Pengevaner

Rengøringskone, gourmetmiddag eller luksusshopping? Hvis jeg fik 2000 kroner, ville jeg…

Karen Johanne Iversen 02-07-2018

Lønningsdag: den ene dag, hvor din bankkonto summer af liv og grønne tal. Flash forward til et par dage efter, hvor pengene er ædt op af husleje, medielicens, kontingent til a-kassen og en kolossal elregning. Øv. Hvorfor føles det altid som om, dine penge kun går til kedelige ting, der skal få hverdagen til at løbe rundt?

Forestil dig, at jeg kommer og stikker dig 2000 kroner i hånden. ‘Cool cash’. Hvad gør du med dem? Det er dine penge, og det er dig, der bestemmer, om du bruger dem til at afvikle på studiegælden, sætter dem ind på opsparingen, eller om du vil invitere dig selv på shoppetur.

Jeg har spurgt 12 danskere, hvad de ville gøre, hvis de fik 2000 kroner. Bruger de dem på luksus, fråds og til at få et materielt boost, eller tager de fornuftsbrillerne på og planter pengene trygt og sikkert på opsparingen? 💰

Anna, 27 år

Jeg ville helt klart bruge dem på selvforkælelse: En ansigtsbehandling og et krøllejern fra Ghd, som jeg længe har ønsket mig. Krøllejernet koster 1100 kroner, hvilket er hjernedødt meget at bruge på et krøllejern. Men med 2000 kroner, som jeg ikke havde regnet med at få, ville jeg ikke tøve med at bruge dem på det.

Jeg overvejede også at bruge pengene på en rengøringskone, men når jeg ‘kun’ bor på 100 kvadratmeter, synes jeg, det er fjollet. Selvom glæden ved en rengøringskone ville række længere, vinder selvforkælelsen i dette tilfælde.

Rune, 25 år

Jeg ville invitere min mor og bror på en herlig middag med alt betalt og nyde en aften i deres selskab uden pengestress. Det er frihed! Jeg har sjældent penge til at invitere familien ud, men med 2000 kroner ville jeg kunne glæde mine nærmeste med en god madoplevelse 🍲

Jeg overvejede også at bruge pengene på nyt tøj. Men så kom jeg i tanke om, at de gamle klude nok skal holde til et par rutsjeture mere i vaskemaskinen, før de skal skiftes ud. At glæde mine nærmeste betyder meget for mig. På den måde får jeg en mindeværdig oplevelse, som jeg kan tage med mig i længere tid, end hvad en simpel materialistisk forbrugsgode ville kunne give mig.

Jette, 51 år

Jeg ville sætte pengene direkte ind på min opsparing, fordi jeg ved, der snart kommer udgifter til både bil, tandlæge og en ny computer.

Det var også fristende at bruge pengene på luksusshopping og ferie, men den økonomiske tryghed i at kunne betale de uforudsete udgifter vinder i sidste ende.

Ida, 25 år

Jeg ville bruge 500 kroner på at shoppe lidt nyt sommertøj og sætte resten ind på min opsparing. Jeg trænger både til nyt tøj, som jeg føler mig tilpas i og til at få sparet op, da min opsparing virkelig skriger efter at blive tanket op.

Jeg overvejede først at smide alle pengene ind på opsparingen, men jeg finder ingen værdi i at have en masse pengene stående, hvis jeg samtidig skal gå rundt i sidste års sommertøj, som jeg ikke engang har det godt med at have på 👗👛

Marvin, 32 år

Første tanke: ferieopsparing. Fordi det altid kommer mig til gode på et senere tidspunkt, da der ikke er noget lige nu og her, jeg står og ‘craver’ akut.

Jeg overvejede også at snolde pengene op på tøj og sko, men det ville bare være for at bruge pengene på et eller andet, jeg ikke oprigtigt har brug for eller finder længere tids nydelse i.

Dobrawa, 22 år

Faktisk har jeg alt, hvad jeg behøver lige nu, og jeg har ikke nogle store ønsker. Derfor ville jeg bruge pengene på at optimere mit grafiske udstyr med en ny digital tegneplade.

Lige nu har jeg den billigste, der findes på markedet, men den er ikke noget at skrive hjem om. Hvis jeg havde en bedre udgave, ville jeg helt sikkert kunne optimere mit arbejde og bruge den oftere - både på arbejdet og i fritiden til små, kreative projekter.

Rune, 43 år

Jeg ville ringe til min kæreste og invitere hende ud på en en god middag. Vi trænger til at nyde livet sammen, da jeg lige for tiden arbejder i overkanten af, hvad en uge kan klare. Hun skal forkæles!

Jeg overvejede også at købe en iPad til min yngste søn. Han har smadret skærmen på sin nuværende og ville blive lykkelig for en ‘upgrade’. Jeg valgte den fra, fordi iPaden dur fint og sagtens kan vente lidt med at blive skiftet ud.

Ida, 32 år

Jeg er et madøre, så jeg ville uden tvivl bruge dem på en uforglemmelig madoplevelse eller et tilskud hertil. Enten på Frederikshøj, Domestic eller Gastromé i Aarhus.

Jeg overvejede også at bruge pengene på et spaophold på Hotel Vejlefjord, men da jeg for nylig har været afsted, vandt madoplevelsen.

En lækker gastronomisk oplevelse er oftest alle pengene værd, fordi man fordyber sig, reflekterer over det, man spiser og giver sig god tid til at nyde maden. Fordybelsen indbyder til lange, dybe snakke, som til dagligt bliver nedprioriteret i en travl børnefamilie.

Caroline, 23 år

Jeg ville købe en stor ting, som jeg virkelig ønsker mig. Det kunne være et møbel til min lejlighed, som jeg kan bruge i mange år, og som vil have større betydning for mig, end hvis jeg bare klattede pengene væk på mad, tøj og kaffe.

Først overvejede jeg at putte pengene ind på min lønkonto, så de kunne give lidt ekstra luksus i hverdagen. Men det ville være sjovere og mere værdifuldt at bruge dem på en ting, jeg virkelig går og ønsker mig, så de ikke bare forsvandt ind i mit daglige forbrug.

Cecilie, 36 år

Jeg ville tage til Ida Dakar pop up shop på Lynfabrikken i Aarhus og se om pengene (eller nogle af dem) skulle fyres af på et par fede unika sko handmade i Afrika. Jeg har kigget på skoene i noget tid og synes, de er fede. Derudover ville pengene gå til et godt formål: rimelige arbejdsforhold for afrikanerne, der laver skoene 👡 🙏

Jeg har ikke brug for nye sko, så det her er et luksuskøb. Men det var det første, der faldt mig ind. Et køb jeg ikke ville gøre, hvis ikke der lige kom penge dumpende, som jeg kunne bruge på at forkæle mig selv, som jeg havde lyst til.

Mille, 26 år

Jeg ville shoppe nyt tøj til garderoben. Så mange penge er 2000 kroner heller ikke i min verden, så jeg synes ikke, der ville være andre større ting, som ville give mig mere livsglæde.

Jeg overvejede at bruge pengene på en oplevelse med min kæreste eller sætte dem ind på opsparingen, men jeg kan ikke lige komme i tanke om en oplevelse, der koster så meget, som jeg gerne vil opleve. Så er 2000 kroner alligevel så tilpas ‘lidt’ til at valget falder på tøj, som kan forære mig lidt ekstra luksus.

Joos, 56 år

Jeg ville købe en gave til min kæreste. Det er dejligt at kunne gøre andre mennesker glade, og jeg ved, at hun ville sætte stor pris på det. Hvis hun er glad, er jeg også glad 🎁 ❤️

Gode minder og at kunne glæde andre er langt vigtigere for mig end af have 2000 kroner mere stående på kontoen.

Opsparing, madoplevelser og materialistiske luksusgoder

Danskerne prioriterer deres penge forskelligt. Faktisk så forskelligt, at der blandt svarene både prioriteres penge på uforudsete udgifter, opsparing, luksus, forkælelse og oplevelser.

Heldigvis er der ikke noget svar, der er rigtigt eller forkert. Vi behøver nemlig ikke alle være ens og have de samme behov. På trods af, at en shoppetur er det rigtige valg for Mille, betyder det ikke, at det også er det rigtige for Rune.

Selvom spørgsmålet “hvad ville du gøre, hvis du fik 2000 kroner?” er hypotetisk, giver det anledning til en god snak om penge og refleksion over, hvordan vi ønsker at prioritere dem 😊 💳

Nu er spørgsmålet bare: Hvad ville du gøre, hvis du fik 2000 kroner stukket i hånden?

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.