Budgetskema, Pengevaner

Opdel økonomien: need, nice, want

Vivienne Bruun 07-01-2015

Kan du slet ikke finde ud af det med penge? Er det helt tilfældigt, hvor mange der tikker ind på kontoen den første, og endnu mere tilfældigt hvor de bliver brugt? Låner du 'en gang imellem' en tusse af mor og far til elregningen eller nyt tøj? Så vil dette blogindlæg hjælpe dig med at få det til at løbe rundt.

Kend dine regninger

Det første du skal gøre er at kende dine regninger - også kendt som 'faste udgifter'. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle regninger er årlige, nogle er halvårlige, nogle skal betales hvert kvartal (hver tredje måned), men de fleste er månedlige. Såsom mobilregning, TV, internet, fitness og så videre.

Ikke desto mindre skal du altså et år tilbage, for at være sikker på, at du har alle regninger med.
Der findes to måder at gøre det på; gå på netbank og find alle overførsler til husleje, forsikringer, lån, el, vand, varme, telefon, internet og så videre. Eller indlæs dine netbank poster i Spiir.dk og lad systemet finde dem for dig (Vi anbefaler det sidste). Det tager mindre end ti minutter og er 1000 gange nemmere at overskue.

Læs også: Skal jeg tage studielån?

De fleste af dine regninger vil i dette tilfælde være under kategorien 'need' eller 'overlevelse'. Det er betalinger til det, du ikke kan undvære, og som du skal bruge for at din hverdag hænger sammen. Der er stor forskel på, hvad folk mener, der hører under denne kategori. Du mener måske at internet er livsnødvendigt, mens din nabo ikke behøver det.
Hvorom alting er, skal du kende dine regninger, før du kan kaste et kritisk blik på dem, og rydde ud i ting og ydelser, du ikke har brug for.

Læs også: Hvad siger dit forbrug om dig?

Når du har styr på, hvilke regninger, du skal betale - og hvornår - skal der findes penge til andre nødvendige udgifter: som for eksempel mad. Det er svært at overleve uden mad, men det ér faktisk muligt at overleve uden chips, pizza og kage. Det er bare ikke særlig sjovt. Og på den måde kommer vi videre til de to andre kategorier 'want' og 'nice'. Det, som vi gerne vil have, såsom en hurtigt pizza en gang i mellem og fødseldagskage.

'Need, want & nice' er i bund og grund et redskab til dig, som har svært ved at prioritere dine udgifter, så du ikke kan få enderne til at mødes. Økonomi handler nemlig om bevidsthed og prioritering, hvad end du har en høj eller en lav indkomst.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.