Pengevaner

8 veje til at lægge en dæmper på din shoppelyst

Caroline Sølver 20-03-2019

Du er gået en tur i Normal for at købe shampoo. Men da du når op til kassen, hiver du mere end bare shampoo op af kurven. På din vej gennem butikken er du nemlig faldet over en smart skuresvamp, en hårbørste og lidt søde sager, selvom du havde planlagt, at shampoo var det eneste, der skulle med dig hjem.

Der er rigtig mange grunde til, at det kan være svært at holde sig i skindet, når købetrangen banker på. Vi har alle forskellige forhold til penge, og hvad vi bruger dem på. Men hvis du har sat dig for, at du gerne vil holde igen med shopping, er det selvfølgelig bedst, hvis du kan overholde det og ikke falder i de mange købsfælder, der er spredt ud i butikkerne.

Her er 8 måder, du kan lægge en dæmper på din shoppelyst.

Dyb indånding

Styr købelysten

Når du er på forhindringsløb gennem butikkernes mange lokkende fælder, der hurtigt kan få dig til at købe alt muligt, du ikke har brug for, kan det være svært at sige nej. Og det er fuldt forståeligt, for butikkerne bruger nemlig et væld af psykologiske tricks.

Men når du nu står ved kassen med kurven fyldt af flere varer, end du havde planlagt at skulle have med hjem, så stop op og tag en dyb indånding. Den dybe indånding kan forhåbentlig bruges til at give din hjerne en kort pause, hvor du kan tænke en ekstra gang over, hvad det i virkeligheden var, du kom efter. Altså: Skal du både have skuresvampen, hårbørsten og slikket med hjem, eller er det godt nok med den shampoo, du egentlig havde planlagt at købe?

Stil dig selv de kritiske spørgsmål

Sådan stopper du med at shoppe

Hvis den dybe indånding ikke er nok til at sætte situationen i perspektiv, så prøv i stedet at stille dig selv et par kritiske spørgsmål:

Hvorfor er jeg i gang med at købe det her?
Har jeg virkelig brug for det?
Har jeg råd til det?
Og vil det faktisk skabe glæde og værdi i mit liv?

Kan du med sandhed i stemmen svare ja til ovenstående spørgsmål, skal de selvfølgelig få lov til at komme med dig hjem. Hvis svaret er nej, så er løsningen i stedet, at varerne skal op af kurven og tilbage på de hylder, de kom fra.

Tænk minimalistisk

Vær kritisk og stop indkøb

Du kan også komme langt med at blive en mere ‘mindful’ shopper, hvis du indtænker minimalisme-trenden i dit liv. Og nej, du behøver langt fra at blive fuldblods-minimalist for at benytte nogle af tankegangens metoder i din hverdag.

Minimalismen er din pengepung og miljøets bedste ven, for i stedet for at græsset altid er grønnere på den anden side og mer’ vil ha’ mer’, så skal du i stedet tænke, at du har, hvad du har brug for. Der er ingen grund til at gå ud og købe nyt, for du skal holde dig til kun at købe det, du virkelig har brug for.

Når du får gjort dette til en vane, vil en helt ny verden åbne sig for dig, hvor du forhåbentligt bliver bevidst om, at lykken ikke altid findes i at købe nye sager.

Keep track med mobilen

Stop din købelyst med Spiir

En smart og meget håndgribelig måde, du kan holde dig i skindet, når shoppelysten kommer på besøg, er ved attracke dig selv med forskellige hjælpsomme apps. Her kan Spiir blandet andet være en super hjælp! I appen kan du sætte dine egne forbrugsmål. Du kan for eksempel beslutte dig for, at du højest vil bruge 1.000 kroner på tøj hver måned.

Dernæst vil appen give dig et overblik over, hvor mange penge, du bruger, og på den måde kan du konkurrere med dig selv og se, om du formår at holde dig under de 1.000 kroner. Det er en super måde, du kan blive bevidst om dine shoppevaner på, og inden du ser dig om, vil dit forbrug måske se helt anderledes ud!

Klap dig selv på skulderen!

Shoppe-stop-guide

Hvis det ikke er tilstrækkeligt at stå til ansvar overfor dig selv, når du har sat dig for ikke at shoppe, kan du også indtænke miljøet. Miljøet takker dig nemlig, når du siger nej til at købe ting og sager bare fordi…

Det kan altså være et godt argument at bruge, at du klapper dig selv på skulderen fra miljøet og dig selv, når du formår at stoppe op og droppe forskellige indkøb.

Og de tre sikre tricks, når alt andet fejler

Dæmp din købelyst

Hvis du vil være på den sikre side, når du skal købe, fordi du nærmest er sikker på, at du kommer til at falde i, så får du her tre skudsikre tricks, du kan bruge:

  • Lad kortet og telefonen blive hjemme - det gør helt enkelt, at du ikke har mulighed for at shoppe.
  • Tag kun det præcise beløb med i kontanter - hvis du ved, at du er på vej ud efter shampoo, så vil et bestemt antal kontanter i lommen gøre, at du ikke kan shoppe amok.
  • Bliv hjemme - det er faktisk ret simpelt. Hvis du bliver hjemme, så behøver du slet ikke stå i en situation, hvor du måske får lyst til at købe. #nemt

Forhåbentlig kan disse otte tricks inspirere og ligge i din bevidsthed, næste gang du får lyst til at købe noget, som du egentlig ikke har planlagt eller brug for. Husk også, at hvis det skulle svipse, og du kommer til at købe, så går det nok også… Drop den dårlige samvittighed og op på hesten igen! Bedre held næste gang 💪

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.