Sparetips

Sparehaj? Her er 5 situationer, hvor det ikke kan betale sig at vælge den billigste vare

Caroline Sølver 26-02-2019

Det er fedt at spare penge, fordi du frigiver penge til mere af det, du går og drømmer om. Det synes vi også på Spiir-bloggen. Og der er uhyggeligt mange måder, du kan spinke og spare på. Du kan spare penge i supermarkedet ved at vælge butikkernes 'private labels' eller ved at droppe økologi. Du kan spare penge på tøj ved kun at shoppe i high-street-butikkerne, hvor du kan få en t-shirt til bare 60 kroner.

Men når vi køber discountvarer til ultralave priser, glemmer vi, at vi ofte går på kompromis med varens kvalitet og det miljømæssige ansvar, vi har som forbrugere. Vi er nemlig med til at presse priserne i bund. Mere vil have mere, og før du har set dig om, er det blevet en selvfølge, at en t-shirt kan fås til sølle 60 kroner. Men hvis vi lige stopper op og tænker over, at der er et par menneskehænder, der har syet den, giver det så mening, at den kan være så billig?

Her forærer vi dig fem situationer, hvor det ikke er den bedste løsning at vælge den allerbilligste udgave. Forhåbentlig kan det gøre dig endnu mere bevidst næste gang, du skal på spare-stafet på Strøget. Og den gode nyhed? Der er gode løsninger til alle scenarierne!

1. Når du køber billigt, bare fordi det er billigt

Den sande pris ved billigt tøj

“Orv, den koster kun 60 kroner, jeg har da helt vildt meget brug for endnu en t-shirt!”. Ja, nu bliver vi ved t-shirt-eksemplet. Lave priser, gule udsalgsskilte, pop-up-reklamer og flotte butiksvinduer lokker os dagen lang, og mange af os bliver fanget i en købetrang, der er svær at kæmpe imod - “for den skal jeg da haaaa!’”.

Her kan du lære meget fra minimalisme-tankegangen, som vi tidligere har skrevet om. Ved at stoppe op og mærke efter, om du virkelig har brug for t-shirten, inden du smider kortet på terminalen og betaler for dit nye køb, vil du måske finde ud af, at den nok mest af alt lokker, fordi den er billig.

Men når tøjet er så billigt, skal vi huske på, at det meste af det tøj, vi kan købe i butikker, er syet af arbejdere i Kina og Bangladesh, der tjener 24$ om måneden for 14-16 timers arbejdsdage. Det svarer til en løn på under 200 kroner om måneden for mere end 300 timers arbejde.

Men det ser ikke helt sort ud! Heldigvis kan du sagtens finde tøj, der bliver lavet under ordnede forhold.

Løsning: Vil du gerne støtte de seje mærker, der går op i deres ansatte og deres produktion? Så kan du søge inspiration på denne liste. Det kan også være, at du er blevet inspireret til at købe genbrug, der er endnu bedre for miljøet. Det gode er, at det aldrig har været nemmere at købe brugt, end det er i dag via diverse apps såsom Tradono og gennem genbrugsbutikker i hele landet!

2. Når lav pris er lig lav kvalitet

Dyrere betyder ikke altid bedre. Af og til er prisen skruet i vejret, fordi den dyrere udgave kommer fra et mærke, der har status. Men andre gange hænger dyrere varer sammen med bedre kvalitet. Og det er netop i den sammenhæng, at det ikke kan betale sig at købe den billigste.

Et eksempel er køkkenmaskiner. Den billige blender kan sikkert ikke blende isterninger til de lækre smoothies, du drømmer om at lave, og så skal den udskiftes inden længe.

Løsning: Investér i en bedre blender fra starten, og du vil spare dig selv for hovedpinen ved at have en irriterende blender, der ikke ‘sparker joy’. Hvis vi tager miljøbrillerne på, er det også meget bedre at købe mindre men bedre!

3. Når du kan få en ribbensteg til 18,95

Den sande pris ved billigt kød

Hmmm…. En ribbensteg på tilbud til 18,95 kroner? Det lyder for godt til at være sandt. Og det er det også.

Når dyrets salgspris er så lav, betyder det desværre, at landmanden ikke har råd til at behandle dyret, som det fortjener. Dette er et resultat af, at forbrugerne efterspørger store mængder kød til lave priser, og for at følge med på den efterspørgsel, bliver dyrenes vilkår sat i baggrunden.

Løsning: Skal du så blive veganer for at gøre en forskel? Kun hvis du har lyst. Hvis det er en tand for drastisk, kan du overveje at skrue lidt ned for dit kødforbrug. Det er i sig selv et super sparetip, fordi kød er dyrt. På den måde kan du prioritere at bruge flere penge på kødet, når du spiser det, og så vil du automatisk værdsætte det mere, fordi det ikke er normalen, at der skal kød på bordet hver dag. I stedet bliver det noget ekstraordinært og særligt lækkert, som du virkelig kan nyde.

4. Når du shopper billige dinge-noter online fra Kina

Den sande pris ved Kina-produktion

Det vrimler med kinesiske online-shops på nettet, der sælger alverdens produkter, du kan komme i tanke om. Cykellygter? Yes! Legetøj? Yes! Hårspænder? Yes! Et mekka af produkter til lave priser. Men hvordan mon arbejdsforholdene hos de ansatte, produktets kvalitet og ikke mindst produktets sikkerhed er?

Lovgivningen for vareproduktion og onlinesalg uden for EU er nemlig langt mere lempelig. Det betyder, at eksempelvis elektronik kan være brandfarligt. Legetøj og køkkenredskaber kan indeholde skadelige kemikalier, som ellers er ulovlige i Danmark, og lige så gælder det kosmetik, tøj og rengøringsmidler, der kan indeholde skadelig kemi.

Løsning: En lyst til at købe billigt skal helst ikke gå ud over dit helbred, så hvad med at gå en tur i Flying Tiger, når du trænger til at shoppe dinge-noter?

5. Når en flybillet til London koster 95 kroner

Den sande pris ved billige flybilletter

Hvordan kan en flybillet til London kun koste 95 kroner? Tag for eksempel Ryanair, der er lige dele kendt for absurd lave priser på flybilletter samt shitstorms i medierne, fordi de ansatte ikke føler sig godt behandlet af deres arbejdsplads.

En helt anden snak er, at så billige flybilletter får os til at rejse endnu mere, på trods af at fly som transportmiddel er en stor synder mod miljøet. Her er problemet, at luften som transportrum er skattefrit for flyselskaberne, der på den måde kan lokke os med en tur til London for under en hund.

Løsning: Vi skal rejse mindre med fly, hvis vi vil være gode venner med miljøet. Det er der heldigvis råd for, for gode oplevelser findes ikke kun i andre lande. I stedet kan du måske tænke lokalt, når du rejser. Nyde Danmark og vores nabolande, der også har masser af skønne oplevelser at byde på. Og løsningen hvis vi vil være gode ved flyselskabernes ansatte? Køb flybilletter fra selskaber, der behandler deres ansatte bedre.

Der er helt sikkert mange af os, der ikke lige gennemskuer, hvad den sande pris for et billigt produkt er. Oftest handler det om det ‘gode køb’ og om, at penge sparet er penge tjent. Forhåbentlig har disse scenarier skabt lidt overvejelser, når du næste gang skal på indkøb. På den måde kan du klappe dig selv på skulderen, fordi du via dine indkøb er med til at sørge for bedre dyrevelfærd, bedre kvalitet og bedre arbejdsforhold ved at købe produkter fra virksomheder, der støtter netop de faktorer. Sejt!

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.