Sparetips

Guide: Spar på strømmen og få råd til hverdagsluksus

Cecilie Asaa 05-01-2018

Tænd...sluk...tænd…sluk! 💡

Du er sikkert helt klar over det: hver gang du tænder for kaffemaskinen, sætter computeren i stikkontakten eller vasker en omgang tøj, så koster det penge.

Men strøm skal der til, for vi lever i en tid, hvor næsten alle hjælpemidler har en ledning.

En typisk dansker har et gennemsnitligt elforbrug på 1.600 kWh om året. Det svarer i kroner og ører cirka til 3.632. Og ud af det beløb går knap 40 % til computeren, TV’et, playstationen, musikanlægget og anden underholdning. Lidt vildt, hvis du spørger os!

Vi kan hurtigt blive enige om, at elsparetips ikke er det mest sexede i verden. Og det er helt op til dig, om du vil spare de hundredlapper, der kan komme ud af at slukke for lyset og standby knapperne i dit hjem.

Men overvej lige det her: hvad siger du til en tur på byens bedste restaurant, hvor du kan vælge lige det, du har lyst til?

Hvis du hænger tøj op udenfor i stedet for at give dine jeans en omgang i tørretumbleren, skifter du i løbet af året den varme luft ud med op til 1.300 kroner (alt efter hvor meget du tumbler og hvilken energiklasse, din tumbler ligger i - selvfølgelig)😉 Altså rigeligt til en overdådig omgang nigiri, maki og sashimi, eller hvad du nu er til.

Det var bare ét tip. Læs med. Måske du kan ændre lidt på dit elforbrug, uden at du skal omlægge alt for mange daglige rutiner. Og til gengæld frisætte skejser til noget spas.

Lysende standby-knapper eller nye hørebøffer?

spar på strømmen standby knapper spiir elsparetips

Det er vældig praktisk at kunne trykke “start” på kaffemaskinen, smække benene op i sofaen og tænde for Netflix - uden at trykke på stikkontakten først.

Meeeen...og du har hørt det før: prøv at undgå at have apparater til at stå på standby. Sluk på kontakten.

Ærlig talt, tænker du måske, hvor mange penge er det reelt set, du får ud af at hive stikket ud?

Jo, altså. Faktisk er det helt op mod 10-15 %, du kan spare af de tusinder, du fyrer efter elregningen hvert år. Så altså en 300-500 kroner om året. Til...tja...hvad med et par nye hørebøffer, et par jeans eller en nyklippet manke? Blot ved at slukke for nogle røde dioder!

Har du fået blod(-røde dioder) på tanden? Så kan du investere i en elspareskinne og slukke for flere apparater på én gang eller sætte en timer til at slukke.

LED-pærer med varmt lys og 240 kroner i lommen

Spar på strømmen LED-pærer Spiir elsparetips

Er du til lækker og blød belysning, så synes du nok ikke, at LED-pæren er vejen frem. Uanset om det betyder, at du bruger 4-5 gange mindre strøm, når du tænder for lamperne i dit hjem.

Men faktisk kan du købe LED-pærer med varmt lys, også uden at det koster meget mere. Ifølge Energistyrelsen kan du spare 240 kroner om året, hvis du skifter bare fem af dine halogenpærer ud med LED-pærer. Og du har sikkert mere end fem pærer i dit hjem. Så der skal nok blive til det par nye jeans, du ønsker dig, når først elmåleren begynder at tikke lidt langsommere.

Fordelen ved LED-pærer er også, at de holder i 10-15 år, hvor halogenpærens levetid kun er cirka to år. Faktisk skal du købe syv halogenpærer, hver gang du køber én LED-pære.

Vi eeelsker strømslugeren i køkkenet

Spar på strømmen opvaskemaskine Spiir elsparetips

Wuuush...klokken er 20, du har spist, ryddet op og smidt dig på sofaen. Nu lyder der kun en svag støj fra opvaskeren i køkkenet. Hurra for den mekaniske hjælper i køkkenet!

Er du også så glad for din opvaskemaskine, at du slet ikke tænker over, hvor ofte den egentlig kører, og hvilket program du bruger?

Der skal ikke en særlig stor ændring til, for at du kan sætte lidt kroner af til en biograftur i stedet for en aften på sofaen til soundtracket fra opvaskemaskinen. Hvis du skruer over på et kort program eller et økoprogram, der vasker ved 50-55 °C, bruger maskinen 10-20% mindre strøm, end hvis du vælger et program på over 65 °C.

Tøjvask på 20 grader imens du nyder en glohed cappuccino

Spar på strømmen vaskemaskine Spiir elsparetips

Når nu du har trykket øko på opvaskemaskinen, kan du snildt fortsætte til vaskemaskinen, hvor du gør akkurat det samme. Altså skruer ned for temperaturen. Nemt ikke? Alt efter hvilket energimærke, din vaskemaskine har, kan du spare op til 55 % af maskinens elforbrug, når du vasker.

Meeeen, tænker du måske, bliver mit tøj så overhovedet rent? Altså hvidt skal være hvidt. Ikke noget med sådan lidt gråligt eller med pletter, der ikke er forsvundet.

Svaret er ja. Du får lige så rent tøj, fordi ‘eco’- eller spareprogrammet er designet til at vaske rent helt ned til 20 °C.

Så ikke noget med at købe nye hvide t-shirts, fordi vaskemaskinen ikke vasker rent. Smut i stedet ned på din yndlingscafé og nup en cappuccino, mens maskinen gør arbejdet. Det skulle der nok være penge til, når du skruer ned for energien.

Hæng sokker op til hits på Spotify

Spar på strømmen tørre tøj tørretumbler hænge tøj op Spiir elsparetips

Når du har tømt koppen for cappuccino og vaskemaskinen er færdig, er det tid til at få tørret dit tøj. Du elsker helt sikkert også din tørretumbler - hvis du har én. For det er da bare mega ‘boring’ at hænge 20 kilo vasketøj op sok for sok og karklud for karklud ik’?

Men hvis jeg nu fortæller dig, at du faktisk kan spare 800 kroner om året, hvis du springer tre tørretumblinger over hver uge i sommerhalvåret og en gang om ugen i vinterhalvåret. Selvfølgelig afhængigt af energimærket på din tørretumbler. Kunne du så fristes til at tage dine nyindkøbte hørebøffer på, stikke dem i mobilen og høre din favoritkunstner for fuld udblæsning på Spotify? Alt imens du hænger tøj op?

Du får nemt råd til et abonnement på Spotify, når først tandhjulene i elmåleren kører lidt langsommere.

Husk blot, at hvis du tørrer tøj inden døre, skal du sikre dig, at der er ordentlig udluftning i rummet for at undgå fugt.

Iskold Harboe cola?

Spar på strømmen køleskab Spiir elsparetips

Vand, smør, cola, øl - skal være iskoldt, når du tager det ud af køleskabet - korrekt? Der er intet som et glas kølende læskedrik på en svedig sommerdag.

Men...og nu kommer det kedelige: Hver gang du sænker temperaturen med en grad i dit køleskab, bruger køleren fem procent mere i strøm. Indstiller du køleskabet på fem grader i stedet for tre grader - sparer du ti procent mere i strøm.

Det er en lille besparelse, ja. Men måske behøver din pakke Lurpak ikke være så kold, at den ikke er til at hugge i, når du skal smøre franskbrød. Og måske kan du køle colaen ned med isterninger de gange, hvor du har virkelig brug for en kølende forfriskning. Så bliver der råd til Coca Cola i stedet for Harboe😃

Så for søren - endnu mere billig strøm

Spar på strømmen elselskab på computer Spiir elsparetips

Alle de ovenstående tips kan forære dig en billigere elregning. Men er du blevet helt bidt af at frigive kroner og ører til mere spas i hverdagen, så kan du samtidig kigge på, hvad du betaler til dit elselskab.

Elpris.dk kan du indtaste dit postnummer og boligtype, hvorefter du bliver præsenteret for en liste med de billigste elselskaber og deres betingelser. Du har også mulighed for at sammenligne flere elselskaber og finde det elselskab, der passer til dig og dit behov.

Og fis så ud og æd en omgang sushi med din bedste ven...du fortjener det efter at have skiftet til LED-pærer og hængt vasketøj op i dit ansigts sved😅 🍣 😃

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.