Pengevaner

8 strategier til at undgå overforbrug under udsalg

Cecilie Asaa 05-02-2016

Sommerudsalg, januarudsalg, Black Friday, butikker der holder fødselsdagsudsalg. Udsalg er en magnet for de fleste, fordi nedsatte varer får dig til at tænke, at du sparer penge.

Du kan dog komme til at bruge uforbeholden mange penge, før du har set dig om, hvis ikke du holder dig selv lidt i kraven.

Vil du gerne undgå at kontoen blinker rødt efter en dag med udsalgs-shopping? Spiir giver dig her otte strategier til en fed shoppingtur uden at lænse dankortet.

1. Sæt en budgetgrænse

Bestem dig for hvor mange penge du må bruge, før du tager i butikkerne. Det vil spare dig for at ende med at fortryde de køb, du gør dig.

Der er intet værre end at komme hjem med et par lækre designerbukser, men have det dårligt hver gang du tager dem på, fordi de kostede mere, end du reelt havde råd til.

Med et budget kan du med god samvittighed købe de ting, du har brug for.

Læs også: Guide: Lær at lægge et budget trin for trin

2. Lav en plan for hvad du går efter

Udsalg kan nemt få dig til at købe på må og få, fordi du bliver overvældet af de lave priser. Vil du gøre meningsfulde indkøb, så bestem dig på forhånd for, hvad det er, du står og mangler lige nu.

Gå eksempelvis din garderobe igennem, hvis du shopper efter tøj. Er dine t-shirts hullede, er det nok ikke nye jeans, du skal kaste dig over. Lav eventuelt en indkøbs-/ønskeliste, du holder dig til, så du har nemmere ved at gå uden om alle andre tilbud.

Basisvarer som undertøj, t-shirts og sokker er perfekte at shoppe på udsalg, fordi du kan købe flere dele billigt og få fyldt basisgarderoben med nyt uden at betale det store. Husk dog på ikke at købe mere bare fordi det er billigt. Du skal stadig have brug for det, du køber.

3. Sammenlign priser hjemmefra

Gør dit hjemmearbejde, før du tager ud at shoppe. Find de varer, du går efter på nettet og hold øje med, hvad de koster, og hvad butikkerne sætter dem ned til.

Nogle butikker starter måske med at slå halvdelen af prisen, mens andre kun går 25% ned.

Brug eksempelvis prissammenligningssider og køb varerne online, hvis det er der, du finder den bedste udsalgspris.

4. Tag Spiir med som stopklods

Hold øje med hvor meget du bruger med Spiir, imens du er afsted, så du ikke kommer til at overskride dit budget.

Spiir er fabelagtig til at få overblik over, hvor mange penge, du kan tillade dig at bruge, når du skal på udsalg.

Lav eventuelt et separat budget for udsalgs-shopping og kør alle dine poster fra din tur på udsalg ind under budgettet.

5. Tænk på hvad du bruger, ikke hvad du sparer

Den største faldgrube, når du tager på udsalg, er at du bliver forblændet af alle de penge, du sparer. 50% her, 20% der.

Men lige meget hvor store besparelserne er, så husk på at du stadig bruger penge. Penge du har brugt, er penge du har brugt, uanset hvad, punktum!

Hvis du bliver fristet af lave priser, så stop op et øjeblik og tænk dig om. Hvis nu de par støvler til halv pris, du står med i hånden, stod til fuld pris, ville du så stadig købe dem? Har du så meget brug for dem, at du ville give den oprindelige pris? Hvis ikke så lad støvlerne stå og find noget, du virkelig mangler.

6. Køb kvalitet

Gå efter den luksusting, du har kigget sultent på hele sæsonen. Udsalg kan være det helt rigtige tidspunkt at købe en ekstravagant designerting, som du normalt ikke har råd til.

Det giver god mening at investere i gode kvalitetsvarer i stedet for at læsse indkøbsposerne med billige stangvarer, der alligevel ikke holder særlig længe.

Shop efter kvalitet, det betaler sig i det lange løb.

Læs også: På indkøb med sparegrisen

7. Vent til sidste nedjustering af priserne

Priserne bliver typisk justeret ned flere gange under et udsalg. Der kan komme overraskende gode handler på bordet for den tålmodige. Dyre designvarer kan eksempelvis være værd at vente på.

Har du købt tidligt i udsalget, og opdager du, at din vare er blevet endnu billigere, så overvej at bede butikken om at få den rabat, varen står til nu. Mange butikker kommer dig i møde, hvis du kommer tilbage inden for en kort tidsfrist på en 10-14 dage.

Husk kvitteringen. Det kan være det værd at spare de ekstra penge.

8. Prøv før du køber

Hvad end du køber af tøj og sko, så prøv det på, før du køber det. Især på udsalg. Hvis du køber online, så se om du kan prøve i en butik forinden.

Ikke alle butikker tager udsalgsvarer retur, og det er så dumt at købe noget, du ikke kan passe.

Vær sikker på, at du køber den rigtige størrelse, og at det sidder godt på dig. Hvis ikke det sidder godt nu, så gør det heller ikke i morgen.

Hvis du er i tvivl om noget klæder dig, så lad være med at købe det. Du er bedre tjent med at bruge penge på noget, du ved er lige i skabet.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”