Pengevaner

Guide: Sådan holder du jul på en bæredygtig måde

Caroline Sølver 17-12-2019 - Læsetid: 6 min

Det kimer nu til juuuuulefest 🎶🎄 Og det betyder familiehygge, lækker mad og masser af konfekt. Men det betyder også trængsel og alarm, julegaveindkøb i sidste øjeblik med hundredvis af andre kunder, der også liiiige mangler de sidste gaver, gavepapir, og vi kan nok ikke helt komme uden om det: en hulens masse overforbrug.

Julen er en skøn tid med plads til at samles og hygge med dem, du holder af. Men sidder du allerede med sved på panden og en flig af klimaangst, når du tænker på det forbrug, som julen også indeholder?

Det er der heldigvis råd for! Vi har lagt hjernerne i blød for at finde på de bedste måder til at skifte julens overforbrug ud med minimalistiske og bæredygtige alternativer, så du kan holde jul uden at mærke klimaangstens sved på panden.

Here we go ⬇️

Fæld dit eget juletræ

Bæredygtigt juletræ

Intet jul uden et juletræ. Og har du børn i familien, er der en høj chance for, at de er enige. Men i stedet for at drible ned på den nærmeste plads og købe det første og bedste juletræ, hvad så med at gøre en oplevelse ud af det?

Pak familien ind i varmt tøj og kør til et af de mange steder i Danmark, hvor du kan fælde dit eget juletræ. Ikke nok med at du på den måde sparer transporten, når juletræer bliver fragtet fra andre lande til Danmark, så får du også en uforglemmelig oplevelse med din familie. Mange af de steder, der byder på juletræsfældning, har også sørget for julehygge på andre måder – måske serverer de glögg og æbleskiver, hvis du er rigtig heldig.

Er et juletræsfældnings-projekt for stor en mundfuld i en travl julemåned, kan du også købe et bæredygtigt juletræ på andre måder.

  • Du kan investere i et træ, der kan bruges igen og igen. Et eksempel er et Habitree, der er lavet af kebony-træ, der er bæredygtigt
  • Du kan gå efter et økologisk eller fairtrade træ. Her er en god guide til bæredygtige juletræer
  • Du kan vælge et rødgran-træ, der er mere miljøvenligt end alternativerne
  • Du kan købe et juletræ med rødder – så når julen går på hæld, kan du plante det i din have

Adventsgaver = oplevelser

Det er søndag i advent. Dine børn vågner tidligt, fulde af spænding og styrter hen til deres adventssok, hvor der venter en fin adventsgave til dem.

Bruger du det meste af julen på at spæne rundt efter gaver? Pakkegaver, adventsgaver, julegaver og pakkelegsgaver?

Hvad med at sløjfe alt den løben rundt og i stedet for lave en aftale med din familie om, at adventsgaverne skal være en oplevelse, som familien nyder sammen hver søndag? I sidste ende kan oplevelser blive til gode minder, der skaber meget større værdi end endnu et stykke legetøj til samlingen.

Her er fire ideer til hyggelige adventsaktiviteter gennem julemåneden:

  • En tur ud at skøjte
  • En tur ud at fælde jeres eget juletræ
  • Til julemarked – måske endda et af de hyggelige i Sverige eller Tyskland?
  • Adventshygge med klippe-klistre og æbleskive-bagning

Bæredygtige julegaver? Ja tak!

Tips til grøn jul

Men det er ikke kun adventsgaverne, du kan gøre bæredygtige. Det samme gælder julegaverne, der skal ligge under træet til juleaften.

Hvad med at genoverveje holdningerne til julegaver? Alt efter hvilke holdninger du og din familie har, er der masser af måder, familien i fællesskab kan aftale julegaver, hvordan de skal gives, og hvor mange de skal gives til. Se metoder til gaveaftaler her.

Det kan også være, at du skal købe traditionelle julegaver til din familie, men at du er på bar bund. Så tjek denne gaveguide med gode gaveideer til din tætte familie.

3 skarpe idéer til at gøre dine julegaver bæredygtige:

  • Giv en oplevelse i gave – de skaber minder for både dig og gavemodtageren
  • Køb noget bæredygtigt, der eksempelvis lægger op til vaneændringer hos dit familiemedlem. Det kan være en fed vandflaske eller kaffekop. Det kan også være noget, du har købt brugt eller måske endda selv har lavet
  • Du kan også give en velgørende gave – fx “Giv en ged” eller et stykke regnskov

Genbrug til pakkelegen

Gaveideer grøn jul

Du skal til julefrokost, og den indeholder en omgang af den berygtede pakkeleg. Alle tager en gave med, og er du heldig bliver du vinder af en håndfuld pakkelegsgaver… Men hvor fede er disse gaver egentlig i sidste ende? Oftest skal pakkegaver ikke være for dyre, så mange smutter en tur i Tiger eller Søstrene Grene og køber sager, der typisk er lidt unødvendige, og som ryger i skraldespanden, når det sidste snaps er drukket.

Der er ikke nogen skam i at give små gaver eller at lege pakkeleg. Faktisk er det ofte aftenens højdepunkt. Men kan du indtænke bæredygtighed i pakkelegsgaverne og undgå turen i 10-kroners-butikkerne? Sagtens! Gå på jagt i dit eget hjem – du har helt sikkert et eller andet liggende, som du ikke selv bruger, men som ville gøre det fint som pakkelegsgave. En ubrugt læbepomade, dit ekstra sæt af salatbestik eller måske endda en pose med hjemmebagt juleknas?

Bæredygtigt gavepapir

Grøn juleguide

Det stopper ikke ved gaveindkøb – gaverne skal jo også pakkes ind! I Danmark bruger vi 825 ton gavepapir hvert eneste år. Det er jo helt vildt! Gavepapir der bliver brugt kortvarigt, inden det bliver revet i stykker og smidt ud.

Men hvordan skal gaverne så pakkes ind på en bedre måde?

  • Genbrug dit gavepapir – når du får gaver, så tag gavepapiret pænt af, fold det sammen og gem det til, når du skal pakke en gave ind
  • Brug avispapir
  • Køb genanvendeligt gavepapir i plastik
  • Brug gaveposer, som du tager med hjem igen, når gaverne er åbnet
  • Køb svanemærket gavepapir
  • Brug stof, som du også kan genbruge

Der er altså masser gode ideer til, hvordan du kan pakke gaver ind på en bedre måde end med traditionelt gavepapir.

Introducér en ny ret til julemiddagen og julefrokosten

Grøn og bæredygtig jul

Vi gætter nok ikke helt ved siden af, hvis vi siger, at den typiske julemiddag indeholder and eller flæskesteg – eller måske endda begge dele. Men kan julemiddagen måske gøres vegansk uden at julehyggen forsvinder?

Det er ikke fordi, at du skal vende julemiddagen fuldstændig rundt og gøre den til et vegansk måltid – det kan godt være at gammelfar ikke vil være helt tilfreds med det.

Men! Der er en middelvej. Introducér en lækker vegetar (eller vegansk!) ret til julebordet og julefrokosten.

Juleretter i vegetariske udgaver:

  • En frisk rødkålssalat med appelsin
  • En lækker nøddepostej
  • Waldorfsalat
  • Mock duck
  • Vegansk risalamande med kokosmælk

Så er der bare tilbage at ønske glædelig jul – og vi håber, at du nu har hovedet fyldt med gode ideer til, hvordan du kan gøre julen en my grønnere 🎄💚

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.