Studieliv

En studerendes fortælling: Sådan fandt jeg hullerne i mit SU-budget

Karen Johanne Iversen 24-07-2017

Jeg har ikke brug for østers og champagne. Ikke engang den polkaprikkede kjole fra Gannis nye kollektion til 1.299 kroner. Jeg er studerende, men jeg kæmper ikke for retten til at kalde mig fattig. For det er ikke synd for mig, at jeg hver måned kun ville have et rådighedsbeløb på 429 kroner, hvis jeg ikke havde et studiejob. Jeg har jo selv valgt at tage en uddannelse. Og jeg nægter at være del af en hyklergeneration.

Når det er sagt, er jeg faktisk pissetræt af at vende hver en øre. Og jeg må med sørgmodigt hjerte erkende, at min romantiske forestilling om, at jeg uden besvær ville have plus på kontoen hver måned, når jeg flyttede hjemmefra og startede på studiet, ikke holder stik. For det er simpelthen uladsiggørligt at flyve gennem studiet uden økonomiske kriser. Og dårlige hårdage, selvfølgelig.

Så hvad gør jeg, hvis jeg har brug for luft i mit stramme SU-budget, men når jeg samtidig ikke kan klemme flere arbejdstimer ind, uden at jeg forsømmer min uddannelse? Jeg må finde hullerne i min økonomi!

Scanner min økonomi for mulige besparelser

scanner økonomi huller budget computer apple

Jeg har i det følgende opstillet alle mine faste udgifter. Ud for hver post forsøger jeg at finde billigere alternativer, og til sidst vil det blive tydeligt hvor mange penge, jeg sparer, hvis jeg skifter de nuværende løsninger ud med billigere varianter.

Husleje (med fratrukket boligstøtte): 2.102 kroner per måned. Jeg finder næppe en billigere husleje i Aarhus C. Jeg bor i en 2-værelses kollegielejlighed med min kæreste, som betaler den anden halvdel af huslejen. I huslejen er vand og varme inkluderet.

Strøm: 150 kroner per måned. Her kan jeg gøre en stor indsats for at spare på strømregningen. Vi ejer to fjernsyn, en playstation, en stationær computer, en mikroovn, en elkedel og en god sjat andre elektroniske apparater, som sluger en masse strøm. NRGI har lavet en test med nyttige slanketips til din elregning. Jeg tog testen og fik et gevaldigt wake up call. Vi vil sagtens kunne spare et par hundrede kroner på næste elregning, hvis vi fremadrettet husker at slukke for kontakter og andre elektroniske dimsedutter.

TV-pakke: 89 kroner per måned. Det er prisen på grundpakken hos Bolignet Aarhus. Men vi ser faktisk så sjældent fjernsyn på TV’et, og vi har ikke de store kvaler med at undvære Campingmagasinet på DK4, så vi vælger at opsige vores TV-pakke. Til gengæld er både min kæreste og jeg glade for at se Go’ Morgen Danmark, som bliver sendt på TV 2. Derfor vælger vi i stedet at abonnere på TV 2 live kanalen på TV2 PLAY, så vi kan se kanalen på computeren. Den koster 39 kroner per måned.

Besparelse på TV: 50 kroner per måned

Spotify Premium: 99 kroner per måned. Jeg elsker at lytte til Tina Dickow og John Mayer. Især når de ikke bliver afbrudt af reklamer, der gør mig så rundtosset, som var jeg lige sprunget af en karrusel. En ven gør mig dog opmærksom på, at jeg som som studerende kan få Spotify Premium til 49 kroner. Solgt!

Besparelse på Spotify: 50 kroner per måned

Internet: 55 kroner per måned. Ganske solid internetforbindelse, leveret af Bolignet Aarhus. Jeg betaler desuden for internettet over huslejen, så jeg kan ikke vælge en anden internetudbyder. Sådan er kollegielivet.

Vaskeri: 80 kroner per måned. Jeg benytter mig af kollegiets vaskeri, hvor en vask koster ni kroner. Med mindre jeg skal til at vende vrangen ud på mit kluns, finder jeg det svært at spare penge på denne post.

Licens: 103,50 kroner per måned. Det bliver svært at benægte, at vi ikke har et licenspligtigt apparat i vores hjem. Da jeg bor sammen med min kæreste, deler vi medielicensen. Måske skulle man foreslå Statsradiofonien at lave forskellige licens-pakker, hvis man absolut ikke kan undvære DR1, men hvis man til gengæld gerne opgiver Ramasjang?

Mobilabonnement: 150 kroner per måned. Jeg har mit nuværende abonnement hos teleselskabet 3, hvor jeg får fri tale, fri sms og 10 gb data. Jeg finder en sammenligning af udbydere af mobilabonnementer i forhold til taletid, data og binding. Det bedste match til mig er et abonnement fra teleselskabet Oister til 89 kroner - uden binding og 0 kroner i oprettelse. For de 89 kroner får jeg 12 timers tale (hvad der svarer til fri tale i min verden), fri sms, og 12 gb data. Solgt!

Besparelse på mobilabonnement: 61 kroner per måned

Forsikring (indbo + ulykke): 218 kroner per måned. Jeg har ind til nu haft Trygs Young Living forsikring. I min research efter en billig forsikring falder jeg pladask for Lærerstandens Brandforsikring og deres studieforsikring. For 95 kroner per måned får jeg en indboforsikring (som jeg deler med min kæreste) inklusiv udvidet elektronikforsikring, ingen selvrisiko på cykeltyveri, brilleforsikring og rejseforsikring, samt en ulykkesforsikring. Forudsætningen for at blive medlem hos Lærerstandens Brandforsikring, er, at jeg er magisterstuderende, og da jeg læser en kandidat, hvor jeg bliver cand.mag., er jeg velkommen i klubben.

Besparelse på forsikring: 123 kroner per måned

Fitness: 259 kroner per måned. Hos Fitness World kan jeg for 259 kroner om måneden gå til fitness og holdtræning, og jeg kan desuden træne i alle Fitness Worlds centre rundt omkring i landet. Derudover ligger der et center fem minutters gang fra hvor jeg bor - og det er virkelig et plus, når man en kold og kedelig vintermorgen ved, at der ikke er nogen undskyldning for at komme afsted til træningen, selvom dynen er varm, og sneen vælter ned.

Jeg finder alligevel et alternativ, som jeg finder tiltrækkende. Hos Hi Five Fitness i Aarhus kan jeg for 0 kroner i oprettelse og 169 kroner per måned træne fitness, bike og holdtræning i tidsrummet 05-23. Centeret ligger også kun få minutters gang fra mit hjem. Solgt!

Besparelse på fitness: 90 kroner per måned

Transport: 0 kroner per måned. Jeg cykler til alt. Dog snupper jeg nogle gange en skilling fra opsparingen, hvis uheldet er ude og cyklen punkterer eller skal repareres.

Mad og husholdning: 1500 kroner per måned. Min kæreste og jeg indbetaler hver 1500 kroner til fælleskontoen. De 3000 kroner går til mad inklusiv shampoo, vatpinde, rengøringsmidler, stanniol und so weiter. Jeg har tidligere forsøgt at spare penge på madbudgettet, og jeg har siden eksperimentet skåret gevaldigt ned på impulsshopping og ‘fordi-jeg-fortjener-det’-småting. Min kæreste og jeg laver hver søndag en madplan, hvorefter vi tager ud og handler ind til hele den kommende uge. Hvis der sidst på måneden er penge tilovers, gemmer vi pengene til fælles fornøjelser. Derfor bliver der ikke skruet ned for denne post.

Skal der ikke også spares op på SU?

opsparing penge

Det kunne være så fedt, hvis jeg med ro i stemmen og yndefuldt overskud kunne sige: “Jo da, der bliver smidt et par tusinder ind på opsparingen hver måned”. Men det ville være løgn. Og man må ikke lyve.

Jeg vil gerne kunne spare penge op til fremtiden og til den dér lange rejse, hvor jeg i et par måneder efter endt uddannelse skal slænge mig på en bountystrand og glemme alt om bøger, eksaminer og arbejde. Selvom jeg højest sandsynligt har brug for at puste ud efter at have løbet stakåndet gennem uddannelsessystemet for at stå med en kandidatgrad som 25-årig, skal jeg takket være staten skynde mig ud på arbejdsmarkedet og tjene rigtige penge. Den slags penge, man bruger på andet end caffe latte. Og så skal der jo også lige købes hus og lejlighed for de penge, jeg ikke har.

Som studerende justerer jeg derfor mit forbrug efter min indkomst, og jeg bruger heller aldrig flere penge, end jeg har. Jeg har efterhånden lært, hvad ting koster. Til gengæld kan jeg ikke spare op hver evig eneste måned, bare for at have nogle penge stående, samtidig med at jeg ikke kan være i mig selv af ren medlidenhed over, at jeg har spist pasta med pesto de sidste tre aftener. Det hænger ikke sammen.

Jeg sparer op, hvis jeg kan, men hvis pengene vil gøre mere gavn i min dagligdag, bliver de altså brugt på rugbrød, studiebøger, mors fødselsdagsgave eller sågar en tur i biffen.

Jeg kan konkludere…

thumbs up konklusion økonomi

At jeg fandt en del huller i min økonomi, som har foræret mig en samlet månedlig besparelse på 374 kroner hver evig eneste måned. Det svarer til en årlig besparelse på i alt 4.488 kroner. Det er tankevækkende, at jeg bare ved at finde alternativer til mine nuværende udgifter, sparer så mange penge. Jeg skal hverken nøjes, mangle eller leve på en sten.

Under dette økonomiske servicetjek har Spiir været min bedste ven, da jeg gennem appen har fået skabt overblik over mine udgifter - både på ugentlig og månedlig basis.

374 kroner hver måned giver mig luft i budgettet og økonomisk overskud. Det er frihed, jeg fortjener!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.