Budgetskema

Tjekliste: Sådan gennemgår du din lønseddel

Karen Johanne Iversen 16-07-2018

Det er lønningsdag 🎉💰I e-boksen finder du din lønseddel frem og scanner den for at finde det ene tal, der har betydning for, om du kan bestille tid hos tandlægen, forære dig selv et par nye sneaks og invitere kæresten på middag: din udbetalte løn.

Men det er menneskeligt at fejle. Der kan sagtens snige sig forskellige ups’ere ind på din lønseddel, som du ikke opdager, eller ikke kan gennemskue.

Men frygt ej, hjælpen er nær. Vi giver dig en gennemgang af alt det, du skal vide for at forstå din lønseddel, så du får det udbetalt præcis det, du skal 🤑

Hvad indeholder din lønseddel?

Lønseddel Er du timelønnet med weekendtillæg, eller får du en fast månedsløn? Indbetaler du penge til en pensionsopsparing? Er du med i en kantineordning? Eller noget helt femte?

Din lønseddel kan se meget forskellig ud alt efter, hvor du arbejder, og hvilke arbejdsforhold, du arbejder under. Dog er der altid enkelte punkter, der går igen: AM-bidrag, ATP-bidrag og A-skat.

Er du lost? Don’t worry. Nu gennemgår vi en skabelon for, hvordan en typisk lønseddel kan se ud, og forklarer dig de vigtigste elementer, så du får tjek på, hvordan du læser din lønseddel👇

Guide: Sådan forstår du din lønseddel

Lønseddel 1. Arbejdstimer: Det samlede antal timer, du har haft benene plantet på din arbejdsplads i lønperioden.

2. Ferieberettiget løn: Den samlede løn, som er beregnet ud fra din lønsats, og hvor mange timer, du har arbejdet.

Hvis du er timelønnet, hedder det simple regnestykke lønsats x timeantal, og hvis du er månedslønnet, er din løn fastsat ud fra et bestemt antal timer, du hver måned skal arbejde (typisk 37 timer for et fuldtidsjob).

3. Pension: Indbetaler du penge til en pensionsopsparing? I så fald vil det fremgå af dette punkt på din lønseddel. Hvis din løn er inklusiv pension, vil det også her fremgå, hvor meget din arbejdsgiver overfører til din pensionsopsparing 👵🏻👛

4. ATP-bidrag: Når alderdommen indtræffer, og du skal købe gaver til børnebørnene og drikke sangria på Mallorca, rækker folkepensionen alene ikke langt.

Heldigvis har du i løbet af dine mange år på arbejdsmarkedet indbetalt det, der hedder ATP-bidrag, som står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, og som du altid kan se på din lønseddel. Som månedslønnet udgør din andel til ATP-bidrag 94,65 kroner per måned og 49,80 kroner hver 14. dag som timelønnet.

Når du rammer din folkepensionsalder, kan du få udbetalt din ATP enten månedligt eller som et engangsbeløb. Er du nysgerrig på, hvor meget du allerede nu har skrabet sammen i ATP? På borger.dk får du hele overblikket.

5. AM-bidrag: Ud over ATP-bidrag betaler alle danskere, der har et job, også AM-bidrag, som står for arbejdsmarkedsbidrag 👔 AM-bidraget svarer til 8% af din løn, og beløbet på lønsedlen går til de udgifter, staten har til dagpenge, efteruddannelse, orlov, aktivering og anden uddannelse.

6. Skattefradrag: Nu kommer vi til et dejligt punkt på lønsedlen: skatterabat - ja tak! Er du over 18 år, har du i 2021 et personfradrag på 46.700 kroner, hvis du vel at mærke tjener mere end fradraget og kører med Skats hovedkort.

Skattefradraget ryger direkte ned i din lomme, og er ikke noget, du skal betale skat af - altså en slags skatterabat. Dit årlige personfradrag deles ligeligt ud på alle måneder af året, så din indtægt ikke falder drastisk sidst på året, når fradraget er brugt op. Du får derfor det samme i fradrag hver måned i løbet af året.

Skat indregner helt automatisk dit månedlige personfradrag, når din skat bliver beregnet.

Makes sense? Ellers kan du med fordel tjekke vores Skattekort for dummies, hvor vi guider dig gennem de forskellige typer af skattekort.

7. A-skat: Haps! Nu ryger der en god luns af lønnen, da vi er nået til punktet A-skat. På din lønseddel kan du se, hvor mange procent der bliver trukket i skat af din løn 💰💨

8. Kantineordning og andre udgifter: Er du med i en kantineordning, personaleforening eller andet på jobbet? Dette bliver oftest trukket fra din løn og vil fremgå på din lønseddel nogenlunde sådan her. Så slipper du for at smide en 50’er hist og her, når du skal købe mad i kantinen eller købe blomster til en kollega.

9. Dispositionsdato: Nu kommer vi til en af de sjoveste poster på din lønseddel: Hvornår går pengene ind på kontoen? Det er nemlig dét, dispositionsdatoen står for - altså hvilken dato, pengene er til rådighed for dig.

Hvis du får løn udbetalt én gang om måneden, vil dispositionsdatoen oftest være den sidste hverdag i måneden.

10. Løn til udbetaling: Oh yeah! Her har vi det tal, dine øjne som regel leder efter som det allerførste, når du åbner lønsedlen: Din udbetalte løn, som sættes ind på din konto. Regnestykket er blevet gjort op, og tallet repræsenterer altså det beløb, du skal betale regninger for, drikke drinks og handle ind for den næste måned.

11. Feriepenge: I Danmark har vi en ferielov, der giver os ret til at holde fem ugers betalt ferie om året. Ja tak! 🍹

For hver måned du arbejder, sørger din arbejdsplads for at lægge et beløb til side, som du kan få, når du skal holde ferie. De penge, der går over på feriekontoen er 12,5% af din ferieberettigede løn (se punkt 2), hvilket du kan se i dette felt på din lønseddel. Feriepengene bliver ikke trukket af din løn, men er ekstra penge, du optjener til senere brug.

Vil du blive klogere på dine feriepenge, kan du med fordel læse med her, hvor vi har lavet den ultimative guide til feriepenge for dummies.

Du kan altid se dine optjente feriepenge på borger.dk/feriepenge.

12. Samlet for indeværende år: Vi er nået til det sidste punkt på lønsedlen, som er en opsamling af, hvad du både i lønperioden og samlet for det indeværende år har fået i bruttoløn (før skat), hvad du har optjent i feriepenge, og hvad du har betalt i henholdsvis AM-bidrag, A-skat, ATP-bidrag og pension.

Et punkt på din lønseddel, der forærer dig et overblik over, hvad du har tjent i løbet af året.

What’s not to like? 🤷‍♂️

Typiske fejl, du kan fange på din lønseddel

Selvom du nu har totalt tjek på de vigtigste elementer på din lønseddel, kan der af og til snige sig fejl ind, som gør, at du enten får for meget eller for lidt udbetalt i løn. Her får du fem typiske fejl, der kan snige sig ind på din lønseddel:

1. Du får ikke de korrekte tillæg for weekend- og overarbejde: Din grundløn er én ting, men når du sidder og sveder på arbejdet en søndag aften, og tjener 120 kroner mere i timen, vil du også gerne have dem udbetalt. Desværre kan der gå koks i beregningerne på lønsedlen, og du kan risikere at gå glip af alle de ekstra tillæg.

2. Din pension er ikke gået ind: Du betaler hver måned 2.000 kroner til din pensionsopsparing. Men har du tjekket at det, der står på lønsedlen er gået ind hos dit pensionsselskab? Mindst én gang om året er det en god idé at undersøge, om pensionsbeløbet på din lønseddel stemmer overens med indbetalingerne på pensionsopsparingen.

3. Du betaler stadig til den kantineordning, du meldte dig ud af for et halvt år siden: Ups. Selvom du fortalte chefen tilbage i januar, at du gerne ville meldes ud af kantineordningen, bliver du på din lønseddel stadig trukket for den. Også selvom du ikke har gjort brug af den i et halvt år - ikke engang den dag, der blev serveret flæskesteg med sovs, brunede kartofler og hele pivtøjet.

4. Du har fået udbetalt et andet beløb end det, der står på din lønseddel: Selvom der er gået 18.000 kroner ind på kontoen, står der kun 17.000 kroner på din lønseddel. Hmmmm?🤔 Det er altid en god idé at tjekke, om beløbet på kontoen stemmer overens med det tal, der står på lønsedlen. Hvis ikke, må du have fat i din arbejdsgiver, så I sammen kan finde ud af, hvor fejlen gemmer sig.

5. Du får ikke den pension, du har krav på: Gå din ansættelseskontrakt igennem og hold den op mod lønsedlen. Får du den pension, du har krav på fra arbejdsgiveren?

Hvis du fanger en fejl på din lønseddel, bør du gøre din arbejdsgiver opmærksom på det med det vuns, så I kan få rettet fejlen hurtigst muligt.

Hva’ så? Har du tjek på din lønseddel? Vi håber i hvert fald, at denne guide har hjulpet dig godt på vej 😎💳

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.