Speakers' Corner, Familieliv

Eksperternes tips: Sådan forbereder du dig på julegaveindkøbene

Cecilie Asaa 19-12-2017

11 milliarder kroner💰💰💰

Tyg lige på det tal.

For det beløb kunne danskerne i 1998 betale halvdelen af Storebæltsbroen.

11 milliarder kroner er det beløb, Dansk Erhverv forventer, vi danskere bruger på julehandlen i 2017. Det svarer til, at hver husstand fyrer 4.100 kroner af på julen.

En stor del af dette beløb går til at lægge gaver under det julepyntede træ. Tallene taler for sig selv. Gaver er en væsentlig del af juletraditionen. Men julegaveindkøbene er samtidig en kilde til frustration, overtræk og stress hvert år.

Vi har derfor givet tre eksperter fra Speakers’ Corner ordet. De kommer her med deres tips til, hvordan du kan forberede dig på julens gaveindkøb. Eksperterne er:

Hvad er dit bedste tip til at forberede sig på julegaveindkøbene?

Torben Wiese: “Gennem året lytter jeg til mine børn, familie og venner, som skal have julegaver. Meget ofte nævner de, i helt almindelige samtaler, ting, som de kunne ønske sig. Det kunne eksempelvis være: “Jeg har aldrig prøvet at blive kørt i en rickshaw cykel”, og “Det er en flot plakat, du har”, eller “Jeg har ikke set stand-up i virkeligheden, kun på TV”. Hvis det er en gave, der kan vente til jul, og den er passende, skriver jeg disse ting ned. Så husker jeg det, når det bliver jul, og glæden er ofte meget stor, fordi modtageren får noget personligt i stedet for en ting, alle kunne finde på at give. Allerede her juleaften spidser jeg ører, for der kan være gaver i mellem, som andre også “virkelig godt kunne tænke sig”.”

Rune Mai: “Sørg for at få ønsker fra dem, du skal give gaver til, i god tid og find de fleste gaver på nettet. Elektronik kan du med fordel købe I tyskland på eksempelvis Idealo.de.”

Desirée Ballegaard: “Find først og fremmest ud af hvad din familie og dine venner ønsker sig og lav en liste over det, du vil købe/give dem hver især i gave. Find herefter ud af, hvor du kan købe gaverne til den billigste pris og undersøg, om du kan gøre dette hjemmefra over nettet, eller om du skal ud i en fysisk butik. Husk på, at det er tanken, der tæller, når man giver gaver. Lige meget hvad man får, er det vigtigt at huske, at gavegiverne har gjort sig umage for at finde eller lave gaven.”

Hvordan undgår man, at der ryger alt muligt andet med i shoppingposerne, når man er ude for at købe julegaver?

julegaver indkøb december spiir eksperter speakers corner

Torben Wiese: “Nogle gange er det helt i orden, at der ryger lidt ekstra i shoppingposerne end planlagt. Julen er hjerternes fest, og vi er hjerternes gæst, og vi skal forkæle og forkæles, glæde og glædes. Dog er det vigtigt, at du dels kommer hjem med det rigtige, at du stadig har råd til julegaverne du vil give, og at du ikke har lommesmerter langt ind i det nye år på grund af julen - for det er det ikke værd. Den moderne og helt oplagte måde at undgå for mange impulskøb på, er at købe ind online. Herved sparer du også uendeligt med tid og transportudgifter, men selvfølgelig går du glip af noget af hyggen i byen. Desuden er det en god idé på forhånd at have besluttet hvilke gaver, du skal købe, og et cirkabeløb og så holde dig til det. En simpel liste med alle navne på og gaveforslag ud for gør det nemt og overskueligt, og jo før på året du laver navneoversigten, jo mere afslappet og økonomisk god vil din jul forhåbentlig blive.”

Rune Mai: “Hvis du køber det meste på nettet, så er der færre ting, du skal købe i butikkerne. Derudover er det en god ide, hvis du laver en liste over gaver, inden du bevæger dig ud, for så sparer du dig selv for en masse stressede beslutninger, hvor du ender med at tage en dyr vare ned i kurven, fordi du ‘ikke orker mere’.”

Desirée Ballegaard: “Mit bedste råd er, at du planlægger dine juleindkøb ud fra de ønskelister, du har fået fra dem, du skal give gaver til. Hold fokus på det, du skal have købt - på den måde mindsker du ‘risikoen’ for, at shoppingposerne eller indkøbskurven online bliver fyldt med alt muligt andet end de gaver, du reelt skal have købt.”

Hvad kan man gøre, hvis man ikke synes, at man har råd til at give så store julegaver som resten af familien?

Torben Wiese: “De bedste gaver er de personlige og slet ikke kun de dyre. Jo mere personlig og udvalgt gave er, jo mindre vigtigt er det, at den er ‘stor’. Vær opmærksom på dine omgivelsers ønsker i løbet af året, så vil du opsnappe mange ‘små’ men personlige ideer til gaver, som du vil blive husket for. Brug også lidt tid på nettet hvis der er en specifik ting, du vil give, for her kan du spare mange penge og tid. At give oplevelser som eksempelvis en skovtur, en biografbillet med et glas vin bagefter, en fisketur, en vinterbadetur, hvor du sætter datoen og sørger for at den bliver holdt, eller et besøg hos en biavler til maj, koster altsammen stort set intet. Men du kan være sikker på, at modtageren af gaven vil glæde sig til oplevelsen med dig, og gaven vil med garanti blive husket bedre end et nyt, ternet halstørklæde.”

Rune Mai: “Der er masser af gode aftaler, du kan lave med din familie. Det handler om at turde tale om det, mere end blot at købe løs. Eksempelvis kan I aftale, at forældre altid giver børnene gaver. Hvis du selv har børn, så får de gaver, og du får selv gaver af dine forældre og så videre. En anden mulighed er, at du sætter et loft på prisen af gaver til alle andre end børnene (de skal selvfølgelig have de gode sager).”

Desirée Ballegaard: “Generelt er det en god idé at forventningsafstemme gave-omfanget, og hvem du er på gavefod med. På den måde sikrer du, at ingen hverken bliver skuffede eller ‘utilpasse’ over ikke at have givet en gave igen, eller føler, at den gave, de har givet, er ubetydelig. En gave kan være mange ting, og den behøver ikke at være dyr, for at gavemodtager bliver glad for den. Der er således intet i vejen for at aftale et, efter forholdene, naturligt prisniveau, hvor alle kan være med. Man skal altid huske på, at folk gør deres bedste for at glæde andre - og blot det, at nogen har brugt tid, tanker, energi og penge på at give en gave, er noget, du skal være taknemlig for. Det er og vil altid være tanken, der tæller.”

Hvordan giver I julegaver derhjemme?

julegaver indkøb tips eksperter spiir speakers' corner

Torben Wiese: “Vi elsker julen, og alle giver og får gaver – selv hundene giver hinanden gaver. Alle gaver ligger, så vidt det kan lade sig gøre, under juletræet. Efter vi har spist, danset og sunget, giver vi gaver – én ad gangen. Dette er ofte et følsomt emne, hvis du er inviteret et nyt sted hen til jul, eller hvis flere familier med forskellige traditioner er samlet. Her må de voksne være de ‘store’ og se på, hvad der giver den bedste aften for børnene og først herefter kigge på deres egne behov. Som gæst vil jeg altid indrette mig på værternes juletraditioner, for man kan jo altid lære noget nyt.”😃

Rune Mai: “Vi giver mindre gaver de voksne imellem, og fokuserer på at børnene får en stor oplevelse. Min egen oplevelse går mere på julehyggen og middagen og det at have tid til at nyde hinanden.”

Desirée Ballegaard: “Derhjemme bliver gaverne givet med omtanke og med en naturlig balance, da det vigtigste er at bruge tiden sammen, glæde hinanden og være nærværende.”

Der er stadig nogle dage tilbage, til kalenderlyset rammer den 24. december. Mangler du at købe de sidste gaver, så håber vi, at du finder dem uden alt for meget trængsel og alarm. Gaver er gode, men nyd også træet, æbleskiverne, hygge med familien, roen, jule-TV og alt det andet, der hører til julen, som eksperterne siger. Vi ønsker dig og din familie en varm, kærlig og fornøjelig jul🎄

Kilder:


Du har netop læst et indlæg fra Speakers’ Corner på Spiirs blog. Hver måned spørger vi vores ekspertpanel til råds om alt, der betyder noget for dig og din tegnedreng. Hvis du kunne lide det, kan du sikkert også lide vores gratis budget-app. En sjov og intelligent penge-assistent, der automatisk gør dig klog på dit forbrug, så du kan læne dig tilbage og leve dit liv, som du ønsker det. Download appen nu.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.