Pengevaner

4 tips til shopping med ren samvittighed

Caroline Sølver 21-10-2019 - Læsetid: 3 min

Har du også en lille nagende klima-fætter siddende på skulderen, der kommer frem i din dårlige samvittighed, når du shopper nyt tøj eller planlægger flyrejser?

At være god ved miljøet betyder mere og mere for mange af os. Det gode er, at vi bliver bevidste om at træffe gode valg. Det negative er, at den nagende klima-fætter kan komme til at fylde alt for meget. Pludselig bliver du fortvivlet, for hvordan kan du overhovedet trække vejret og være god mod klimaet på samme tid?

Det kan godt være kompliceret at finde hoved og hale i. Men hvor der er vilje, er der vej. Her deler vi en række tips til, hvordan du kan shoppe med ren samvittighed.

1. Indtænk minimalismen

Shopping med ren samvittighed

Minimalismen er en bevægelse, der på mange måder går hånd i hånd med at være god mod miljøet.

Indtænker du minimalismen i din hverdag, vil du først og fremmest finde ud af, at mange af de ting, du måske går og drømmer om, ikke har den store betydning, når det kommer til din livskvalitet.

Det kan være, at du tager et kig på din garderobe. Du er vant til at tænke, at du har et skab fyldt med tøj, men intet at tage på. Men tag lige et ekstra kig. Kan du stoppe denne tankegang og i stedet fokusere på, hvordan du kan bruge det tøj, du har hængende, som du næsten aldrig har haft på? Kan du kombinere det på en ny måde? Ved at udfordre dig selv til at tænke i nye baner og på den måde holde shoppetrangen for døren, kan du gøre mange opdagelser i dit tøjskab og i din bevidsthed.

2. Støt grønne brands

Sådan shopper du bæredygtigt

Jovist, du kan godt se det smarte i minimalismetankegangen. Men du drømmer altså stadig om en ny kjole, for du skal til stor fest i næste måned. Heldigvis er der andre måder, du kan shoppe tøj på, samtidig med at du skænker miljøet en tanke.

Flere og flere miljørigtige brands dukker op. De nytænker produktion, bæredygtighed og sociale forhold for deres ansatte. Ved at støtte dem med dine penge og shoppe derfra, i stedet for at løbe ned i den nærmeste fast fashion-butik såsom H&M og Zara, kan du være med til at gøre verden til et bedre sted.

Grøn Forskel har lavet en super guide til, hvordan du kan shoppe tøj lokalt og bæredygtigt fra disse 21 danske brands. Ved at tænke en ekstra gang over og overveje grundigt, hvad du køber, kan du også opleve, at du bliver meget gladere for dit køb. Simpelthen fordi du har tænkt ekstra over det og taget en aktiv, gennemovervejet beslutning.

3. Genbrugsguld

Guide til bæredygtig shopping

Der findes uendelige mængder tøj i verden, som ejermanden er blevet træt af. Det ender på loppemarkeder, salgs-apps og hjemmesider, i genbrugsbutikker og i dedikerede vintage-butikker.

Den gode nyhed?

Du kan blive den nye ejermand af alt dette tøj. Ikke nok med at du kan spare penge ved at købe brugt, så udfordrer du også dig selv ved at skulle på jagt efter dine ønsker. Og derudover vil miljøet takke dig for din beslutning om at shoppe brugt 🙏🏼

Om du er mest til fancy vintage-butikker, Trendsales, DBA, loppemarkeder eller den lokale Røde Kors er helt op til dig.

4. Bytte-tøj-dag

Guide til bæredygtig shopping

Der er også en genial løsning til at shoppe nyt tøj på, der slet ikke indbefatter penge. Arranger en bytte-tøj-dag med dine venner og bekendte. Chancen for, at der er masser lækre sager i mellem dine venners aflagte tøj er stor. Og som man siger - den ene mands skrald er den anden mands guld.

Det kan være, at dagen ender med, at du har fået afsat alt det tøj, du havde med, som du egentlig ikke rigtigt brugte mere. I stedet har du fået en håndfuld nye stykker tøj med hjem, og det er næsten som om, at du har været på en stor shoppetur. Du har dog hverken brugt penge eller udsat miljøet for unødvendig produktion. Win-win? Det må man nok sige!

Der er altså masser af måder, du kan holde den dårlige samvittighed for døren, men stadig få dit shopping-fix. Er du klar til at gøre et forsøg på at shoppe på alternative måder?

Vi ønsker dig held og lykke 💪

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.