Pengevaner

Opskriften på luksus - hvad mener danskerne?

Karen Johanne Iversen 17-01-2018

Luksus. Smag lige på det. Skal du købe dig til luksus, eller er det en mental tilstand? Mange af os forbinder luksus med noget materielt. Noget der kan gøre livet smukkere, lettere, sjovere, bedre - eller måske det hele på én gang.

“Hvad er luksus for dig?” Mit svar er enkelt: En ny kjole, en middagslur med katten, en spændende krimi på stranden i sydens sol, en dobbelt gin & tonic med ekstra agurk og et seriøst grineflip, der får tårerne til at trille - altså på den gode måde.

Jeg er 25 år, men vil min 51-årige mor og 80-årige bedstefar svare det samme, hvis de fik det samme spørgsmål? Lad os se, hvad helt almindelige mennesker i livets forskellige faser opfatter som luksus.

15-20 år: Familieferie, et trygt liv og hygge med gutterne

luksus ferie

Signe, 17 år: “Tid sammen med mine små niecer, hvor vi ser fjerner og leger med lego”.

Nicoline, 19 år: “En familieferie, hvor vi rejser til udlandet og hygger os med hinanden”.

Magnus, 20 år: “Generelt ting, hvor jeg ikke skal bekymre mig eller tænke særlig meget. Det kan eksempelvis være hygge med gutterne, hvor vi spiser god mad og spiller FIFA hele natten. Det er hverdagsluksus for mig”.

Annemette, 17 år: “Jeg har haft en hård start på livet med at have mistet min mor til kræft. Alligevel lever jeg et godt og trygt liv, som jeg værdsætter. Jeg har min dejlige familie og venner, som er med til give mig luksus. Jeg har ikke brug for masser af penge eller dyre ting for at blive glad”.

21-34 år: Uventede gaver, perchs the og nyvasket sengetøj

luksus

Christina, 24 år: “Luksus for mig handler om at bryde nogle af hverdagens normaliteter med noget særligt og mindeværdigt. Når alt kommer til alt handler luksus om friheden til at kunne forkæle mig selv eller en, jeg holder af. Om at få nogle smagsmæssige oplevelser, jeg aldrig glemmer, udforske nye og særlige steder af verden eller forsøde tilværelsen med noget, jeg ikke kan gøre hver dag. Jo hårdere arbejde, der ligger forinden, desto mere luksuriøst bliver det for mig”.

Laust, 25 år: “Hvis jeg får noget af en, jeg holder af, som har tænkt på mig”.

Laura, 25 år: “Når jeg spiser morgenmad, drikker jeg altid Perchs the fra min alt for dyre thekop. Det er en luksus, jeg under mig selv, for så jeg starter dagen godt”.

Cecilie, 26 år: “at have tid til bare at ligge i sengen og stene en serie eller tage ned i byen og spise noget lækkert og drikke et par lækre drinks eller to med en veninde, uden at det skal vælte hele budgettet”.

Anna, 27 år: “Nyvasket sengetøj”.

Gudmundur, 34 år: “At have en hel dag for mig selv til at kode på et projekt - helt uden forstyrrelser”.

35-50 år: Tid, frihed og rødvinsaften

luksus rødvin

Lars, 35 år: “Luksus for mig handler om overskud. Kort og godt. At have overskud til at gøre, hvad jeg vil, når jeg vil. Kommer mit yndlingsband til byen? Køb billetten. Lyst til at spise ude? Just do it. Rødvinsaften med vennerne? Lad os få nogle flasker”.

Cecilie, 36 år: “At have tid til at gøre noget lækkert for mig selv eller sammen med min kæreste og vores søn. Efter jeg har fået barn er tiden blevet mere dyrebar. Så at sætte tid af til at gøre noget ud over de sædvanlige daglige rutiner betyder rigtig meget for mig. Det behøver ikke at være store ting. Det kan være at forkæle mig selv med en ansigtsbehandling. At gå en tur, læse en bog eller strikke lidt”.

Rune, 42 år: “At være fri i sit liv og ikke være låst af at skulle bo på en fornem adresse eller at have en stor bil i carporten. Mine penge går til at skabe et liv for mig og min familie, som giver os mulighed for at opleve verden sammen - både i det små og det store”.

Rikke, 48 år: “At have tid til at være tilstede i nuet sammen med mennesker, jeg holder af. Oplevelser sammen med mine børn, oplevelser som knytter os sammen og udvikler og underholder os hver især. Men tid uden dårlig samvittighed er den største luksus”.

51-65 år: Kærlighed, fleksibilitet og besøg af familien

god mad kærlighed luksus

Niels, 51 år: “God mad, kærlighed og mere god mad”.

Gitte, 58 år: “I 80’erne hvor jeg så Dallas og Dollars i TV, tænkte jeg, at engang ud i fremtiden, når jeg blev rigtig rig, så ville jeg også spise fyldte chokolader ad libitum ligesom Alexis. Det har jeg nu rigeligt råd til, men nu er det ikke den slags, der er luksus. For mig er det situationer i livet, hvor pengene ikke betyder så meget, men hvor min krop og min sjæl har det godt”.

Jette, 51 år: “Når nogen glæder mig med noget, som jeg ikke havde ventet”.

Peter, 60 år: “At kunne arbejde fleksibelt fra udlandet, en lækker bil, uafhængighed af gæld og dét at være afslappet under hverdagens mange gøremål”.

Søren, 52 år: “At købe en ekstra ferie – reel fri tid”.

66+ år: Dubai, lakerede negle og et godt helbred

Marianne, 67 år: “Hver sommer får jeg i en klinik ordnet fødder og negle, der bliver lakeret, så det holder hele sommeren og det halve af vinteren. Det er luksus!”.
Frank, 67 år: “14 dage i Dubai”.

Vibeke, 69 år: “Luksus for mig er IKKE diamanter og pelse, men snarere situationer og oplevelser, hvor jeg udlever drømme - både små og store”.

Jørgen og Edith, 79 og 80 år: “Med vores fremskredne alder er det vigtigste, at vi har et godt helbred. Hvad er der ved at eje en million, hvis man ikke kan skide? Undskyld udtrykket. At vi kan stå op hver dag og passe de daglige pligter, såsom hus og have og alt andet, der skal vedligeholdes. At vi kan passe vores personlige pleje: holde hygiejnen i orden, være ordentlige i tøjet og i det hele taget fremstå som renlige mennesker”.

For at samle op…

I store træk er der luksus at finde i alle livets faser. I alle aldersgrupper fylder oplevelser, relationer og det mentale mere end det materielle: “Et godt helbred”, “tid”, “overskud”, “kærlighed”, “bekymringsfrie stunder” er noget af det, der blev nævnt på tværs af aldersgrupperne. Og er det ikke tankevækkende?
Når du sidder dér som 16-årig og tror, at livet efter 30 ikke er værd at leve, fordi de fleste over 30 sikkert er betuttede og tappet for livsenergi - så kan du godt tro om igen.

Selvfølgelig er der lorte-dage. Dage med sludregn, punkteret fordæk og en skrigeunge, som du i panik kom til at fodre med lidt for meget sukker for tre timer siden for at få det til at tie stille.

Tænk at vi har den bedste tid foran os hele livet. Tider til en lækker manicure, god mad, forkælelse, familiestunder, overraskelser og til at være fri i sit liv. Hele livet. Penge kan godt købe luksus, men det er ikke altafgørende.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.