandling. Men hvad med sweateren fra Magasin, du har forelsket dig i? Eller den lækre KitchenAid, der i sidste uge var på tilbud i Elgiganten?

Som hovedregel kan du prutte om alt… hvis du tør 😉 Der er nemlig ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når du kaster dig ud i en omgang prisprutteri. Alle kneb gælder!

Men vil du have stensikker succes med prisprutteriet, nytter det ikke noget at gå ned i H&M og prutte prisen ned på en basic t-shirt, der koster en halvtredser i udsalgspris.

Har du mod på at prutte priserne ned i helt almindelige forretninger med faste priser, er der dog flere forskellige taktikker, du kan tage i brug:

 1. Gå efter varer, der forhandles til forskellige priser og fra forskellige forhandlere. Så kan du altid nævne, at du har set varen billigere et andet sted.

 2. Gå efter de små, lokale forretninger, hvor du næsten med sikkerhed kan få en handel i hus efter en god snak med ejeren.

 3. Gå efter ‘overvejelseskøbe’: Møbler, elektronik, biler og andre dyre køb, hvor beslutningsprocessen er længere, end når du skal ind efter to liter mælk i Netto på vej hjem fra arbejde. Sælgeren er sulten og ved, at han kan hive en god fortjeneste hjem, hvis han får en handel i hus.

Tjek konkurrenternes priser

Kan du få en KitchenAid billigere på Wupti.com end i Elgiganten, og kan du få en Weber gasgrill billigere på frishop.dk end i Davidsen?

Inden du drager afsted på krejlerjagt, er det en god idé at sammenligne priser på den vare, du gerne vil have fingrene i. Det kan du blandt andet gøre på Pricerunner.dk.

Sæt dig også gerne ind i, hvad varen har af specifikationer. Måske kan du opgradere varen til en bedre model, men til samme pris?

Nu har du de bedste forudsætninger for at forhandle om både pris og kvalitet 👌

Hvad er din smertegrænse?

Når du har tjekket prisniveauet på den vare, du vil prutte ned i pris, skal du beslutte dig for, hvor meget du er villig til at betale for varen.

Selvom du har ambitioner om at slå halvdelen af prisen, og du kan mærke, at sælger aldrig går med på den ‘deal’, skal du beslutte dig for, hvor mange pengesedler du som maksimum vil smide.

Derfor: start med at byde et meget lavere beløb end dér, du gerne vil ende. Sælger vil nemlig altid forsøge at trække i den modsatte retning, så I skal prøve at lande et sted i midten.

Hvis du kun køber varen i tilfælde af, at halvdelen af prisen bliver slået af, skal du holde fast. Din vedholdenhed kan nemlig gøre god gavn i forhandlingen, hvis sælger kan mærke, at du ikke giver op så let 💪

Skjul din begejstring for varen - ikke for butikken

Når du kommer ned i forretningen, skal du tage dit bedste ‘game face’ på. Skjul din begejstring for varen, så sælger ikke får færten af, at du køber varen til enhver pris.

Til gengæld er det en god idé at være ydmyg, høflig og venlig over for butikkens personale. Ros butikken og skab en god relation til medarbejderne - så er du allerede godt på vej til at gøre en god handel.

Find medarbejderen, der er klar til en prisfight

Bliver du betjent af butikseleven? Så får du højest sandsynligt ikke succes med prutteriet. Det er nemlig ikke alle medarbejdere, der kan gå ind i en prisforhandling.

Tag i stedet fat i en mellemleder eller chefen, og fortæl at du har kig på en bestemt vare. Begynd herefter at spore dig ind på, om du har chance for at få forhandlet prisen ned. Kan du mærke, at der er en åbning, er det om at tage krejlerhatten på og komme i gang 🤠

Få lidt ekstra med i handlen

Er prisen urokkelig, og vil chefen ikke høre tale om dine (ifølge ham) skambud? Øv. Men prisprutteriet er ikke slut her.

Hvis du i forvejen lægger en god sjat penge i forretningen, er der nemlig stor chance for, at du kan få en ekstra gave med hjem. Eksempelvis kan du prøve at få lokket to sofapuder med til sofaen, et par vinterdæk med i bilhandlen eller et mobilcover med til din nye telefon.

Hæng på, for nu får du 10 sætninger, du som prisprutter kan få stor gavn af, når du skal forhandle 🗣️

10 nyttige sætninger til prisprutteren

 1. “Hvis jeg nu hapser en mere, kan vi så lave en god pris?”

 2. “Kontoen har det lidt stramt, og mit budget er på 500 kroner. Kan vi lande dér?”

 3. “Jeg kan se, at den er 500 kroner billigere hos Elgiganten. Kan du lave samme pris eller smide et eller andet oveni? Så napper jeg den med i dag. Jeg er jo glad for at handle hos jer.”

 4. “Skal vi sige 3 for 2? Så har du en handel.”

 5. “Hvornår kommer den her på tilbud? Jeg kan godt vente.” (Men det kan ekspedienten ikke).

 6. “Hvad er dagens gode pris til en fattig studerende som mig?”

 7. “Nu køber jeg jo de her sko til fuld pris. Jeg skal vel også ha’ noget polering med oveni. Det bliver lidt dyrere end forventet. Kan vi lave et lille mix? Så ses vi også næste gang, der skal nyt fodtøj til.”

 8. “Åha’ jeg ved ikke lige. Det kræver liidt mere overvejelse end som så. Gi’ mig lige fem. Får fem minutter og ekspedienten vender tilbage … “Kan du lave prisen lidt skarpere? Det er jo ved at være sidst på måneden.”

 9. “Jeg har jo egentlig kun brug for én. Men kan vi lave en god pris på to? - Så er du en kammersjuk.”

 10. “Jeg har faktisk lovet mig selv ikke at bruge flere penge denne måned. Men jeg kunne godt gøre en enkelt undtagelse, hvis vi kan presse den her ned i 450 kroner.”

Hva’ så? Er du klar til en omgang prisprutteri? Husk: alle kneb gælder! God fornøjelse 🤑

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.