Budgetskema

5 skattefradrag der kan gøre dig lidt rigere

Cecilie Asaa 28-02-2017

Leder du efter lidt luft i budgettet, så der er plads til en ekstra tur i biffen eller en ny computer? Der er mange steder at spare lidt på de daglige udgifter, men et oplagt sted at finde de ekstra skejsere er ved at undersøge, hvad du kan få skattefradrag for.

Husker du at udfylde felterne med fradrag på forskudsopgørelsen, betaler du mindre i skat og får dermed flere penge mellem hænderne hver eneste måned.

Håndværkerfradag, kørslesfradrag og fradrag for gaver til velgørende foreninger. Du kan få fradrag for flere forskellige ting. Chancen for at der er et fradrag, der passer til dig, er stor. Spiir lister her fem fradrag, der kan give dig lidt flere penge at rutte med.

Hvad er et fradrag?

Et fradrag er helt simpelt en sjat penge, du ikke betaler skat af. Altså en slags skatterabat.

Lad os sige, at du donerer 5000 kroner om året til Læger Uden Grænser. Skat giver dig fradrag, når du giver penge til velgørende foreninger, og du kan få fradrag for helt op til 15.600 kroner (i 2017) på et år. De 5000 kroner, du lægger hos Læger Uden Grænser, bliver trukket fra din indkomst, så du betaler mindre i skat. Det vil sige, at du får nogle af de penge tilbage, du har lagt til lægehjælp til nødstedte, i form af lavere skat.

Reglerne for hvordan Skat regner et fradrag ud er forskellige. Nogle fradrag bliver automatisk ført ind på din forskudsopgørelse og årsopgørelse. Andre skal du selv huske på og holde øje med, så du får glæde af skatterabatten.

Læs også: Guide: Årsopgørelse for dummies

1 Befordringsfradrag (kørselsfradrag)

Ikon for befordringsfradrag

Kører du landevejen tynd for at komme på arbejde? Hvis din arbejdsplads ligger mere end 12 kilometer fra din bopæl, kan du få befordringsfradrag. Befordringsfradrag er en slags kørselspenge, som bliver modregnet i din skat.

Du skal selv give skattevæsenet besked om, hvor mange dage om året, du rejser til og fra arbejde. Skat er ligeglad med om du tager toget, cykler, kører i bil eller hopper på tungen. Det er kilometertallet, der tæller.

Satserne i 2017 er 1,93 kroner per kilometer og 0,97 kroner per kilometer ud over 120 kilometer om dagen.

2 Håndværkerfradrag (servicefradrag)

Ikon for håndværkerfradrag eller servicefradrag

Skal du have lavet nyt køkken, har du rengøringshjælp, får du ordnet haven, eller har du babysitter? Det kan være en dyr post i dine månedlige finanser.

I 2017 har du igen mulighed for at trække på håndværkerfradraget, når du bestiller serviceydelser i hjemmet. Du kan få fradrag for op til 6000 kroner per person. Det vil sige, at hvis I bor sammen som par, kan I trække op til 12.000 kroner fra i skatteregnskabet.

Fradraget gælder kun løn til håndværkerne, og det skal være en serviceydelse, der er godkendt af Skat. I kan finde en liste over godkendte ydelser på Skats hjemmeside.

3 Gaver til velgørende foreninger

Ikon for fradrag for gaver til velgørende foreninger

Vil du gerne give en skilling til de fattige børn i Afrika eller hjælpe til, når en Tsunami rammer i Asien? Også selvom der ikke er så meget luft i dine private finanser?

Læs også: Fradrag for godgørenhed

Så husk at benytte dig af det skattefradrag, du kan få, når du donerer til velgørende formål. Du kan få fradrag for helt op til 15.600 kroner i 2017. Hvis du giver dit cpr-nummer til de foreninger, du giver penge til, bliver dine donationer automatisk indberettet til Skat.

4 Kontingent til A-kasse og fagforening

Ikon for fradrag for kontingent til A-kasse og fagforening

Det kan godt være pebret at betale kontingent, når du er medlem af en A-kasse eller fagforening.

Fortvivl ikke. Du kan trække op til 6000 kroner om året fra i skat, når du betaler til en fagforening. For A-kasse kontingentet er der intet loft.

5 Rentefradrag - også ved private lån og SU-lån

Ikon for rentefradrag

Når du låner penge, det kan være i banken, ved et finansieringsselskab, et realkreditinstitut eller endda privat ved venner eller mor og far, kan du trække de renter, du betaler for lånet, fra i skat.

Har du et SU-lån, kan du også trække renterne fra, når du skal betale lånet tilbage efter endt studie. Mens du er er studerende, betaler du ikke af på hverken lånet eller renter. De renter, lånet genererer, imens du sidder med snuden begravet i bøger, bliver det første, du kommer til at betale tilbage til staten, når du er færdig med studiet. I nogle tilfælde betyder det, at du i starten ikke skal have penge op ad lommen, fordi du får mere i fradrag for renterne, end du skal betale tilbage på lånet.

Har du lyst til at finde ud af, om der skulle være andre fradrag, der passer til dine private finanser? På Skats hjemmeside kan du teste dig selv med ‘Fradragsvejlederen’.

Prøv også Spiirs app, hvis du har brug for et lækkert overblik over dit daglige forbrug af pengesedler, så du kan få plads til lidt flere røde bøffer og nye sneaks i hverdagen.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.