Pengevaner

Sådan nyder du livet, selvom økonomien er trang

Karen Johanne Iversen 19-08-2017

Det er tirsdag formiddag, og regnen siler ned. Du søger ly i et busskur og betragter de mange forbipasserende: manden i jakkesættet, der bøvler med sin avis. Kvinden med Michael Kors tasken, der råber af sin hund, og teenagedrengen, der jagter pokémons fra sin smartphone.

Du har selv andre ting at slås med: din tandpine er vendt tilbage, men du har ikke råd til at gå til tandlægen. Din datter mangler nye gummistøvler til hytteturen i den kommende weekend, og du må for tredje aften i træk servere spaghetti. Du er langt fra dus med din økonomi, og det giver dig flere bekymringer end lykkestunder.

Har du svært ved at finde glæden ved at leve på et stramt budget? Her kommer vi med tre bud på, hvordan du vender din økonomiske situation til din fordel.

1. Nyd at ‘less is more’

nyd at less is more afslapning natur

Er du enlig forsørger? Er du studerende med konstant overtræk? Eller volder ryggen dig så store problemer, at du har måttet skifte din faste arbejdsindtægt ud med overførselsindkomst? Ja, så har du højest sandsynligt ikke ret mange penge at forsøde tilværelsen med. Heldigvis er der også fordele ved at leve for lidt:

Med et lavt rådighedsbeløb har du formentlig ikke råd til ting som et nyt køkken, bil og husdyr, der kan medføre store, uforudsete udgifter. Til gengæld slipper du for at betale for dyre håndværkere, dyrlægeregning og bilreparation.

I denne situation skal du nyde, at ‘less is more’ - altså at finde værdi i de små ting i din hverdag, som gør dig glad: kvalitetstid med din familie, en løbetur i skoven, en aften på sofaen med popcorn og film, bålaften med vennerne og en god bog. Forsøg at flytte fokus væk fra de materielle goder, og du vil hurtigt opleve, at der findes lige så mange grin, kærlighed og nydelse i ting, der ikke får dig til at hive tegnebogen op af lommen.

Når du ikke deltager i forbrugsfesten, gør du ikke kun dig selv, men også miljøet, en tjeneste. At arve børnetøj fra venner og familie er langt mere miljøvenligt og billigere, end at rende i H&M og købe nyt, hver gang ungerne er vokset ud af deres tøj. Og ved at spise flere kødfrie måltider, udledes der langt mindre CO2, og du sparer samtidig flere penge på madbudgettet, end hvis du købte dig fattig i røde bøffer og koteletter. Forbrug er den største miljøsynder, og ved at købe og forbruge mindre, er du med til at modvirke den globale opvarmning. Sådan!

2. Fattig på penge, men rig på tid

ur rig på tid

Selvom det er småt med pengene, behøver det ikke at betyde, at du har et fattigere liv. Det er to vidt forskellige ting, og de skal adskilles og håndteres forskelligt. Livet er fyldt med indhold, der gør dit liv til netop dit liv. Tænk på familiefaren, der har en gennemsnitlig arbejdsuge på +45 timer. Han kommer dødtræt hjem fra arbejde langt efter ungernes sengetid, og han når af gode grunde ikke at have kvalitetstid med sin familie. Han prioriterer at bruge sin tid på at tjene penge.

Du vil muligvis gerne arbejde mere og tjene flere penge, men det er desværre ikke sådan, landet ligger lige nu. Selvom du er fattig på penge, er du rig på tid. Det kan godt være, du ikke selv har valgt denne prioritering, men prøv at få det bedste ud af den, for den er langt mere værd, end du måske går og tror.

Hent ungerne tidligt fra børnehaven og tag en tur i skoven, gå på biblioteket og lån en stak gode bøger, lav langtidskogte simreretter, og inviter dig selv på date med kæresten. Netop fordi du har tid til det, kan du fordybe dig i samvær med din familie, venskaber, dine hobbyer og dig selv. Du kan sagtens købe dig til fordybelse, men du kan ikke købe dig til tid.

3. Som værdigt trængende kan du søge legater

Det kan synes urimeligt, at du skal gå ned med flasker for at få råd til shampoo, at den årlige sommerferie er en uge hjemme hos dine forældre, og at sidste års indkøbte julegaver mest af alt minder om noget, man burde bruge til pakkeleg i stedet for at lægge dem under træet.

Bor du alene, er du også alene om alle udgifter til bolig, varme, el, licens og så videre. Udgifterne bliver ikke halveret, bare fordi du kun har én indtægt i husstanden. Det samme gælder de faste udgifter. Du kan ikke opvarme en halv stue, tænde en halv opvaskemaskine eller betale en halv licens. Men faktisk er der økonomisk hjælp at hente:

Er du værdigt trængende med behov for økonomisk støtte, findes der over 1700 legater i Danmark, du kan søge. Du skal blot opfylde legaternes specifikke krav. Især kommuner, fonde og advokatfirmaer udbyder legater for værdigt trængende.

Når du søger et legat, skal du forsøge at matche legatets formål så godt, som muligt: Er du økonomisk trængende? Er du enlig forsørger? Er du enke? Er du sygdomsramt? Eller noget helt femte? For at øge dine chancer for at modtage økonomisk støtte gennem et legat, gælder det om at kunne leve op til legatets formålsbeskrivelse. Og jo flere legater du søger, hvis formål netop henvender sig til dig, jo større chance er der for, at der tjekker grønne tal ind på din konto.

Livet koster penge. Mange penge. Og hvis du ikke ‘bare’ kan spare i dit budget, med mindre du har planlagt et par måneders fastekur, må du udnytte og tage imod den økonomiske hjælp, du kan få, for at få hverdagen til at hænge sammen. Heldigvis er der også lykkestunder i en hverdag, hvor pengene er knappe, og det håber vi, at du med disse tre råd vil huske på.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.